Endeavour STS-127
Rymdfärja: Atlantis.
Första uppdrag: STS-51J.
Sista uppdrag: STS-132.
Kortaste uppdrag: STS-30.
Längsta uppdrag: STS-117.
Mirdockningar: 7.
ISS-dockningar: 12*.
Antal uppdrag: 33*.
*inkl. STS-135.
- Mer läsning -
STS startsida.
Info. om STS-systemet.
Info. om rymdfärjorna.
STS-uppdrag.
- Länkar -
ISS.
www.astrowebb.com
 
Atlantis
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

 

Atlantis.
Atlantis.
Foto: NASA.

I maj 2010 var det dags för rymdfärjan Atlantis att genomföra sitt sista planerade uppdrag (STS-132) efter tjugofem år i tjänst. Under dessa år har Atlantis bland annat hunnit med att besöka ISS, Mir, Hubble, placerat ut satelliter och mycket mer. Allt som allt har det blivit över 30 uppdrag när Atlantis och STS-132 går i mål i slutet av maj detta år. Att Atlantis fick vara i aktiv tjänst enda till i år såg ett tag mörkt ut för ett tag såg det ut som att STS-125 skulle blivit hennes sista uppdrag. NASA beslutade dock att det var bättre att flyga med tre rymdfärjor än två vilket gjorde att Atlantis fick några uppdrag till.

Första gången Atlantis lyfte med rymden som mål var den 3 oktober 1985 och uppdraget STS-51J. Uppdraget var ett militäruppdrag åt USAs militär vilket gör at det inte finns någon detaljinformation om uppdraget. STS-51J var inte det enda militäruppdraget som Atlantis genomförde utan totalt flög hon fem liknande uppdrag under 1980-talet och början av 1990-talet.

Förutom militäruppdragen har Atlantis utfört uppdrag till ISS, Mir, Hubble samt placerat ut satelliter. Redan under hennes andra uppdrag, STS-61B, placerades tre stycken satelliter ut. Uppdraget, som skedde i november 1985, var Atlantis sista innan Challengerhaveriet och innebar att Atlantis inte flög på drygt tre år.  När hon väl flög igen i december 1988 var det återigen ett uppdrag åt USAs militär. Under slutet av 1980-talet var det med hjälp av Atlantis som rymdsonderna Magellan (STS-30) och Galileo (STS-34) placerades ut. Även rymdteleskopet Compton (STS-37) har rest ombord på Atlantis

Atlantis.
Atlantis.
Foto: NASA.

I juni 1995 (STS-71) blev Atlantis den första rymdfärjan att docka med den ryska rymdstationen Mir. Fem månader (STS-74) senare besökte Atlantis Mir för en andra gång och på denna resa hade hon med sig en dockningsmodul som underlättare dockningen med rymdstationen. Under 1990-talet genomförde Atlantis flera dockningar med Mir, vilket kan ses som en försmak om vad som skulle komma.

När tjugohundratalet var ungt, i maj 2000, var det dags för Atlantis första uppdrag till ISS (STS-101). Uppdraget, som var ett rent fraktuppdrag, var dittills Atlantis längsta uppdrag med nästan tolv dagar i rymden. Sedan dess har Atlantis genomfört flera uppdrag till rymdstationen och fört med sig Destiny (STS-98), Quest Joint Airlock (STS-104), flera fackelverkselement (STS-112, STS-115, STS-117) samt ESAs Columbusmodul (STS-122).

Mitt i alla uppdrag till ISS hann Atlantis med ett uppdrag (STS-125) till Hubbleteleskopet. Uppdraget var det femte och sista serviceuppdraget till ett av världens mest kända teleskop. Genom att byta ut instrument och andra delar förlängdes Hubbles operativa livslängd med upp till tio år.

Atlantis.
Atlantis (OV-104).
Större bild >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.