Endeavour STS-123
Uppskjutning: Klockan 07:28.14 den 11 mars 2008.
Dockning: Klockan 04:25 den 13 mars.
Rymdpromenader: 5 st.
Utdockning: Klockan 01:25 den 25 mars.
Landning: Klockan 01:39.08 den 27 mars.

Längd: 15 dagar, 18 timmar och 12 minuter.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 122.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Rymdpromenaderna.
Besättningen.

Kibo och Dextre.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-123 | ISS 1J/A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2008-03-27

Endeavour och hennes besättning är tillbaka på jorden.
Endeavour och hennes besättning är tillbaka på jorden.
Foto: NASA.

Pilotens utsikt strax innan landning. Till höger och vänster syns xenonlamporna.
Pilotens utsikt strax innan landning. Till höger och vänster syns xenonlamporna.
Foto: NASA TV.

Efter att det första landningsförsöket fick ställas in på grund av molnbankar över Kennedy Space Center fick besättningen klartecken att genomföra den nödvändiga motortändningen för att börja falla ur bana tio minuter innan den var tvungen att ske. Markkontrollen frågare även vad Dominic Gorie, befälhavare ombord, tyckte om väderstationen samt att genomföra en nattlandning under rådande omständigheter innan de tog beslutet att landa. Detta är inget som hör till vanligheterna och Gories svar var att vädret var okej för besättningen och att de hade tränat på nattlandningar.

Motortändningen, som sker när rymdfärjan flyger med aktern först, pågick under två minuter och 45 sekunder och genomfördes när Endeavour befann sig väster om Australien. Vid samma tidpunkt som Endeavour genomförde sin motortändning började den konvoj av bilar som möte Endeavour på landningsbanan sin res ut mot landningsbana 15. För att hjälpa Gorie att sikta in sig på rätt landningsbana lystes den upp att flera starka xenonlampor. Inflygningen till Kennedy Space Center skedde från sydväst och till landningsbanan från nordväst.

Nedstigningen genom atmosfären genomfördes utan problem och klockan 01:39.08, svensk tid, landade Endeavour på landningsbana 15 på Kennedy Space Center. När Endeavour äntligen stod stilla på landningsbanan hade uppdraget pågått i 15 dagar, 18 timmar, 12 minuter och 27 sekunder. Klockan stod då på 01:40.41, svensk tid. Detta gör STS-123 till det i särklass längsta rymdfärjeuppdraget inom ISS-projektet. Det är även det rymdfärjeuppdrag hittills till ISS med flest rymdpromenader. Det finns inte heller några inplanerade rymdfärjeuppdrag till ISS med lika många rymdpromenader. Landningen var den tjugoandra nattlandningen inom rymdfärjeprogrammet.

Endeavours nästa uppdrag är STS-126 och är planerat till oktober i år. Hon kommer dock att rullas ut till startplatta 39B redan i augusti för att stå redo i fall Discovery (STS-125) inte kan återvända till jorden efter sin uppskjutning. Nästa rymdfärjeuppdrag är Discovery STS-124. STS-124 är planerat till slutet av maj.

Äldre nyheter >>>

Uppdragsinformation
Besättningen från höger (främre raden) Dominic L. Gorie och  Gregory H. Johnson. från vänster (bakre raden) are astronauts Richard M. Linnehan, Robert L. Behnken, Garrett E. Reisman, Michael J. Foreman och Takao Doi.
Besättningen från höger (främre raden) Dominic L. Gorie och Gregory H. Johnson. från vänster (bakre raden) are astronauts Richard M. Linnehan, Robert L. Behnken, Garrett E. Reisman, Michael J. Foreman och Takao Doi.
Foto: NASA.

Befälhavare för STS-123 var rymdveteranen Dominic Gorie som har genomfört tre tidigare rymdfärjeflygningar. En annan veteran ombord var uppdragsspecialisten Richard Linnehan som även han genomfört tre tidigare rymdfärjeflygningar. Av de andra i besättningen var det bara japanen Takao Doi som hade tidigare erfarenhet av rymdflygningar. Läs mer om besättningen >>>

De två övergripande målen med uppdraget var att montera den första delen av Japans forskningsmodul Kibo och installera robotarmen Dextre (Special Purpose Dexterous Manipulator). Den modul som STS-123 hade med sig var Kibos förrådsmodulen. Dextre är byggd av Kanada och är dubbelarmad robotarm som kommer att användas på utsidan av ISS. Läs mer om Kibo och Dextre >>>

Totalt utförde besättningen fem rymdpromenader under det 15 dagar långa uppdraget. Detta är det högsta antalet rymdpromenader som utförts under ett rymdfärjeuppdrag till ISS. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

En annan viktig del av uppdraget var utbytet av en av ISS-besättning 16s besättningsmedlemmar. Den som bytas ut var fransmannen Léopold Eyharts som ersattas av amerikanen Garrett Reisman. Eyharts tillbringade totalt 48 dagar i rymden varav 44 stycken på ISS.


STS-uppdrag
Föregående Efterföljande
Atlantis STS-122. Discovery STS-124.

 
Alla texträttigheter f&