www.astrowebb.com
ISS 
Första uppskjutning: Kl. 07:20 den 20 november 1998.
Bemannad sedan: 2 november 2000.
Nuvarande besättning.
Besättning 31: Oleg Kononenko, Andre Kuipers, Donald Petti, Gennady Padalka, Sergei Revin och Joseph Acaba.
Aktuell massa: över 344 000 kilo.
Volym: 358 kubikmeter.
Antal fasta moduler: 13 stycken.
Serverade måltider: Över 20000.
Färdigbyggd: 2012.
- Expedition 31 -
ISS-besättning 31
 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta

ISS olika moduler
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2012-05-26

På fredagseftermiddagen skrevs historia då Don Pettit med hjälp av Candarm2 greppade tag i SpaceXs Dragonkapsel och dockade denna med ISS. Dockningen med med Harmonymodulen skedde klockan 15:56, svensk tid, på fredagen.

Ombord på kapseln finns omkring ett halvt ton nyttolast som kommer att börjas föras över till ISS under lördagen. Det är även idag som luckorna mellan farkosterna kommer öppnas. Utdockningen är planerad till den 31 maj.

Dockningen

2012-05-23

Uppskjutningen.
Uppskjutningen.
Foto: NASA.

Himmelen över Florida var fortfarande mörk när SpaceXs Falconraket lyfte tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid. Uppskjutningen hade föregåtts av en problemfri nedräkning efter helgens utbyte av en ventil i en av raketens motorer. Stigningen till omloppsbana och separationen mellan olika raketdelar och slutligen av Dragonkapsln genomfördes även det planenligt.

Uppskjutningen ägde rum klockan 09:44.38, svensk tid, den 22 maj.

När kapseln sedan väl låg i omloppsbana började testerna av systemen ombord direkt och nära tolv minuter efter uppskjutningen fälldes solpanelerna ut. Resten av den första flygdagen användes sedan till att bland annat testa Dragons olika ombordsystem, bland annat GPS, för att positionera sig i rymden samt system som ska användas vid torsdagens och fredagens rendezvous och inflygning mot ISS.

Även om uppskjutningen alltid är ett av det mest riskfyllda momenten under ett uppdrag är det först under torsdagen som Dragonkapseln kommer få visa var den går för. Detta då kapseln kommer göra en rendezvous med rymdstationen som kommer ta den till ett avstånd av 2,4 kilometer från ISS. Vid detta avstånd kommer Dragonkapseln sedan att stanna för att sedan backa undan. Personal nere på jorden kommer sedan gå igenom all data som samlas in under inflygningen för att se om allt gick som planerat. Om allt ser bra ut kommer Dragonkapselns stora stund komma på fredag då den ska flyga tio meter från ISS för att där få stifta bekantskap med Candarm2.

Fredagens inflygning och rendezvous kommer genomföras likadant som torsdagens med stegvisa förflyttningar för att inte riskera att kapseln flyger in i rymdstationen. När Dragonkapseln sedan befinner sig på ett avstånd av tio meter kommer rymdstationens robotarm Candarm2 greppa tag i kapseln och docka den med Harmonymodulen. Ansvarig för att styra Candarm2 kommer astronat Don Pettit att vara. Greppandet av Dragonkapseln är planerad till klockan 14:06, svensk tid, på fredag.

NASA TV kommer börja sända klockan 08:00, svensk tid, på fredag och torsdagens sändning kommer börja klockan 08:30, svensk tid.

Öppningen av luckorna mellan farkosterna är planerad till på lördag och då kommer även urlastningen ett halvt ton nyttolast påbörjas. Utdockningen och landningen i Stilla Havet är planerad till den 31 maj.

Uppskjutningen

2012-05-20

Soyuz TMA-04M sedd från ISS.
Soyuz TMA-04M sedd från ISS.
Foto: NASA TV.

Lördagens planerade uppskjutning av SpaceXs Falcon 9-raket och dess andra Dragonkapsel fick ställas in efter att nedräkningen avbröts bara sekunder innan den planerade uppskjutningen klockan 10:55, svensk tid. Efter den avbrutna nedräkningen säkrades raketen, bränslet i tankarna tömdes och felsökningen kunde börja.

Senare på lördagen meddelade SpaceX att beslutet att avbryta nedräkningen hade tagits av raketens flygdator då denna upptäckt en höjning av trycket i motor 5s kompressortank. Felsökning visade sedan att problemet berodde på en felaktig ventil i den aktuella motorn. Arbetet med att byta ut ventilen skedde under lördagen och arbetet avslutades under natten till söndag.

Nästa uppskjutningsförsök är satt till tisdagen den 22 maj klockan 09:44, svensk tid, med andra ord är den historiska ISS-veckan framflyttad. Om tisdagens uppskjutning går planenligt kommer Candarm2 greppa tag i kapseln den 25 maj. Utdockningen och landningen är planerad till den 31 maj och Stilla Havet är utsett till landningsplats.

