www.astrowebb.com
 
Rymd- och astronomiåret 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-11-04

År 2010 är nu slut och efter 325 nyhetsartiklar är det dags att sammanfatta det gångna rymd- och astronomiåret, ett år som bjöd på både nya upptäckter, visioner och oväntade nyheter.

|januari
Endeavour på väg mot startplattan.
Endeavour på väg mot startplattan.
Foto: NASA.

Redan i början av året släpptes de första fotografierna från rymdteleskopet Wise (Wide-field Infrared Survey Explorer). Wise hade skjutits i slutet av 2009 och rymdteleskopets uppdrag var att kartlägga Universum. Samtidigt som Wise öppnande sitt öga mot Universum upptäckte rymdsonden Kepler sin första exoplanet.

Medan Wise och Kepler började sina respektive kartläggningar firare marssonderna Spirit och Opportunity sexårsdag på Mars. För Spirits del var dock sexårsdagen inte bara av lycka. I januari var det även dags för Astrowebbs sammanfattning av rymdfarts- och astronomiåret 2009 samt dags för Endeavour att anlända till startplattan inför uppdraget STS-130.

Januari var även månaden då Internet nådde sin yttersta jordiska gräns och president Barack Obama radikalt ändrade USAs framtida rymdprogram.

|februari
Februari började med tillkännagivandet av att Sveriges enda astronaut Christer Fuglesang hade fått nytt toppjobb inom ESA. I början av februari bjud även Hubble på nya bilder av Pluto. I början av februari stod det även klart att Constellationprogrammet skulle läggas ner.

Om man ska sammanfatta februari 2010 med ett ord är det förseningar. För förseningarna stod Prisma, Endeavour STS-130, Solar Dynamics Observatory, CyroSat2 och Discovery STS-131. Av dessa lyfte Solar Dynamics Observatory och Endeavour STS-130 under februari. Februari var även månaden då SpaceXs raket Falcon 9 anlände till startplattan inför sin första uppskjutning och rymdsonden Mars Express genomförde en förbiflygning av Phobos. I slutet av månaden drabbades även ISS av kommunikationsproblem till följd av ett datorhaveri.

|mars
En sista bild av Prisma innan uppskjutningen monterad i noskronet.
En sista bild av Prisma innan uppskjutningen monterad i noskronet.
Foto
: Rymdbolaget.
När februari gick över i mars fortsatte väntan för svenska satelliten Prisma och SpaceX inledde månaden med problem för sin raket Falcon 9. I början av mars anlände även Atlantis STS-132s bränsletank till Florida och Discovery STS-131 anlände till startplattan. Samtidigt tillkännagav Indien att deras rymdsond Chandrayaan 1 hade funnit vattenis vid månens nordpol.

Mars var även månaden då en Demokrat och en Republikan från Florida la fram ett lagförslag i USAs Senat om en förlängning av rymdfärjeprogrammet. Förslaget fick dock inget större stöd och framtiden för USAs bemannade rymdprogram skulle bli en följetång under hela 2010. I mitten av månaden kom även nyheter om Kinas kommande rymdsonder Chang'e-II och Chang'e-III samt om deras rymdstation Tiangong-1. Det var även i mars som Kina utsåg sin andra astronautklass.

Den mest glädjande nyheten under mars var att ISS får förlängt förtroende med fem år till år 2020. Andra glädjande nyheter var att Japans rymdsond Hayabusa endast hade upploppssträckan kvar på sin långa resa.. Mars Express passade även på att göra en närgången förbiflygning av Phobos och SDO nådde sin slutgiltiga omloppsbana.

Under mars stod det även klart att CyroSat-2 skulle lyfta tidigaste i april och att Nasa inte skulle hinna slutföra rymdfärjeprogrammet under år 2010.

|april
April inleddes med med att Soyuz TMA-18 dockade med ISS och Discovery STS-131 lyfte från Kennedy Space Center. Stor del av månaden präglades sedan av Discoverys uppdrag vd rymdstationen men bland annat CyroSat-2 hann lyfta medan Discovery var på väg till ISS. Under månaden tillkännagavs även en lättversion av Orionkapseln och Barack Obama höll tal på Kennedy Space Center.

Mot slutet av månaden avslöjade en svensk forskargrupp nya hemligheter om månen med hjälp av instrument ombord på Chandrayaan-1.

Under maj fastställdes även uppskjutningsfönstret för Mars Science Laboratory och Falcon 9. I slutet av månaden stod det även klart att Phoenix inte hade överlevt marsvintern.

|juni
Uppskjutningen.
Uppskjutningen av den första  Falcon 9.
Foto: SpaceX.

Juni började med att SpaceX körde ut sin första raket av typ Falcon 9 till startplatta. Månaden började även bra för Prismateamet som kunde åkte iväg till Ryssland inför uppskjutningen. Både Falcon 9 och Prisma skulle senare under månaden genomföra varsin planenlig uppskjutning, Falcon 9 den 4 juni och Prisma den 15 juni.

Mer glädjande nyheter under juni var att Hayabusas landningskapsel återvände till jorden, Soyuz TMA-19 lyfte och dockade med ISS samt att astronomer för första gången lyckades direktfotografera en exoplanet. På en annan exoplanet upptäcktes även en superstorm.

