Atlantis STS-129 | ISS ULF3 
Uppskjutning: Klockan 20:28.10 den 16 november 2009.
Dockning: Klockan 17:53 den 18 november 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 10:53 den 25 november 2009.
Landning: Klockan 15:44 den 27 november 2009.

Längd: 11+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 129.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-129 | ISS ULF3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-11-27

Atlantis har landat i Florida
Atlantis är hemma.
Foto: NASA.

Efter ett framgångsrikt, men kort uppdrag, landade Atlantis och hennes besättning planenligt på Kennedy Space Center på fredagseftermiddagen. Landningen skedde klockan 15:44.23, svensk tid, och under än i stort sätt molnfri himmel. Förhållandena vid landningen kan ses som inramningen av ett uppdrag som gått på räls och som varit en viktig byggsten i arbetet med att framtidssäkra ISS. I och med fredagens landning skedde både uppskjutningen och landningen på det första försöket. Landningen skedde på landningsbana 33.

Att STS-129 nu är avklarat innebär även att årets sista rymdfärjeuppdrag är avslutat. Ett år då flera viktiga uppdrag genomfördes av vilket STS-125s, även det med Atlantis, serviceuppdrag till Hubbleteleskopet kommer bli ihågkommet länge. Att STS-129 nu är avslutat innebär även att Atlantis endast har en inplanerad flygning kvar, om inte det sista räddningsuppdraget blir av eller omvandlas till ett riktigt uppdrag. Detta uppdrag är STS-132 i mitten av nästa år. Nästa rymdfärjeuppdrag är STS-130, med Endeavour, i februari nästa år.

Landningen

Äldre nyheter >>>

Uppdragsinformation
Besättningen; Charlie Hobaugh (vänster) och Barry Wilmore,. Bakre raden från vänsterare Leland Melvin, Mike Foreman, Robert Satcher och Randy Bresnik.
Besättningen; Charlie Hobaugh (vänster) och Barry Wilmore. Bakre raden från vänster Leland Melvin, Mike Foreman, Robert Satcher och Randy Bresnik.
Foto: NASA.

STS-129 var ett rent fraktuppdrag till ISS. Under det 11 dagar långa uppdraget utfördes tre rymdpromenader. Rymdpromenaderna användas för att montera experiment och reservdelar på utsidan av ISS. Ifall det skulle behövas kommer det finnas tid för en fjärde rymdpromenad.  Rymdpromenaderna utfördes av Michael Foreman (rymdpromenad 1 och 2), Robert Satcher (rymdpromenad 1 och 3) och Randolph Bresnik (rymdpromenad 2 och 3).

Bland den utrustning som följde med upp kan nämnas två gyroskop, två kvävetankar, en ammoniaktank, två pumpmoduler, batterier samt reservdelar till stationens robotarm och den mobila transportvagnen. Till detta kom utrustning som flög ombord på mittdäcket samt experimentplattformarna MISSE (Materials International Space Station Experiment) 7a och 7b. MISSE 7a och 7b innehåller ett flertal olika material och dylikt som kommer utsättas från rymdens tuffa miljö. MISSE 7a och 7b är dem första experimentplattformarna av MISSE-typ som är kopplad elektriskt och kommunikationsmässigt till ISS. Detta möjliggör för markkontrollen att hämta in information om materialen på plattformarna i realtid.

För att frakta upp all utrustning använde NASA två stycken plattformar av typ EXPRESS Logistics Carrier (ELC). Dessa användes även till att fästa MISSE 7a och 7b på utsidan av ISS. Plattformarna gjorde det möjligt att kraftförsörja utrustning under resan upp till ISS.
STS-uppdrag
Föregående Efterföljande
Discovery STS-128. Endeavour STS-130.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.