Endeavour STS-123
Uppskjutning: Klockan 07:28 den 11 mars 2008.
Dockning: Klockan 04:49 den 13 mars.
Rymdpromenader: 5 st.
Utdockning: Klockan 01:25 den 25 mars.
Landning: Klockan 01:39.08 den 27 mars.

Längd: 15 dagar, 18 timmar och 12 minuter.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 122.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Rymdpromenaderna.
Besättningen.

Kibo och Dextre.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-123 | ISS 1J/A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-10-08

Endeavour STS-123 kommer ha med sig två viktiga moduler/element till ISS. Den första är den japanska forskningsmodulen Kibo och den andra är den sista delen till stationens robotarm. Båda dessa delar är viktiga för ISS och i visa fall nödvändiga för på ett effektivt sätt underhålla och utnyttja rymdstationen.

Dextre (Special Purpose Dexterous Manipulator)
Dextre (Special Purpose Dexterous Manipulator)
Artistbild över Dextre.
Bild: NASA.

Dextre är byggd i Kanada, precis som resten av robotarmen, och kommer fungera som en förlängning av den befintliga robotarmen, Candarm2, ombord. Det som skiljer Dextre från tidigare robotarmar är att den har två likadana armar, vilket gör att den kan arbeta som en människa och greppa saker på samma sätt som en människa greppar saker med sina händer. Detta gör att Dextre kommer bli en stor tillgång när det gäller reparationer och förflyttningar på utsidan av ISS. Men det är inte bara att flytta saker som Dextre är bra på utan hon kan även skruva ur och in bultar, vilket gör att Dextre kommer kunna montera till exempel nya batterier på utsidan av ISS. I dagsläget kräver operationer av denna typ en riskfylld rymdpromenad.

Tack vare sin utformning med två armar med vardera sex leder har Dextre en stor rörelsefrihet och kan uppnå millimeterprecision i sina rörelser. Varje arm är ungefär 3,7 meter lång och av säkerhetsskäl kan endast en arm röra sig åt gången. De fyra kamerorna på Dextre ger besättningen en bra och nödvändig överblick för att kunna styra Dextre inifrån stationen. Det kommer även vara möjligt att styra Dextre nerifrån jorden.

Den japanska forskningsmodulen - Kibo
Kibo
Artistbild över Kibo.
Bild: NASA.

Kibo, som betyder "Hopp", är Japans största enskilda bidrag till rymdstationen. Totalt kommer de olika delarna att skickas upp på tre separata rymdfärjeuppdrag (STS-123, STS-124 och STS-127).

Den del som kommer att skickas upp med STS-124 är huvudmodulen (Pressurized Module (PM)) som är 11,2 meter lång och 4,4 meter bredd. Vikten är 15 900 kilo. I denna cylinderformade modul finns det plats för upp till tio experimentrack och visst förrådsutrymme.

Japanerna har dock tänkt på det här med förrådsutrymme och ombord på STS-123 kommer en 3,9 meter gånger 4,4 meter cylinderformad förrådsmodul (Experiment Logistics Module (ELM)att finnas. Denna modul kommer sedan dockas med huvudmodulen och utgöra förrådsutrymme. Modulen har både en lufttrycksatt del och en icke lufttrycksatt del. ELM kommer tillfälligt att dockas med Harmonimodulen.

Den sista delen tillhörande Kibo är en plattform (Exposed Facility (EF)) som kommer att sitta på utsidan av forskningsmodulen. På denna plattform kommer olika experiment att utsättas för den tuffa miljön i rymden. Det finns även en robotarm (Remote Manipulator System (JEMRMS)) som bland annat kommer användas för att flytta experiment mellan experimentplattformen och förrådsutrymmet. Den totala längden på robotarmen är 9,9 meter. För att kunna flytta experiment mellan in- och utsidan finns det en luftsluss på kortsidan av huvudmodulen.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.