Discovery STS-128 
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53
 den 11 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Twitter - Jose Hernandez.
Twitter - Chrsiter Fuglesang.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-09-21

SCA och Discovery lyfter från Edwards flygbas.
SCA och Discovery lyfter från Edwards flygbas.
Foto: NASA.

Efter att ha blivit monterad på ryggen på Shuttle Carrier Aircraft (SCA), som är ett ombyggt Boeing 747, var Discovery redo för sin flygning tvärsöver USA redan i fredags. Dåligt väder med regn- och åskväder över sydöstra USA gjorde dock att ansvariga för flygningen beslutade att först flytta fram starten till lördag för att sedan flytta fram den till söndag. Under tiden stod SCA och Discovery redo och kunde inte göra annat än att vänta.

På söndagen kom dock klartecknet att den första delen av flygningen kunde inleddas. Starten från Edwards flygbas i Kalifornien skedde klockan 15:20, svensk tid, på söndagseftermiddagen. Efter en nära tre timmar lång flygresa landade SCA på Rick Husband International Airport i Amarillo, Texas USA. Flygplatsen är uppkallad efter astronauten Rick Husband som dog i Columbiahaveriet år 2003. Anledningen till att flygplatsen döptes om efter Husband var att han var uppväxt i området. Väl nere på marken tankades Boeingplanet och gjordes redo inför nästa delflygning.

Klockan 20:19, svensk tid, lyfte SCA för andra gången denna söndag och den här gången var målet Fort Worth Naval Air Station JRB/Carswell Field i Fort Worth, Texas, USA. Flygresan dit tog lite mindre än en timme och genomfördes utan problem. Väl nere på marken igen tankades flygplanet och vädersituationen gicks igenom inför söndagens sista flygning. Klockan 23:47, svensk tid, lyfte återigen Boeingplanet och denna gång gick flygningen till Barksdale Air Force Base i Shreveport, Louisiana USA.

SCA och Discovery landar på Kennedy Space Center.
SCA och Discovery landar på Kennedy Space Center.
Foto: NASA TV.

Landningen i Louisiana skedde klockan 00:39, svensk tid, natten till måndag. Innan flygningen fortsatte tillbringade besättningen och det övriga teamet natten i Louisiana. När det sedan var dags för den sista delflygningen var in i det sista osäkert om Discovery skulle kunna flygas hela vägen till Kennedy Space Center eller ej. Detta på grund av ett regn- och åskväder som fanns i närheten av Kennedy Space center.

Inte ens när flygningen inleddes klockan 15:36, svensk tid, på måndagseftermiddagen var det säkert om det skulle gå och nå Kennedy Space Center utan mellanlandning. Som tur var höll dock åskan och regnet sig undan och klockan 18:06, svensk tid, på måndagen landade SCA och Discovery säkert på Shuttle Landing Facility (SLF) på Kennedy Space Center.

Nästa steg för Discovery är att lyftas ner från flygplanet och köras in i sin flyghangar där hon ska börja förberedelsearbetet inför sitt nästa uppdrag.

Landningen
 

Äldre nyheter >>>
Discovery STS-116

Uppdragsinformation
Sittande från höger Rick Sturckow och Kevin Ford. Stående från vänster Jose Hernandez, John "Danny" Olivas, Nicole Stott, Christer Fuglesang och Patrick Forrester.
Besättningen. Sittande från höger Rick Sturckow och Kevin Ford. Stående från vänster Jose Hernandez, John "Danny" Olivas, Nicole Stott, Christer Fuglesang och Patrick Forrester.
Foto: NASA.

Det fjärde uppdraget år 2009, Discovery STS-128, var det sista planerade besättningsrotationsuppdraget med en amerikansk rymdfärja. Läs mer om besättningen >>>

Förutom att byta ut delar av ISS-besättningen hade STS-128 även ha med sig fraktmodulen (Multi-Purpose Logistics Module MPLM) Leonardo. Leonardo är en av tre i Italien byggda fraktmoduler och precis som sina syskon Donatello och Raffaello är Leonardo ungefär 6,4 meter lång och 4,6 meter bredd. Ombord på Leonardo kommer det fans det ungefär sju ton av förnödenheter och annan material. Till detta kan även läggas ungefär tre ton last som kommer fanns ombord på Discoverys mittdäck. Bland den nyttolast som levererades av STS-128 kan nämnas ett träningsband (COLBERT), en specialfrys (-80 grader), besättningsutrustning, experimentrack och luftrengöringsutrustning för Node 3. Allt som allt innehöll Leonardo 16 stycken rack material. Discovery hade även med sig en ammoniaktank upp. Det var Christer Fuglesang som är ansvarig för ur- och inlastningen av Leonardo.

Med sig tillbaka till jorden hade rymdfärjan bland annat ha experimentrack från utsidan på Columbusmodulen samt en tom ammoniaktank.

Rymdpromenader
Förutom att leverera förnödenheter till ISS utförde besättningen ombord på Discovery tre rymdpromenader. Under dessa rymdpromenader plockade besättningen bland annat in experimentplattformen
EuTEF, som suttit på utsidan av Columbusmodulen sedan STS-120s uppdrag i slutet av 2007 samt byte ut en ammoniaktank. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Fuglesangs Official Flight Kit
Alla astronauter får ha med ett så kallat Official Flight Kit, detta är minnessaker som varje enskild astronaut väljer ut. Läs mer om Fuglesangs Official Flight Kit >>>

Intervjuer med Christer Fuglesang
Rymdkanalen.se, som drivs av Rymdstyrelsen, har gjort en serie intervjuer med Christer Fuglesang. Bland annat berättar han om uppdraget och om träningen. Rymdkanalen.se >>>

Twitter
NASA har utsett Jose Hernandez till STS-128s officiella twittrare. Även Fuglesang kommer twittra under tiden fram till uppskjutningen.


STS-uppdrag
Föregående Efterföljande
Endeavour STS-127. Atlantis STS-129.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.