Tidigare i veckan var det dags för Gennady Padalka, Sergei Revin och Joseph Acaba att efter en två dagar långa resa anlända till rymdstationen och göra Oleg Kononenko, Andre Kuipers och Donald Petti sällskap. Dockningen mellan Soyuz TMA-04M och Poiskmodulen skedde planenligt klockan 06:36, svensk tid, torsdagen den 17 maj. Efter sedvanliga läcktester öppnades sedan luckorna mellan farkosterna och besättningarna kunde förenas. Efter en kort välkomstceremoni genomfördes sedan en säkerhetsgenomgång och den nyanlända trion började bekanta sig med rymdstationen.

Kononenko, Pettit och Kuipers kommer enligt plan lämna rymdstationen den 1 juni och då lämna den nyanlända trion ensamma ombord. Ensamma kommer trion vara till den 17 juli då Yuri Malenchenko , Sunita Williams och Akihiko Hoshide kommer anlända ombord på Soyuz TMA-05M.

Tio dagar senare kommer sedan den obemannade HTV-3 att anlända och den 2 augusti är det dags för nästa progresskapsel att docka. Padalka, Revin and Acaba kommer återvända till jorden den 17 september.

2012-05-15

Soyuz TMA-04M har lyft
Uppskjutningen.
Foto: NASA TV.

Tidigt på tisdagsmorgonen, svensk tid, var det dags för Gennady Padalka, Sergei Revin och Joseph Acaba att lämna jorden och påbörja den två dygn långa resan mot ISS. Resan, som sker ombord på Soyuz TMA-04M, påbörjades klockan 05:01.23, svensk tid, när den senaste versionen av ryssarnas Soyuzraket lyfte från Baikonur i Kazakstan. Uppskjutningen och stigningen till den första tillfälliga omloppsbanan genomfördes planenligt och utan problem.

Två minuter och tio sekunder efter starten hade Soyuzraketens fyra sidoraketer gjort sitt och separerade. Därefter fortsatte stigningen och 90 sekunder senare separerade räddningstornet, ett raketbestyckat ”torn” som har till uppgift att dra Soyuzkapseln i säkerhet ifall något skulle hända med bärraketen. Fem minuter efter starten separerade det nedersta raketstget planenligt och det övre raketstget tog vid.

När det hade gått nio minuter efter att besättningen och raketen lämnat marken separerade Soyuzkapseln från bärraketen och strax därefter fälldes solpaneler och kommunikationsantennen planenligt ut, jakten på rymdstationen kunde nu ta sin början.

Dockningen med ISS är planerad till på torsdag klockan 06:38, svensk tid.

Uppskjutningen

2012-05-10

ISS fotograferad i maj 2011.
ISS fotograferad i maj 2011.
Foto: NASA.

Nästa vecka kan utses till en riktig ”ISS-vecka” och som alla temaveckor tjuvstartar den redan i slutet på veckan före. Anledningen till att nästa vecka är en ”ISS-vecka” är att vi har både en bemannad Soyuzuppskjutning respektive dockning samt den första ISS-relaterade Dragonuppskjutningen att se fram emot, med andra ord en historisk vecka. Men som sagt börjar alla bra veckor i förtid och så även denna gång.

Första tillfället att slå sig ner framför NASA TV sker redan idag torsdag klockan 18:30, svensk tid då Nasa sänder ett inslag om vad Gennady Padalka, Sergei Revin och Joseph Acaba har haft för sig där borta på Baikonur i Kazakstan, programmet sänds även på fredag klockan 18:00, svensk tid.

I helgen är det sedan dags att med hjälp av dieselkraft köra ut Soyuzraketen från monteringshallen till startplattan. Ett sammandrag av detta och förberedelserna omkring sänds på NASA TV klockan 18:00, svensk tid, på söndag. Vid samma tid ett dygn senare är det dags för den brukliga inför-presskonferensen. Sändningen inför uppskjutningen startar sedan klockan 04:00, svensk tid, på tisdag.

Om allt går som planerat kommer Soyuz TMA-04M och dess besättning att lyfta klockan 05:01, svensk tid, natten till tisdagen den 15 maj. Klockan 07:00, svensk tid, samma dag sänds uppskjutningen i repris samt en presskonferens visas.

Uppskjutningen och stigningen till omloppsbana kommer förhoppningsvis gå planenligt vilket innebär att kapseln kommer nå rymden efter ungefär nio minuter. Efter detta kommer solpaneler och kommunikationsantennen fällas ut och systemen ombord kontrolleras. Efter detta kan jakten på ISS sättas igång på allvar. Under dagarna fram till dockningen kommer flera motortändningar äga rum för att anpassa Soyuzkapselns omloppsbana med den som rymdstationen har.

