Atlantis STS-125
Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 4
Uppskjutning:
Klockan 20:01 den 11maj 2009
.
Greppar HST: Klockan 19:14 den 13 maj.
Släpper HST: Klockan 14:57 den 19 maj.
Landning: kloaken 17:39.05 den 24 maj.
Rymdpromenader: 5 st.
Inclination: 28,5 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A
.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Uppdragsinfo

Dagsschema
Videosektion
- Länkar -
Rymdfärjorna.
Twitter - M. Massimino.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Atlantis STS-125 | SM 4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-06-03

Shuttle Carrier Aircraft och Atlantis.
Shuttle Carrier Aircraft och Atlantis.
Foto: NASA.

På tisdagen fortsatte Atlantis sin resa tvärsöver USA. Då en ovädersfront hotade att dra in över Florida under onsdagen var NASA angelägna om att få hem Atlantis innan stormen drog in över Kennedy Space Center. I praktiken innebar detta att Shuttle Carrier Aircraft senast var tvungen att landa på Kennedy Space Center på tisdagskvällen, lokal tid, för att personal på plats skulle hinna få in Atlantis i hennes flyghangar innan stormen slog till. Eventuellt skulle det även ha gått om landningen skett tidigt på onsdagsmorgonen, lokal tid.

Den första delen av tisdagens flygrutt tog Atlantis från Biggs Arméflygfält i El Paso, Texas till Lackland flygbas i Texas. Resan påbörjades klockan 14:45, svensk tid, och ankomsten till Lackland skedde klockan 16:20, svensk tid. Under tiden som Boeingplanet fylldes med bränsle kontrollerades de senaste väderprognoserna för att lägga nästa flygrutt. Då rymdfärjan inte mår bra av att träffas av regndroppar då den rör sig i en hastighet av nära 500 kilometern i timmen vill NASA undvika att flyga in i regnoväder.

Nästa etapp på resan mot Florida inleddes klockan 18:47, svensk tid, på tisdagskvällen med siktet inställt på Columbus flygbas i Mississippi. Framkomsten till Columbus flygbas skedde klockan 20:37, svensk tid, på tisdagskvällen. Efter bränslepåfyllning och väderuppdatering inledde Atlantis den sista etappen på denna USA-resa klockan 22:37, svensk tid. Flygningen till Florida kunde dock inte ta den rakaste vägen då Boeingplanet var tvungen att ta en omväg strax efter start för att undvika ett regnområde. Ankomsten till Kennedy Space Center skedde klockan 00:54, svensk tid, natten till onsdag.

Direkt efter landningen inleddes arbetet med att förberedda inför nedlyftandet av Atlantis och förflyttandet till hennes flyghangar.

Anledningen till de många stoppen under resan är att flygningen sker på en höjd av endast 4500 meter. Den låga höjden gör att bränsleåtgången blir betydligt högare än på till exempel 10 000 meter. Anledningen till att flygningen sker på just denna höjd är att rymdfärjan, som har alla sina väsentliga system avstängda, inte klarar av kylan och det låga lufttrycket på högre höjd.

Video - landningen

Äldre nyheter >>>

Uppdragsinformation
Besättningen från vänster; Michael J. Massimino, Michael T. Good, Gregory C. Johnson, Scott D. Altman, K. Megan McArthur, John M. Grunsfeld och Andrew J. Feustel.
Besättningen från vänster; Michael J. Massimino, Michael T. Good, Gregory C. Johnson, Scott D. Altman, K. Megan McArthur, John M. Grunsfeld och Andrew J. Feustel.
Foto: NASA.


Det sista serviceuppdraget till Hubbleteleskopet genomfördes planenligt i maj 2009. Uppdraget var det sista icke ISS-uppdraget och det första icke ISS-uppdraget sedan Columbia STS-107 i februari 2003.

Under det två veckor långa uppdraget utfördes totalt fem rymdpromenader för att installera ny utrustning och reparera befintlig dito. För att klara av detta hade rymdpromenaderna delas upp mellan fyra personer. Under rymdpromenaderna installerade astronauterna bland annat två nya instrument och reparerade ett befintligt. Astronauterna monterade även in nya gyroskop och byte ut delar av hårdvaran ombord. Läs mer om uppdraget >>>

Astronauterna monterade även en dockningsmekanism som gör det möjligt för en obemannad farkost att docka med teleskopet. Anledningen till monteringen av denna dockningsmekanism är att NASA vill ha möjligheten att på ett säkert sätt bränna upp Hubble i atmosfären när det är dags att skrota teleskopet. Med tanke på att Hubble får nya batterier och gyroskop ligger pensionen för Hubble minst 5 till 10 år fram i tiden.

Besättningen ombord bestådd av sju personer varav tre har genomfört rymdfärjeuppdrag innan och besök Hubbleteleskopet vid minst ett tillfälle. Läs mer om besättningen >>>

Räddningsuppdrag LON-400
Förutom att ha STS-127 som sitt huvuduppdrag förbereddes Endeavour inför uppdraget LON (launch on need)-400. LON-400 är namnet på det räddningsuppdrag som NASA skulle ha utfört ifall besättningen på Atlantis STS-125 inte skulle kunnat återvända till jorden. Då STS-125 var ett uppdrag till Hubbleteleskopet gick det inte att använda ISS som "livbåt". Läs mer om räddningsuppdrag LON-400 >>>

STS-uppdrag
Föregående Efterföljande
Discovery STS-119. Endeavour STS-127.

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.