Endeavour STS-118
Uppskjutning: 00:36 den 9 augusti. 2007.
Dockning: 20:02 den 10 augusti 2007.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: 13:57 den 19 augusti 2007.
Landning: 18:32.16 den 21 augusti.
Längd: 13 dagar.

Inclination: 51.6 grader.
Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 119.
Fönster: 10 minuter.
Pad: 39A.
 
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
| STS startsida
Endeavour STS-118 | ISS 13A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-08-18

Williams under lördagens rymdpromenad.
Williams under lördagens rymdpromenad.
Foto: NASA.

Totalt finns det fyra inplanerade rymdpromenader för STS-118. De som kommer att utföra rymdpromenaderna är David Williams och Richard Mastracchio samt Clayton Anderson från ISS-besättning 15.

Rymdpromenad 1 - 11 augusti klockan 18:28 -  12 augusti klockan 00:45
Mastracchio och Williams

Under den första rymdpromenaden genomförde de två astronauterna monteringen och installationen av  fackelverk S5. Detta är det motsatta fackelverket till det som Christer Fuglesang var med och monterade i december förra året. Fackelverk S5 har även samma funktion och används som ett mellansegment mellan två solpanelssegment. Detta för att skapa tillräckligt med utrymme för solpanelerna att rotera.

Fackelverk S5 manövrars på plats med hjälp av stationens robotarm. Mastracchio och Williams tog sedan bort de lås och bultar som hållit alla delar på plats under uppskjutningen. När detta var gjort kommer installationen av S5 på fackelverk S4. Om man har tid kommer man även att koppla ihop data- och strömkablar mellan fackelverk S5 och S4. Man övervakade även hopfällandet av ett kylelement. När hopfällandet var klart låste man fast det hela. 

Rymdpromenad 2 - 13 augusti klockan 17:32 - 14 augusti klockan 00:00
Mastracchio och Williams

Williams syns här med det nya gyroskopet. I bakgrunden syns den amerikanska luftslussen.
Williams syns här med det nya gyroskopet. I bakgrunden syns den amerikanska luftslussen.
Foto: NASA TV.

Under den andra rymdpromenaden var huvuduppgiften att byta ut gyroskop nummer tre som slutade att fungera i oktober förra året. Gyroskopet är ett av fyra stycken som hjälper till att hålla stationen i en stabil bana.

Innan man monterade det nya gyroskopet avlägsnade man det gamla och monterade det tillfälligt på en lastplattform på utsidan av ISS. Där kommer det nu sitta tills man återför det till jorden ombord på Atlantis STS-122 nu i december. Anledningen till att man vill ta tillbaka gyroskopet till jorden är för att kunna genomföra en fullständig felsökning samt reparation.

Fastsatt på rymdstationens robotarm, Candarm2, flyttade Williams det nya gyroskopet från sin tillfälliga placering till monteringsplatsen på Zenith 1. Monteringen av det nya gyroskopet genomfördes utan större problem och innan man avrundade rymdpromenaden monterade man värmeskydd för att skydda gyroskopet.

Rymdpromenad 3 - 15 augusti klockan 16:39 - 22:05
Mastracchio och Anderson

Skadan på vänster handske.
Skadan på vänster handske.
Foto: NASA TV.

Huvuduppgiften under den tredje rymdpromenaden är att förberedda inför flytten av solpanel P6. Bland annat flyttade man diverse apparater för att underlätta inför flytten en själva solpanelen. Flytten är planerad att genomföras under Discovery STS-120s besök i oktober. Man förflyttade även en antenn på utsidan samt uppgraderade S-bandkommunikationssystemet.

Rymdpromenaden gick som planerad och när det återstod ungefär en timme hade man utfört i stort sätt alla planerade uppgifter. Vid denna tidpunkt genomförde Mastracchio en obligatorisk kontroll av sina handskar och fann en litet hål i det yttersta lagret i vänster handske. Då reglerna förskriver att man ska avsluta en rymdpromenad om man upptäcker skador på handskarna avslutade han rymdpromenaden vid niotiden, svensk tid, på onsdagskvällen. Anderson fortsatte dock sin del av rymdpromenaden och avslutade dryga timmen senare.

Skadan var inget farligt och det förekom aldrig någon fara för någon av astronauterna. Videofilm av skadan >>>

Rymdpromenad 4 - 18 augusti klockan 16:02 - 21:32
Williams och Anderson

Den första uppgiften efter att man packat upp de verktyg man använde var att montera en plattform på segment S1 som gör det möjligt att utföra inspektionen av rymdfärjans värmeskydd med hjälp av sensorbommen. Tanken är att man ska använda denna nya plattform för första gången under STS.-124s flygning i april nästa år.

Efter detta installerade man WETA (S3 Wireless Video System External Transceiver Assembly) på segment S1. Detta kommer att möjliggöra bättre videobevakning under kommande uppdrag. Man  ta även bort en trasig antenn samt installerade en annan antenn.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.