Soyuzraket på väg ut till startplattan.
Soyuzraket på väg ut till startplattan.
Foto: NASA.

Dockningen med rymdstationen är planerad till den 17 maj klockan 06:39, svensk tid. Efter dockningen följer en presskonferens och klockan 09:20, svensk tid, är det dags för lucköoppning. Efter lucköppningen följer en kort välkomstceremoni och därefter blir det en säkerhetsgenomgång för den nyanlända besättningstrion.

Efter detta kan man sedan njuta av att det är helgdag och gå ut och fira Norges nationaldag, bara man är tillbaka framför NASA TV till klockan 19:00, svensk tid, på fredagskvällen. För då är det nämligen dags för presskonferens inför uppskjutningen av SpaceXs Dragon COTS 2/3. Uppskjutningen av den samma är planerad till dagen efter klockan 10:55, svensk tid, och NASA TV börjar sända klockan 09:30, svensk tid.

På måndagen den 21 maj klockan 08:30, svensk tid, är det sedan dags för Dragonkapseln att flyga under rymdstationen och utföra ett antal test inför dockningen, en dockning som är planerad till strax efter klockan 08:00, svensk tid, den 22 maj. Precis som med japanska HTV-kapseln kommer ISS-besättningen med hjälp av Candarm2 att greppa tag i kapseln och docka denna. Lucköppningen kommer sedan ske under tidig förmiddag, svensk tid, den 23 maj. Planen är att kapseln ska stanna minst omkring en månad dockad med rymdstationen.

2012-05-06

SpaceXs fraktfarkost Dragon kommer få vänta till tidigaste den 19 maj innan en uppskjutning kan ske, anledningen är att Nasa inte har godkänt mjukvaran som används ombord. Ingen part har priscerat vad det är som behöver justeras eller godkännas men man har sagt att fler tester behöver utföras innan ett godkännande kan ske.

Om uppskjutningen kommer ske den 19 maj är uppskjutningstiden satt till 10:55, svensk tid. Man har även satt den 22 maj som reservdag. Uppskjutningsdatumet påverkas även av att den nya trion av ISS-besättningen kommer lyfta den 15 maj och docka med rymdstationen två dagar senare. Om Dragonuppskjutningen kommer ske den 19 maj kommer dockningen med ISS ske den 21 maj.

Soyuzdockningen kommer ske den 17 maj med Poiskmodulen.

2012-05-01

Den första Dragonkapseln att flyga i rymden ställdes ut tidigare i år på Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Kapseln är återanvändningsbar men då den är den första kommer den inte att flyga igen.
Den första Dragonkapseln att flyga i rymden ställdes ut förra året på Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Kapseln är återanvändningsbar men då den är den första kommer den inte att flyga igen.

Foto: Johnny Rönnberg.

Efter 165 dagar i rymden var det på fredagen dags för Daniel Burbank, Anton Shkaplerov och Anatoly Ivanishin att lämna rymdstationen och återkomma till fast mark. Luckstängningen mellan farkosterna skedde klockan 07:12, svensk tid, den 27 april och utdockningen från Poiskmodulen skedde några timmar senare klockan 10:18, svensk tid. Innan luckstängningen hade den traditionsenliga farvälsceremonin ägt rum.

Den fyra minuter och 18 sekunder långa motortändningen för att bromsa och börja falla ut ur omloppsbanan inledes klockan 12:49, svensk tid. Denna motortändning gjorde att kapselns hastighet minskade med drygt 400 kilometer i timmen, vilket är tillräckligt för att få kapseln att börja falla ut ur omloppsbana. Själva återinträdet i atmosfären skedde klockan 13:21, svensk tid, och innan dess hade Soyuzkapselns tre olika moduler separerat planenligt.

Återinträdet och landningen skedde planenligt och strax efter att kapseln hade landat nära staden Arkalyk i Kazakhstan anlände det rysk-amerikanska räddningsteamet till landningsplatsen. Landningen skedde klockan 13:45, svensk tid.

Ombord på rymdstationen finns nu Oleg Kononenko, Andre Kuipers och Donald Petit och de kommer få sällskap av Gennady Padalka, Sergei Revin och Joseph Acaba den 16 maj. Padalka, Revin och Acaba kommer lyfta ombord på Soyuz TMA-04M den 14 maj

I måndags testkördes den Falcon 9-raket som ska ta den första Dragonkapselen till ISS. Motortestet pågick i tre och en halv sekund varav två sekunder med fullt pådrag. Testet utfördes till full belåtenhet och om allt går som planerat kommer uppskjutningen ske den 7 maj klockan 15:38, svensk tid. Dockningen med rymdstationen är planerad till den 10 maj och utdockningen till tidigaste den 25 maj. Uppskjutningen kommer ske från uppskjutningsplatta 40 på Cape Canaveral, Florida och landningen kommer ske i Stilla Havet.

Landningen

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.