Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-03-02

Under Discoverys sista uppdrag till ISS finns det två rymdpromenader inplanerade. Rymdpromenaderna kommer utföras av astronauterna Steve Bowen och Al Drew. Båda rymdpromenaderna utförs från rymdstationens luftsluss.

Utöver dessa två rymdpromenader finns det möjlighet att utföra en extra rymdpromenad från rymdstationens luftsluss och två extra från rymdfärjans luftsluss ifall ett nödläge skulle uppstå.

Rymdpromenad 1, 28 februari klockan 16:46 - 23:20
Bowen och Drew

Bowen under rymdpromenad 1.
Bowen under rymdpromenad 1.
Foto: NASA.
Under den första rymdpromenaden installerade Bowen och Drew att bland annat  en reservkraftledning mellan Unitymodulen och Tranquilitymodulen. Kraftledningen kommer att användas ifall den primära kraftledningen slutar fungera. Nästa uppgift för astronauterna var att förflytta den ammoniakpump som bytes ut i augusti i år. Pumpen har hittills lagras tillfälligt på en plattform på utsidan av rymdstationen och planen är att flytta den till en lastplattform på utsidan av Questmodulen. Planen är sedan att hämta hem pumpen med Atlantis STS-135.

Efter pumpflytten monterade Kopra och Drew ny hårdvara som möjliggör tilt och ökade avståndet till en plattform för en av kamerorna samt byte ut guidestänger till "järnvägssystemet" på utsidan av ISS.

Även JAXAs "experiment" "Message in a Bottle" utföras under rymdpromenaden. "Experiment" gick ut på att en stålbehållare fylldes med "rymd". Flaskan kommer sedan tas ner till jorden och skapa en kontakt mellan rymden och jorden.

I och med rymdpromenaden blev Drew den tvåhundrade personen att utföra en rymdpromenad.

Rymdpromenad 2, 2 mars klockan 16:42 - 22:56
Bowen och Drew

Bowen under rymdpromenad 2.
Bowen under rymdpromenad 2.
Foto: NASA .
Den andra rymdpromenaden påbörjades något sent då det under förberedelsearbetet upptäcktes att Bowens rymddräkt läckte. Efter en felsökning visade det sig att det var en tätningsring som var orsaken till läckan och efter ett snabbt utbyte av tätningsringen kunde Bowen och Al ge sig ut på uppdragets sista uppdrag.

Den första uppgiften som utfördes var det sista arbetet med den fallerade ammoniakpumpen på External Stowage Platform nr. 2. Bland annat tömdes pumpen på de sista kilona ammoniak. Medan Al arbetare med detta begav sig Bowen till Columbusmodulen för att plocka in en utvändig experimentplattform (Lightweight Adaptor Plate Assembly - LWAPA). Till sin hjälp hade Bowen Candarm2 som han tidigare under rymdpromenaden hade fäst ett fotstöd på. Genom att låta sig åka med Candarm2 placerade Bowen plattformen i Discoverys lastutrymme.

Nästa uppgift för Al var att plocka bort en värmeskydd på Express Logistics Carrier nr. 4 som inte längre behövdes. Bowen å sin sida installerade en till kamera på Dextre vilket nu gör att roboten är fullt utrustad. Bowen passade även på att ta bort ett inte längre nödvändigt värmeskydd på Dextre medan Al justerade ett skydd som satt ivägen för en kamera på fackelverket.

Nästa uppgift för Bowen var att ta bort det fotstöd som han tidigare hade monterat på Candarm2. Han passade även på att installera ett kameraskydd. Al å sin sida började arbetet med att montera en ljusarmaturramp på insidan av fackelverket.

Andra uppgifter under rymdpromenaden var borttagandet av viss utrustning på Tranquilitymodulen, montering av kameraskydd på Dextre och fastsättning av hållare för radiatorer på fackelverket. När detta var avklarat lossnade Als hjälmlampa och trots försök från Bowen att få den på plats igen vill lamphållare inte sitta på plats. Då astronauterna vid denna tidpunkt hade hunnit med alla sina planerade uppgifter och flera tilläggsuppgifter beslutade markkontrollen att avsluta rymdpromenaden.

Rymdpromenaden var den 155de inom ISS-programmet och total tid för alla dessa rymdpromenader är 973 timmar och 53 minuter.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.