Atlantis STS-132 | ULF4
Uppskjutning: Klockan 20:20.09 den 14 maj 2010.
Dockning: Klockan 16:27 den 16 maj 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 17:22 den 23 maj 2010.
Landning: Klockan 14:48 den 26 maj 2010..

Längd: 12+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 132.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Rymdfärjan Atlantis.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-132 | ISS ULF4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-05-26

Sista gången för Atlantis.
Sista gången för Atlantis.
Foto: NASA TV.

Atlantis är hemma igen efter ett lyckat uppdrag på nästan två veckor. Landningen skedde klockan 14:48, svensk tid, på onsdagseftermiddagen efter en problemfri inflygning mot landningsbana 33. Huvudlandningshjulen tog mark klockan 14:48.11, noslandningshjulen tog mark klockan 14:48.21 och Atlantis stannade klockan 14:49.18, svensk tid.

Deorbit burn, motortändningen som får rymdfärjan att "falla ur" omloppsbana, skedde klockan 13:42, svensk tid, och varade i tre minuter och fem sekunder. Innan hade rymdfärjans lastrumsdörrarna stängs strax efter klockan elva, svensk tid, på onsdagsförmiddagen. Det var även vid denna tid som besättningen avslutade arbetet med att ta på sig landningsdräkterna och kliva ombord på flygstolarna.

På landningsbanan väntade den brukliga skaran av bilar och personal som välkomnar alla rymdfärjor som landar på Kennedy Space Center. Vädret höll sig under hela dagen på rätt sida alla regler och vid tidpunkten för landningen var det bara lite lätt vind.

Efter att besättningen har klivit av och olika system ombord på rymdfärjan har säkras kommer Atlantis köras till sin flyghangar i närheten av landningsbanan.

Dagens landning innebar, med största sannolikhet, slutet på en tjugofemårig epok. För om inte USAs Kongress respektive Senat beslutar annat kommer Atlantis få gå i pension efter trettitvå flygningar. Totalt har Atlantis genomfört 4 648 varv runt jorden och dess färdräknare står på drygt 193 miljoner kilometer.

Landningen
 

2010-05-26 | 13:45

Klockan 13:41 tände Atlantis sina motorer i drygt tre minuter för att börja falla ut ur omloppsbana. Detta innebär att Atlantis nu är på väg hem för en sista gång. Följ landningen på twitter.com/astrowebb.

Äldre nyheter >>>

Uppdragsinformation
Besättningen (klockvarv) Ken Ham (bottem), Garrett Reisman, Michael Good, Tony Antonelli, Piers Sellers och Steve Bowen.
Besättningen (klockvarv) Ken Ham (botten), Garrett Reisman, Michael Good, Tony Antonelli, Piers Sellers och Steve Bowen
.
Foto: NASA.

I och med STS-132 börjar den slutgiltiga nedräkningen inför avslutandet av rymdfärjeprogrammet. För Atlantis trettioandra flygning kommer med största sannolikhet bli hennes sista. Efter STS-132 återstår endast en flygning var för Endeavour respektive Discovery. Det som återstår för Atlantis efter STS-132 är att förberedda sig inför ett eventuellt räddningsuppdrag, LON-335, för Endeavour STS-134.

Huvudmålet med uppdraget är att leverera och installera den ryska modulen Mini-Research Module 1 (MRM1). Mini-Research Module 1 är identisk med MPM 2, som sändes upp i slutet av 2009, och kommer användas som förrådsutrymme och dockningsmodul. Vikten på modulen är 4000 kilo och den tillgängliga volymen uppstår till sex kubikmeter. Tanken är att modulen ska dockas med Zarya. NASA flyger upp den ryska modulen för att uppfylla sin del av ett avtal om uppmassor. Modulen kommer vara det nästsista ryska bidraget till rymdstationen. Läs mer om alla ISS-moduler >>>

Ombord i lastutrymmet kommer det även bland annat finnas sex stycken batterier, reservdelar till Dextre, KU-bandantenn, en boom för KU-bandantennen samt reservdelar till Europas robotarm och annan utrustning. NASA kommer även fylla MRM1 med ungefär 1,4 ton nyttolast.

Totalt kommer det utföras tre rymdpromenader. Rymdpromenaderna kommer utföras av Good, Bowen och Reisman. Under rymdpromenaderna kommer bland annat bommen och antennen installeras samt sex stycken batterier för solpanelerna bli utbyta. Rymdpromenaderna är planerade till flygdag fyra, sex och åtta. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Läs mer om besättningen >>>

STS-uppdrag
Föregående Efterföljande
Discovery STS-131. Discovery STS-133.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.