Endeavour STS-118
Uppskjutning: 00:36 den 9 augusti. 2007.
Dockning: 20:02 den 10 augusti 2007.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: 13:57 den 19 augusti 2007.
Landning: 18:32.16 den 21 augusti.
Längd: 13 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 119.
Fönster: 10 minuter.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
| STS startsida
Endeavour STS-118 | ISS 13A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-08-28

Skadan som uppstod på Atlantis.
Skadan som uppstod på Atlantis.
Foto: NASA.

Enligt uppgifter som nasaspaceflight.com tagit del av har tekniker funnit samma typ av skada på Endeavour som man fann på Atlantis (STS-115) efter dess flygning förra året. Skadan består i att en mikrometeorit har träffat och skadat de värmeavledande element som finns på undersidan av lastdörrarna.

Under tiden man är i rymden är lastdörrarna öppna för att man med hjälp av dessa element, som består av rör fyllda med freon-22, ska avledda överskottsvärme. Detta gör att elementen är utsatta för småsten och annat som kan komma i rymdfärjans väg.

Jämfört med skadan på Atlantis, som enligt NASA var bland de största man utsatts för, är Endeavours skada jämförbar i storlek. Eventuellt kan den även vara något större. Som tur vara skall inget av rören ha träffas och således har flödet av freon kunnat fortsätta utan problem. Om det skulle gå hål på ett eller flera av rören och man skulle förlora cirkulationsförmågan föreskriver reglerna att man ska landa på första bästa landningstillfälle inom USA. Dock har man under tidigare uppdrag, STS-109, ansett det säkert att fortsätta uppdraget trots att man förlorat en del av freonet efter en träff av en mikrometeorit. Denna gång var det dock aldrig någon fara då rören höll sig intakta under hela uppdraget.

I övrigt fortgår arbetet med att förberedda Endeavour inför dess nästa flygning (STS-123) enligt plan. Gällande skadan på rymdfärjans undersida har man tagit 3D-fotografier som man i skrivande stund håller på att analysera. Man har även tagit bort två av värmeskyddsplattorna och skickat dessa på analys.

Äldre nyheter >>>

Uppdragsinformation

Besättningen
Besättningen från vänster: Richard A. (Rick) Mastracchio, Barbara R. Morgan, Charles O. Hobaugh, Scott J. Kelly, Tracy E. Caldwell, Dafydd R. (Dave) Williams, och Alvin Drew Jr.
Foto: NASA.

Det andra rymdfärjeuppdraget under 2007 var Endeavour STS-118. Detta var Endeavours första uppdrag efter en omfattande services - och renoveringsperiod samt det första med Endeavour efter Columbiahaveriet.

Huvudmålet med uppdraget var att leverera och installera segment S5 samt en utvändig lastplattform samt ha med sig förnödenheter och experiment. Totalt utförde man fyra rymdpromenader.

STS-118 var även vara det första rymdfärjeuppdraget att flyga med det nya kraftöverföringsenheten, Station-Shuttle Power Transfer System (SSPTS), som möjliggör för rymdfärjan att kraftförsörjas från ISS. Innan har man inte kunnat omvandla stationens 110 volt likström för att passa rymdfärjans 24 volt likström.

Detta ökar antalet dagar som rymdfärjan kan vara dockad med ISS med upp till 40 procent till 12 stycken. 

Endeavour STS-118 var även det sista rymdfärjeuppdraget på minst ett år som hade med sig stora mängder förnödenheter. Detta gör att man hade med sig 2,3 ton förnödenheter och reservdelar. För att klara detta använde man sig av modulen SPACEHAB, som monteras i Endeavours lastutrymme och ger extra förrådsutrymme. Under det kommande året kommer förnödenheter och reservdelar fraktas upp med hjälp av Progresskapslar och Europas automatiska transportkapsel (ATV).

Lärare med ombord
Endeavour STS-118 är det andra uppdraget att ingå i NASAs lärare i rymden program. Detta betyder att man kommer ha med sig en lärare, Barbara Morgan, ombord. Morgans uppgift var att från rymden utföra undervisning från Endeavour som är relaterad till rymden. Meningen är att man ska öka intresset för rymdfart och astronomi bland barn och ungdom.

STS-uppdrag
Föregående Efterföljande
Atlantis STS-117. Discovery STS-120.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.