STS-112
Uppdrag: STS-112/ISS /9A
Färja: Atlantis
Pad: 39B
Start: 7 okt klockan 21:46.
Window: 10 min.
Dockar med ISS: 9 okt klockan 17:17.
Dockar ur:
16 okt klockan 15:14.
Landning:
18 okt klockan 1744.
Längnd: 10 dagar, 19 timmar och 58 minuter.
- Mer läsning -
STS-112 startsida. Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
| STS startsida
Atlantis STS-112
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2002-10-20

Landning
Atlantis under inflygning till landningsbana 33.
Foto: NASA TV/space.com.

I fredags, efter en resa på 7,2 miljoner kilometer, gjorde Atlantis en perfekt landning med Jeff Ashby bakom spakarna. Efter landningen, som skedde klockan 17:44 (svensk tid), genomförde man de sedvanliga kontrollerna av system och av själva Atlantis. När detta var klart och allt såg okej ut fick besättningen börja lämna Atlantis.

Landningen började rent tekniskt några timmar innan när Atlantis stängde lastluckorna och när man ungefär ett varv innan landning tände motorena för att få Atlantis att lämna sin bana runt jorden.

Atlantis STS-112s uppdrag ses som en stor framgång och en viktig milstolpe i utbyggandet av ISS. Man genomförde alla aktiviteter som man hade planerat och det mesta gick som på räls.

Nästa rymdfärjeuppdrag är Endeavour STS-113.

Se Atlantis landning >>>

2002-10-17

ISS
ISS fotat av besättningen på Atlantis den 17 oktober.
Foto: NASA.

Klockan 16:26 (svensk tid) imorgon, fredag, kommer Atlantis att tända sina bromsraketer för att utföra en landning klockan 17:44, svensk tid, på Kennedy. Tack vare att vädret är perfekt i Florida har NASA valt att inte starta upp Edwards Air Force Base som reservlandningsplats.

Under torsdagen har besättningen ombord på Atlantis packat i ordning sina saker och annan materiel inför fredagens landning. Man har även med hjälp av datorer tränat på landningen.

4 minuter i två, svensk tid, är det dags att stänga Atlantis lastdörrar inför återinträdet. Om Atlantis mot all förmodan inte skulle kunna landa imorgon har man möjlighet att förlänga uppdraget med upp till fyra dagar.

2002-10-16

Klockan 15:13, svensk tid, idag urdockade Atlantis med ISS. Urdockningen gick utan problem och efteråt flög Atlantis ett varv runt ISS för att bland annat ta bilder. Detta tog ungefär en timme och klockan 17:01, svensk tid, tände Atlantis sin motorer och lämnade stationen för den här gången.

2002-10-15

Peggy
Peggy Whitson och Sandra Magnus i arbete ombord på ISS.
Foto: NASA
.

Efter måndagens rymdpromenad tog de två besättningarna det lugnt på tisdagen och förde bara material mellan de två skeppen. Tisdagen vara också den sista hela dagen som Atlantis och ISS är dockade med varandra. Urdockningen beräknas till klockan 15:14, svensk tid, på onsdag. Landningen är beräknad till på fredag. Läs mer om rymdpromenad tre >>>

2002-10-13

Lördagens rymdpromenad för betecknas som en stor framgång. Fast man ett tag låg efter tidsschemat och hade lite småproblem lyckades man att komma ikapp och till och med gå om tidsschemat. Detta gjorde att man kund avsluta rymdpromenaden ungefär 30 minuter tidigare än planerat. Läs mer om rymdpromenad två >>>

Under söndagen har de två besättningarna följt ett rätt avslappnat schema. Bland annat har man förberedd inför måndagens rymdpromenad. Man har även utfört lite lättare service inne i stationen.

Innan lördagens rymdpromenad höjde Atlantis ISS bana med 6,4 kilometer till 389 kilometer. Ännu en höjning av ISS bana kommer att ske på måndag.

2002-10-11

EVA
Piers Sellers under EVA 1.
Foto: NASA.

Torsdagen var en hektisk dag för de två besättningarna. Dagens aktiviteter började med att man lyfte ut och installerade S1. På grund av tekniska problem med Candarm2, som användes under installationen, blev hela operationen försenad. Men till slut kunde man sätta S1 på plats och Wolf och Sellers kunde påbörja den första rymdpromenaden 40 minuter efter tidschemat. Läs mer >>>

Fredagen började med att besättningarna fick några timmars vila efter torsdagens rymdpromenad. Senare på eftermiddagen, svensk tid, förde besättningarna över material mellan dem två rymdskeppen.

I morgon, lördag, är det dags för den andra rymdpromenaden. Även den kommer att utföras av Wolf och Sellers. Läs mer om rymdpromenad 2 >>>

I skrivande stund fungerar alla system perfekt både ombord på ISS och Atlantis och uppdraget fortskrider utan några större missöden.

2002-10-10

Klockan 17:17, svensk tid, i går dockade Atlantis med ISS. Dockningen gick utan några som helst problem. dryga en och en halv timme senare klockan 18:51, svensk tid, öppnade man luckan mellan Atlantis och ISS. det var då första gången sen i början av sommaren som besättningen på ISS fick besök. Efter välkomstcermonin genomförde man en säkerhetsgenomgång.

I skriavnde stund är allting bra med ISS och Atlantis och alla ser fram emot rymdpromenaden i dag klockan 16:41, svensk tid. Läs mer >>>.

NASA håller för tillfället på med att utreda om man ska förlänga uppdraget med en eller två dagar. Enda hindret i dagsläget är att man måste hitta något besättningen kan göra.

2002-10-08

Uppskjutningen
Atlantis påbörjar sin resa.
Foto: NASA.

I går kväll klockan 21:46:51, svensk tid, lyfte Atlantis från Kennedy. Vädret var i det närmaste perfekt och man råkade inte ut för några större tekniska fel.

Under de två kommande dagarna kommer Atlantis att höja sin bana i flera steg för att komma ikapp ISS. Man kommer även att kontrollera robotarmen och systemen ombord (och då menar jag inte Systembolaget :-)).

På onsdag är det så dags för dockningen. Denna kommer att äga rum klockan 17:24, svensk tid.

Se bilder från starten >>>

2002-10-07

För några minuter sen, klockan 21:46:51, lyfte Atlantis och dess sex besättningsmedlemmar från Kennedy, Florida. Nedräkningen och starten gick utan några större problem. Den enda incidensen under nedräkningen vara att man fick byta ut två säkringar på plattformen som Atlantis stod på. Detta hade ingen direkt inverkan på nedräkningen eller starten.

Så här långt in i flygningen ser det hela bra ut. Nästa steg är att öppna lastluckan och att kontrollera alla system ombord innan man börjar jaga ISS. Dockningen är beräknad till den 9 oktober.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.