Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:13 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40  den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-03-28

Discovery landarA
Discovery landar.

Foto: NASA TV.

Klockan 20.13:17, svensk tid, på lördagskvällen landade Discovery på Kennedy Space Center. Noskornet tog mark 20.13:40 och Discovery stannade klockan 20:14:45. Landningen var avslutningen på ett framgångsrikt uppdrag där rymdstationen försågs med ett nytt set av solpaneler. Solpanelssegment S6 är den sista större delen till den Internationella rymdstationen som USA har betalat.

Landningen skedde planenligt efter att det första landningsförsöket ett varv innan fick ställas in på grund av molnbankar över Kennedyområdet. Vädret förbättrades dock mest tack vare havsvindar från Atlanten.

Nästa uppdrag för Discovery är STS-128 med bland annat Christer Fuglesang ombord. STS-128 är planerat till slutet av augusti.

Discovery landar
Discovery landar.

Foto: NASA TV.

Discovery landar
Discovery landar.

Foto: NASA TV.


Landningen

2009-03-28 | Uppdaterad 19:08

Inflygningen inför landningen har börjat. Som planerat genomfördes motortändningen för att få Discovery att falla ur omloppsbana klockan 19:08, svensk tid. Discovery kommer minska sin hastighet från 25 000 kilometer i timmen till noll kilometer i timmen inom loppet av en dryg timme. Landningen kommer ske klockan 20:14, svensk tid.

Motortändningen pågår i 2 minuter och 59 sekunder.

2009-03-28 | Uppdaterad 18:57

KSC vid sjutiden.
KSC vid sjutiden.

Foto: NASA TV.

"Go for deorbit brun."

Den ansvariga flygledaren har gett Discovery och hennes besättning ett okej att genomföra motortändningen som planerat klockan 19:08, svensk tid. Med andra kommer Discovery att landa på Kennedy Space Center klockan 20:14, svensk tid. Landningsbanan som kommer användas är bana 15.

Beslutet kom efter att vädret över Kennedyområdet visat en positiv trend och främst molnbankarna började att luckras upp. Vädret ligger dock på gränsen till det tillåtna.

 Landningen kommer vara avslutningen på ett framgångsrikt uppdrag där rymdstationen har försetts med det sista av fyra solpanelensset. Nästa uppdrag för Discovery är STS-128 med bland annat Christer Fuglesang ombord.

2009-03-28 | Uppdaterad 18:17

Medan förberedelserna inför den andra landningsmöjligheten fortlöper som planerat visar vädret en positiv trend. Enligt rapporter är det havsvindar som gör att molntäcket håller på att luckras upp.

Om landningen blir framflyttad till söndag är den enda planerade landningstillfället klockan 20:37, svensk tid, på Kennedy Space Center

2009-03-28 | Uppdaterad 17:17

Vid kvart över fem avblåstes det första landningsförsöket klockan 18:29, svensk tid. Anledningen var låga molnbankar över Kennedy Space Center samt att vindstyrkan har ökat. Man kommer fortfarande satsa på det andra landningstillfället. Tanken är att vädret ska förbättra sig tillräckligt för att tillåta en landning. Främst är det låga molnbankar som oroar NASA medan sidovindarna förväntas hålla sig inom gränsvärdena.

19:11:45 Tändning för att lämna omloppsbana.
20:13:59 Landning.

2009-03-28 | 16:00

ISS
ISS.
Foto: NASA.

Med bara några timmar kvar till planerad landning pågår de sista förberedelserna för fullt. Ombord på Discovery fortsätter allt att följa normala rutiner och det enda som i dagsläget ser ut att kunna hindra en landning är vädret. Främst är det ett lågt molntäcke som ligger över Kennedyområdet och som kan växa sig till och hindra en landning. Detta då piloten och befälhavaren måste ha fri sikt under landningsfasen.

Det finns även en risk för kraftiga sidovindar men enligt prognosen ska dessa hålla sig inom tillåta gränsvärden.

Om man inte kan landa idag på Kennedy Space Center kommer nästa försök att göras imorgon. Ett beslut om landningen blir av eller ej kommer tas senast 20 minuter innan den planerade motortändningen.

2008-03-28

Klockan 18:39, svensk tid, i kväll är det dags för Discovery att landa. Väderprognosen ser så bra ut att ansvariga har beslut arr inte kalla upp reservlandningsplatserna i Kalifornien och New Mexico. Gällande vädret över Kennedy Space Center finns det inga hinder för landningen.

Om man inte skulle kunna landa på första försöket finns kan ett andra landningsförsök ske klockan 20:13, svensk tid.

Om landningen blir framflyttad till söndag försämras vädret något med bland annat risk för kraftiga sidovindar på Edwards flygbas. Det är dock inte förrän på måndag som ansvariga planerar att bemanna reservlandningsplatserna i Kalifornien och New Mexico.

Tider
17:36:45 Tändning för att lämna omloppsbana.
18:39:42 Landning.

Under den andra landningsmöjligheten gäller följande tider:

19:11:45 Tändning för att lämna omloppsbana.
20:13:59 Landning.

Äldre nyheter >>>

Uppdragsinformation
Besättningen från höger (främre raden) Lee Archambault, befälhavre, och Tony Antonelli, pilot. Från höger (bakre raden) Joseph Acaba, John Phillips, Steve Swanson, Richard Arnold och Koichi Wakata,
Besättningen från höger (främre raden) Lee Archambault, befälhavre, och Tony Antonelli, pilot. Från höger (bakre raden) Joseph Acaba, John Phillips, Steve Swanson, Richard Arnold och Koichi Wakata,
Foto: NASA.

Discovery STS-119 är det första rymdfärjeuppdraget 2009. Med sig till rymdstationen kommer Discovery att ha den sista av de fyra stora solpanelssegmenten - S6. Solpanelssegment S6 kommer, med hjälp av både Discoverys och ISS respektive robotarmar, dockas med segment S5. Förutom att installera S6 kommer astronauterna även att utföra underhållsarbete och förberedelsearbete på utsidan av rymdstationen.

För att klara detta kommer besättningen att utföra tre stycken rymdpromenader. Under rymdpromenaderna kommer astronauterna bland annat att med hjälp av bultar fästa segment S6 vid segment S5. Segment S6 är ett av de största enskilda segmenten att dockas med ISS och har en vikt på 17,5 ton. Vikten gör att Discovery kommer ligga på gränsen av vad rymdfärjan viktmässigt klarar av att ta med sig upp till rymdstationen.

När det gäller utvecklandet av solpanelerna räknar NASA med att det ska gå som planerat. Anledningarna är at det kommer ske under dagsljus samt att delpanelerna är packade av ingenjörer nere på marken. Med andra ord räknar NASA inte med att samma problem som uppstod under STS-120 ska uppstå igen.

Om det skulle uppstå problem med S6 eller något annat finns det möjlighet att förlänga uppdraget och lägga till en femte rymdpromenad.

I och med installationen och monteringen av solpanelssegment S6 kommer ISS ha tillgång till över 80 kilowatt (kW).

Med på uppdraget kommer även experimenten Shuttle Ionospheric Modification med Pulsed Local EXhaust (SIMPLEX), Shuttle Exhaust Ion Turbulence Experiments (SEITE) och Maui Analysis of Upper Atmospheric Injections (MAUI) finnas.

Förutom att ha med sig S6 kommer även delar av ISS-besättningen bytas ut.
STS-uppdrag
Föregående Efterföljande
Endeavour STS-126. Atlantis STS-125.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.