Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-11-04 | Uppdaterad!

Efter att Discoverys tekniska problem gällande kontrolldatorn hade åtgärdats var det på torsdagsförmiddagen dags för Mission Management Team (MMT) att ta sig en titt på väderutsikterna och besluta huruvida tankningen av den externa bränsletanken skulle påbörjas eller ej. Planen var att återuppta nedräkningen vid klockan 11:04, svensk tid, på torsdagsförmiddagen för att sedan påbörja tankningsprocessen. Strax efter klockan elva kom dock uppgifter om att nedräkningen inte hade återupptagits och några minuter senare kom beskedet att det inte skulle bli något uppskjutningsförsök på torsdagskvällen.

Beslutet om att inte försöka sig på ett uppskjutningsförsök togs då väderprognosen för tidpunken för uppskjutning var allt annat än optimistisk. Främst var det risk för regn och blåst som gjorde att ansvariga tog beslut om att flytta fram uppskjutningen ett dygn. När beslutet togs om att inte skjuta upp Discovery idag fanns det inget väder- eller teknikmässigt som skulle hindrat en tankning.

Under fredagen kommer MMT träffas klockan 10:00, svensk tid, för att besluta om tankningsprocessen ska inledas eller ej. Tankningsprocessen kommer sedan inledas tidigaste klockan 10:39, svensk tid, vilket är samma tidpunkt som nedräkningen är planerad att återupptas. Astronauterna kommer påbörja påklädningen av sina dräkter vid tjugo i fyra, svensk tid, för att ungefär 35 minuter senare bege sig av till startplattan. Efter ombordstigning, kommunikationstest och andra slutförberedelser är det sedan förhoppningsvis dags för uppskjuitning klockan 20:04, svensk tid.

Väderförutsättningarna för fredagen är bättre än dito för lördagen. Den senaste väderprognosen ger en risk på 40 procent att vädret hindrar en uppskjutning. Främst är det risk för blåst och låga molnbanker över landningsbanan som utgör ett hot. På lördag försämras läget något med 60 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning och för söndag är samma siffra 30 procent. Både Edwards flygbas och White Sands ser bra ut alla tre dagar. Om det behövs finns möjlighet att genomföra tre uppskjutningsförsök i rad. För varje dag som uppskjutningen försenas tidigareläggs den ungefär 21 till 23 minuter.

Vid en uppskjutning på fredag kommer dockningen ske på söndagseftermiddagen och landningen den 16 november.

2010-11-04

Torsdagens planerade uppskjutning av Discovery har flyttas frm minst ett dygn på grund av att vädret över Florida inte stödjer en uppskjutning. Ny uppskjutningstid är 20:04, svensk tid, på fredag.

______________________

Efter ett flera timmar långt möte beslutade ansvariga för STS-133 sent på onsdagen, svensk tid, att gå vidare med nedräkningen och försöka sig på ett uppskjutningsförsök på torsdagskvällen. Beslutet kom efter att tekniker och andra inblandade presenterat sina analyser och slutsatser angående tisdagens el-relaterade problem gällande en backuppdator för huvudmotor 3. Efter att alla fått säga sitt var alla överens om att riskerna är acceptabla och att det inte finns någon anledning, ur en teknisk synvinkel, att inte försöka med ett uppskjutningsförsök ikväll.

Analyserna som har gjorts visar även att det är i säkringen/brytaren som problemet sitter och inte i kontrolldatorn eller någon annan liknande utrustning. Det visade sig även att problemet, med att spänningen dippar och svänger, har uppstått innan och då har skrapning av kontaktytorna, för att få bort korrosion, hjälpt. Även denna gång har denna metod visat sig vara framgångsrik.

Även om det tekniska i skrivande stund ser bra ut inför kvällens uppskjutningsförsök gör väderprognosen det inte. Enligt den senaste väderprognosen är det minst 40 procents risk att vädret hindrar tankningen av den externa bränsletanken och vid tiden för den planerade uppskjutningen är siffran 90 till 100 procent. Främst är det risk för åska, regnskurar samt vindbyar i området runt Kennedy Space Center som ställer till det.

Inför tankningen kommer ansvariga träffas klockan 10:30, svensk tid, för att ta ett beslut. Om gällande väderprognos håller i sig blir det troligen ett "no go" och framflyttad uppskjutning. Om det skulle behövs kan tankningen flyttas fram några timmar utan att det påverkar uppskjutningstiden.

Väderutsikterna inför fredagen ser något bättre ut med 60 procent risk att vädret hindrar en uppskjutning, samma siffra för lördagen är 40 procent. Gällande nödlandningsplatserna i USA och Europa pekar väderprognoserna på acceptabelt väder alla tre dagar. För varje dag uppskjutningen försenas tidigareläggs uppskjutningstiden med 21 till 23 minuter.

Onsdagens planerade undansvängning av servicetornet flyttades fram till torsdagen på grund av risk för åska och skedde inte förrän vid ettiden, svensk tid.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.