Discovery STS-120 | ISS 10A
Uppskjutning: Klockan 17:38.19 den 23 oktober 2007.
Dockning: Klockan 14:40 den 25 oktober.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: Klockan 11:32 5 november.
Landning: Klockan 19:02 den 7 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 120.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna.
Multimedia.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-120 | ISS 10A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-11-07

STS-120
Discovery landar.
Foto: NASA TV.

Precis som för två veckor sedan var vädret med Discovery och hennes besättning när det var dags för det längsta rymdfärjeuppdraget till ISS att avslutas. Landningsfasen inledes klockan 17:59, svensk tid, när en motortändning fick Discovery att bromsa in tillräckligt för att börja nedstigningen. Manövern skedde när rymdfärjan befann sig väster om Australien. Motortändningen varade i en minut och 43 sekunder och är det oundvikliga beviset att rymdfärjan kommer landa om en timme, oavsett väder eller andra faktorer.

Ungefär fyrtiofem  minuter senare befann sig Discovery över centrala USA och hennes värmeskyddspaneler utsattes för den högsta påfrestningen medan Discovery flög genom atmosfären. För att komma in rätt mot landningsbana 33  på Kennedy Space Center fick Pamela Melroy flyga Discovery i en halvcirkel strax innan landning innan hon kunde sätta ner rymdfärjan klockan 19:02, svensk tid. Efter landningen kommer personal kontrollera att ingen farlig gasläcka förekommer innan besättningen kan kliva ut. Väl nere på landningsbanan kommer de ta sig en titt på rymdfärjan innan det bär iväg iväg till besättningskvarteren för en snabb läkarkontroll och en sen lunch. Besättningen kommer att återvända till sin hemmabas, Johanson Space Center, på torsdag eftermiddag, lokal tid.

Landningen var en perfekt avslutning på ett uppdrag som beskrivits som ett av de mest komplexa och komplicerade som utförts med en rymdfärja. Den solpanelsreparation som utfördes visade även varför det är bra att ha människor i rymden och inte bara robotar.

Discoverys huvudlandningsställ tog mark klockan 19:01.18, svensk tid. Noslandningsstället tog mark 14 sekunder senare och klockan 19:02.13, svensk tid, stod Discovery stilla. Total tid från start till dess att hjulen slutat rulla var 15 dagar, två timmar, 24 minuter och 02 sekunder.

Multimedia
Bilder från landningen >>>

Video av landningen >>>

Äldre nyheter >>>

Sammanfattning av Discovery STS-120
Besättningen. från vänster Scott  Parazynski, Douglas H. Wheelock, Stephanie Wilson, George Zamka, Pamela Melroy, Daniel M. Tani och Paolo A. Nespoli.
Besättningen. från vänster Scott  Parazynski, Douglas H. Wheelock, Stephanie Wilson, George Zamka, Pamela Melroy, Daniel Tani och Paolo A. Nespoli.
Foto: NASA.

Befälhavare ombord på Discovery STS-120 var Pamela Melroy, vilket gjorde henne till den andra kvinnan att föra befäl ombord på en amerikansk rymdfärja.

Den stora händelsen var leveransen av Harmonimodulen (Node 2). Harmoni är den första trycksatta modulen sedan Quest Joint Airlock i juli 2001 att bli installerad och monterad på rymdstationen. Modulen kommer att användas som en kopplingsmodul för de japanska och europeiska forskningsmodulerna. Modulen kommer att dockas med den amerikanska forskningsmodulen Destiny.

Förutom de amerikanska astronauterna bestod besättningen bland annat av Paolo Nespoli (uppdragsspecialist) från Italien. Detta då Harmonimodulen är byggd i Italien. Med ombord fanns även uppdragsspecialist Dr. Scott Parazynski. Parazynski har genomfört totalt fyra rymduppdrag och får således ses som en riktig veteran. Läs om hela besättningen >>>

Under vistelsen vid ISS utförde Discoverys besättning fyra rymdpromenader. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

STS-uppdrag
Föregående Efterföljande
Endeavour STS-118. Atlantis STS-122.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.