Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-11-02 | Uppdaterad!

Vid halv elva, svensk tid, på tisdagskvällen blev det officiellt att uppskjutningen av Discovery STS-133 försenas med minst ett dygn. Anledningen är ett el-relaterat problem gällande en kontrolldator (Main Engine Controller (MEC)) tillhörande huvudmotor 3 (SSME-3).

Varje huvudmotor har två MEC, varav en backup, som styrs av rymdfärjans huvuddatorer. Varje MEC har en kraftmatning med tre faser (fas A, B, C) varav alla tre måste fungera. Ursprungsproblemet, som uppstod på tisdagsmorgonen, var att endast två faser (A och C) kraftmatade MECen med följd att datorn inte fungerade. Medan teknikerna diskuterade vad som skulle kunna vara fel började fas B att fungera normalt och datorn kunde gå igång. Att en eller flera faser går igång först efter ett tag har hänt innan och beror på korrosion på kontaktytorna på brytaren. Korrosionsproblem löses oftast genom att polera upp kontaktytorna eller med ett utbyte beroende på omfattningen av korrosionen. Efter att teknikerna konstaterat att fas B fungerande tillfredställande klassades problemet som åtgärdat.

Senare under dagen uppstod dock ett annat el-relaterat problem med samma MEC. Denna gång handlade det om en tillfällig dipp i spänningen mät över alla tre faser. Varför detta hände och om det finns ett samband med det tidigare problemet är idag okänt. Det är också okänt om dippen i spänningen eller något liknande kan uppstå igen. Sammantaget gör detta att ansvariga för STS-133 vill ge teknikerna mer tid att analysera, titta på historia gällande liknande fel samt ta fram olika scenarion på vad som kan hända innan ett beslut tas om en uppskjutning ska ske eller ej. Resultatet av analysen kommer presenteras för Mission Management Team (MMT), vilket består av ansvariga för STS-133, klockan 19:00, svensk tid, på onsdag och efter detta kommer ett beslut tas om det blir någon uppskjutning på torsdag eller ej.

Om det skulle bli aktuellt med ett utbyte av en eller flera brytare är det inget tekniskt svårt arbete men det kan ändå dra ut på tiden.

Om en uppskjutning skulle bli av på torsdag är uppskjutningstiden 20:29.42, svensk tid. Dockningen skulle i sådana fall ske på lördagseftermiddagen och landningen på eftermiddagen den 15 november. Väderprognosen inför torsdagen är dock inte så positiv med 60 - 70 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning. främst är det risk för åska, regnskurar och låga molnbankar som ställer till det.

2010-11-02 | Innan förseningen

Med mindre än ett dygn kvar till Discoverys planerade uppskjutning fortlöper nedräkningen och förberedelsearbetet utan större problem. Det enda större problemen som varit det sista dygnet var dels ett regulatorfel som ledde till en utbytt regulator samt dels ett problem med en säkring/brytare gällande det elektriska för en backuppdator för den tredje huvudmotorn som också det löstes under tisdagsmorgonen, lokal tid. Senare under dagen uppstod dock problemet igen och felsökning pågår i skrivande stund. Eventuellt kan uppskjutningen försenas.

Under måndagskvällen, svensk tid, genomfördes tankningen av alla tre bränsleceller ombord planenligt och ingen mer påfyllning kommer behövs under detta uppskjutningsfönster. Under tisdagen har bland annat huvudmotorerna förberetts och senare under kvällen kommer den sista nyttolasten att monteras på Discoverys mittdäck. Strax innan klockan sex, svensk tid, på onsdagsmorgonen är det sedan dags för aktivering av bränslecellerna ombord. Tankningen av den externa bränsletanken kommer inleddas klockan halv tolv, svensk tid, på onsdagsförmiddagen. Alla viktiga händelser under onsdagen kan du se här nedan, allt detta förutsatt att uppskjutningen inte blir framflyttad.

I och med Discoverys sista uppskjutning har det skett 104 stycken uppskjutningar inom ISS-programmet. Av dessa har 67 stycken varit ryska, 35 stycken amerikanska, en stycken japansk och en stycken europeisk. Nasas uppskjutningsplan för Discovery är att genomföra fyra uppskjutningsförsök på fem dagar. Detta är det normala tillvägagångssättet och historiskt ger detta en sannolikhet på 90 procent att rymdfärjan lyfter. Exakt hur uppskjutningsförsöken kommer placeras ut, förutom att det blir max ett per dygn, beror på vädret och om det förekommer några tekniska problem.

Vädermässigt fortsätter åska, regn och låga molnbanker att utgöra det största väderhotet. För onsdagen är det 10 procents risk att vädret hindrar en tankning och 30 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning. Inför torsdagen ökar risken för åska och regn i närområdet vilket ökar risken till 70 procent att vädret hindrar en uppskjutning. Väderutsikterna för fredagen är lika onsdagens. Under alla tre dagar ser väderprognoserna bra ut för Edwards flygbas och White Sands. Även minst två av dem transatlantiska nödlandningsplatserna kommer kunna hålla öppet oavsett dag.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.