I slutet av juni la även Obamaadministrationen fram ny nationell rymdplan för USA, en plan som skulle diskuteras länge och väl innan USAs Senat och Kongress senare under året sa sitt.

|juli
När juni övergick i juli fortsatte förseningarna för STS-133 och STS-134 fick sitt uppskjutningsdatum fastställt. Ombord på ISS började månaden med att en progressdockning som fick avbrytas efter problem under inflygningsfasen. Dockningen kunde dock ske planenligt några dagar senare.

I slutet av månaden genomfördes en lyckad rymdpromenad från ISS. Rymdpromenaden var tänkt att vara den första av två men en trasig kylpump gjorde att planerna fick göras om.

|augusti
Caldwell Dyson och Doug Wheelock ute på rymdpromenad.
Caldwell Dyson och Doug Wheelock ute på rymdpromenad.
Foto: NASA TV.

Totalt behövdes det tre rymdpromenader under augusti för att byta ut de trasiga kylpumpen på ISS. Efter utbytet kunde ISS återgå till normala operationer och i slutet av månaden utdockade en rysk progresskapsel. Under augusti separerade även Mango och Tango och deras avancerade rymddans kunde ta sin börja.

Augusti bjöd även på nyheten att månen krymper, att huvudmodulen till Tiangong-1 var färdigbyggd och både Kepler och ESO kom med nya upptäckter gällande exoplaneter. USAs Senat gav även grönt ljus för Atlantis STS-135 samt fastslog planen för USAs bemannade rymdprogram. I slutet av månaden släppte även Nasa hyllningsaffischer för rymdfärjorna samt Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02) anlände till Florida och Kennedy Space Center.

|september
September började med att framtida ISS-besättningar tillkännagavs och Nasa presenterade sin kommande rymdsond Solar Probe Plus. Messenger genomförde även en generalrepetition inför sin framkomst till Merkurius.

Under månaden anlände även Discovery till monteringshallen inför uppskjutningen av STS-133 för att efter monteringen anlända till startplattan för vad såg ut som sista gången. I samma väva utsågs även besättningen för Atlantis STS-135.

|oktober

Nyttolastcontainern lyfts upp ute på startplattan.
Foto: NASA.

Årets tionde månad inleddes med att Kinas rymdsond Chang'e-II anlände till månen och kunde inleda sitt vetenskapliga uppdrag. Wise (Wide-field Infrared Survey Explorer) fick även avsluta sitt huvuduppdrag när vätet tog slut ombord och började istället inrikta sig på att leta efter asteroider och kometer.

Discoverys nyttolast anlände även till startplattan och Soyuz TMA-01M anlände till ISS. I mitten av månaden godkände Barack Obama Nasas nya budget och Discoverys besättning anlände till Florida för att delta i slutövningen inför uppskjutningen av Discovery STS-133. Några dagar senare började problemen för Discovery som i slutändan skulle försena uppskjutningen till februari i år. Alla nyheter om Discovery STS-133 finns på dess nyhetssida.

Under månaden kom även svaret på vad det var för mystiskt rymd-X som Hubbleteleskopet hade fotograferat och en Souyzkapsel blev skadad under en transport till uppskjutningsplatsen. Det kom även en nyhet om att Endeavour STS-134 hade fått både ett förlängt uppdrag och en extra rymdpromenad. I slutet av månaden fick till slut Discovery STS-133 klartecken för uppskjutning i november och Discoverys besättning anlände till Florida.

|november
Hartley 2 fotograferad av Deep Impact den 4 november.
Hartley 2 fotograferad av Deep Impact den 4 november.
Foto: NASA.

Årets nästsista månad började med ett tioårsjubileum då ISS firade tio år av konstant bemanning. I övrigt liknade november början av oktober mycket då elproblem och väderproblem försenade uppskjutningen av Discovery. Det som dock satte definitivt punkt för en uppskjutning av Discovery under november var när ett inspektionsteam upptäckte sprickor på isoleringen på den externa bränsletanken.

Mitt i allt detta genomförde Depp Impact ett närgånget besök av kometen Hartley 2 och Nasa tillkännagav ett samarbete med danska företaget Lego. Striden om vilken som är störst av dvärgplaneterna Eris och Pluto blossade även upp under november efter att nya mätningar presenterades.

Det var inte heller bara Discovery som fick sin planerade uppskjutning framflyttad under november utan även SpaceX fick flytta fram sin uppskjutning av Dragonkapseln. I mitten av månaden kom även kritik mott JWT på grund av bland annat kostnadsökningar. I samma väva stod det även klart att sprickorna på Discoverys externa bränsletank berodde på sprickor på underliggande aluminiumprofiler.

Ombord på ISS utförde besättningen årets sista rymdpromenad och Japans rymdmyndighet bekräftare att Hayabusa hade lyckas hämta hem asteroidstoft.

|december
I början av december stod det klart att uppskjutningen av Discovery STS-133 kommer ske tidigaste i februari 2011 och efter ett lyckat tankningstest återvände Discovery till monteringshallen. Något som dock lyfte var SpaceXs Falconraket med Dragonkapelsen ombord. Efter två varv runt jorden blev sedan SpaceX det första privata företaget att genomföra ett planerat kommersiellt återinträde.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.