Atlantis STS-122
Uppskjutning:  20:45.30 den 7 februari 2008.
Dockning: 18:17 den 9 februari.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: 10:24 den 18 februari.
Landning: 15:07 den 20 februari.

Längd: 13 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 121.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Rymdpromenaderna
Besättningen

Multimedia
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
| STS startsida
Atlantis STS-122 | ISS 1E
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2008-02-20

Atlantis och dess besättning är hemma igen efter ett framgångsrikt uppdrag.
Atlantis och dess besättning är hemma igen efter ett framgångsrikt uppdrag.
Foto: NASA.

Strax efter klockan 15:00, svensk tid, på onsdagen hälsades Atlantis besättning välkommen tillbaka till Kennedy Space Center av strålande sol och applåder. Landningen, som skedde utan missöden, var den perfekta avslutningen på ett nästan lika perfekt uppdrag. Även återinträdet och förberedelsearbetet inför landningen genomfördes utan problem. Den flexslang som böjde sig vid stängningen av lastluckorna uppförde sig som förväntat och utan att ställa till några problem. Slangen kommer att bli utbytt innan Atlantis nästa uppdrag.

Innan landningen bjöds de som tittade på NASA TV på en liten spännande inflygning då molnen låg tjocka över landningsbana 15 när Atlantis gick igenom molnen på 3 300 meters höjd och landningsbanan blev synlig. Orsaken till bytet av landningsbana var att vindarna var något för starka på inflygningensrutten för landningsbana 33. I övrigt var vädret perfekt för landning.

Atlantis huvudlandningsställ tog mark klockan 15:07:10, noslandningsstället klockan 15:07:20 och klockan 15:08:08 stod Atlantis still.

Besättningen
Besättningen strax efter landningen.
Foto: NASA.

Efter landningen kunde alla i besättningen utom Dan Tani ses inspektera Atlantis och befälhavare Stephen Frick höll ett kort tal. Bland annat tackade han alla inblandade för ett bra genomfört uppdrag samt de inblandade familjerna för att de klarat av de uppoffringar de fått gjort under uppdraget och träningen. Han nämnde även att alla astronauter såg fram emot att träffa familj och vänner igen. Besättningen kommer flyga tillbaka till sin hemmabas i Houston under torsdagen. Väl framme i Houston väntar den obligatoriska välkomstceremonin.

Drygt fyra timmar efter landningen var Atlantis åter tillbaka i sin hangar där hon kommer stanna till början av augusti.

Atlantis nästa uppdrag är det sista serviceuppdraget till Hubbleteleskopet, STS-125, som i skrivande stund är planerat till september i år. Under uppdraget kommer det utföras fem rymdpromenader för att byta ut instrument och delar samt förse teleskopet med nya delar och instrument.

Nästa rymdfärjeuppdrag är Endeavour STS-123 med en planerad uppskjutning den 11 mars.

Multimedia
Atlantis landar >>>

Besättningen efter landningen >>>

Äldre nyheter >>>

Uppdragsinformation
Besättningen. Främre raden från vänster Stephen Frick, Leopold Eyharts; och Alan  Poindexter. Bakre raden från vänster Leland Melvin, Rex Walheim, Stanley Love och Hans Schlegel.
Besättningen. Främre raden från vänster Stephen Frick, Leopold Eyharts och Alan  Poindexter. Bakre raden från vänster Leland Melvin, Rex Walheim, Stanley Love och Hans Schlegel.
Foto: NASA.

Atlantis STS-122 är ett extra viktigt uppdrag sett ur europérisk vinkel. Det är nämligen under detta uppdrag som Europas forskningsmodul Columbus kommer att leverera, monteras och installeras vid resten av ISS.

Med ombord finns två stycken astronauter från Europa. Den ena är Léopold Eyharts från Frankrike och den andra är Hans Schlegel från Tyskland. Båda två har erfarenhet från en tidigare rymdfärd. För Eyharts kommer STS-122 att betyda början på ett långtidsuppdrag ombord på ISS då han kommer att ersätta Dan Tani som är medlem av ISS-besättning 16.

Totalt kommer besättningen genomföra tre rymdpromenader. Under dessa rymdpromenader kommer astronauterna bland annat förberedda och aktivera Columbusmodulen.

Om det finns tillräckligt med bränsle kommer Atlantis att höja ISS bana med hjälp av en motortändning under den nionde flygdagen. Det finns även en stor chans att uppdraget blir förlängt med en dag. Den extra dag kommer i sådana fall användas till arbete ombord på Columbusmodulen.

Columbusmodulen
Columbus är 6,9 meter lång och har en diameter på som högst 4,5 meter. Total vikt utan vetenskaplig last är 10 275 kilo och till detta skall läggas ungefär 700 kilo vetenskaplig last som Columbus maximalt kan lastas med. Denna vetenskapliga last kommer att fördelas på upp till tio olika experimentrack. Experimenten kommer vara både biologiska såväl som materialexperiment. Den totala innevolymen är 75 kvadratmeter varav av 25 kvadratmeter upptas av vetenskaplig last. Det finns plats för tio rack med experiment på insidan och ett antal större och mindre experiment på utsidan. Columbus kommer dockas med resten av rymdstationen efter den första rymdpromenaden.

Columbus kommer dockas med rymdstationen under flygdag 5. För att betala för uppskjutningen av Columbus har ESA bekostat och byggt modulerna Node 2 och Node 3.


STS-uppdrag
Föregående Efterföljande
Discovery STS-120. Endeavour STS-123.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
AstAstrowebb är en del av johnnyronnberg.com.