Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-11-05 | Uppdaterad!

Sprickan
Sprickan.
Foto: NASA.

U
nder en inspektion av den externa bränsletanken upptäcktes en spricka i det isoleringsmaterial som omger den externa bränsletanken. På grund av detta har ansvariga uteslutit en uppskjutning på måndag och nästa uppskjutningsförsök är klockan 10:05, svensk tid, den 30 november. Sprickan uppges vara ungefär 20 centimeter lång och den finns på framsidan av bränsletanken strax ovan där nosen på Discovery är fäst vid bränsletanken. Innan en reparation kan ske kommer tekniker utföra en grundlig analys av sprickan.

Än så länge är den 30 november det tidigaste datum som Discovery kan lyfta. Det slutgiltiga uppskjutningsdatumet beror bland annat på hur lång tid sprickan tar att reparera, besättningsträning, andra uppskjutningar samt bemanningen ombord på ISS. Då halva ISS-besättningen utdockar från ISS den 30 november kommer det endast finnas tre personer ombord på rymdstationen om Discovery dockar med ISS i början av december, detta gör att antalet tillgängliga mantimmar minskar drastiskt.

Gällande läckan var den både större än tidigare läckor och uppstod tidigare än tidigare läckor. Detta gör att det finns en misstank e om att orsaken till läckan kan vara annorlunda än under tidigare läckor.

Beslutet om att inte försöka lyfta på måndag togs innan vetskapen om sprickan, detta då ansvariga ansåg att det skulle vara för kort tid att reparera läckan tills på måndag. Om Discovery inte lyfter mellan den 30 november och den 5 december är nästa uppskjutningsmöjlighet i slutet av februari nästa år.

Besättningen kommer flyga tillbaka till Houston, Texas under fredagseftermiddagen, lokal tid.

2010-11-05

Det aktuella området där läckan uppstod.
Det aktuella området där läckan  uppstod.
Foto: NASA TV.

Vid klockan elva, svensk tid, på fredagsförmiddagen påbörjades tankningsprocessen av den externa bränsletanken. Till en början fortlöpte tankningen problemfritt med vid halv ettiden, svensk tid, började rapporter om en väteläcka att komma. Läckan hade uppstått i det område (Ground Umbilical Carrier Plate (GUCP)) där bränsleledningarna är kopplade till den externa bränsletanken. I ett försök att stoppa läckan fortsatte tankningen och tanken var att trycket skulle täta läckan. Detta fungerade dock inte och vid strax efter klockan ett, svensk tid, på eftermiddagen tog ansvariga beslutet att ställa in dagens uppskjutningsförsök.

När beslutet att ställa in var taget började arbete med att tömma den externa bränsletanken. När detta sedan är gjort och andra förberedelser är gjorda kan tekniker komma åt armen med bränsleledningarna under lördagen. Då skadans storlek är okänd är det i dagsläget svårt att säga hur lång tid reparationen kommer ta. Klart är i alla fall att nästa uppskjutningsförsök kommer ske tidigaste på måndag. När en liknande läcka uppstod inför uppskjutningen av STS-119 tog reparationsarbetet fyra dagar. Måndag är sista dagen i detta uppskjutningsfönster och om Discovery inte kommer iväg då dröjer det till den 30 november innan nästa uppskjutningsfönster öppnar. Uppskjutningstiden på måndag är satt till klockan 18:53.15, svensk tid. Den 30 november är uppskjutningstiden 10:05.46, svensk tid.

Vid en uppskjutning på måndag kommer dockningen ske på onsdag och landningen den 19 november.

När det gäller besättningen kommer denna att fortsätta sitta i karantän fram till måndag eller till dess ett beslut om att inte försöka lyfta på måndag tas. Om Discovery inte lyfter på måndag kommer besättningen att åka hem till Texas för att sedan återkomma inför nästa uppskjutningsförsök.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.