Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-09-06

I skrivande stund finns det tre rymdpromenader inplanerade under STS-128s besök vid ISS. Christer Fuglesang kommer få utföra två stycken rymdpromenader. Alla tre rymdpromenader är planerade till sex och en halv timme.

Rymdpromenadsastronauter
EV-1 John Olivas
EV-2 Christer Fuglesang
EV-3 Nicole Stott

Rymdpromenad 1 - 23:49 den 1 september - 06:24 den 2 september, Olivas och Stott
Olivas under rymdpromenad 1.
Olivas under rymdpromenad 1.
Foto: NASA.

Under den första av rymdpromenaderna hade Olivas och Stott tre huvuduppgifter. Den första var att ta bort den gamla ammoniaktank som ska bytas ut mot den ammoniaktank som Discovery här med sig. Innan astronauterna kunde lossa tankens fästbultar var de dock tvungna att koppla bort ammoniakledningar som var anslutna på tanken. Detta arbete utfördes utan större problem och när tanken var helt loss greppade Candarm2 tag i den.

Ammoniaktanken kommer vara kvar på robotarmen till dess att Olivas och Christer Fuglesang har installerat den nya tanken under nästa rymdpromenad. Anledningen är att den gamla tanken ska fästas på samma lastplattform i Discoverys lastutrymme som den nya tanken är fäst på.

Nästa uppgift under rymdpromenaden var lossandet av experimentplattformen EuTEF (European Technology Exposure Facility). EuTEF satt på utsidan av Columbusmodulen och har så gjort sedan februari 2008 (Atlantis STS-122). Innan astronauterna hann börja med uppgiften gjorde dock ett oväder vid mottagarstationen i White Sands att markkontrollen inte hade någon som helst kontakt med ISS under en dryg halvtimme. Avbrottet kom som en överraskning då ett åskväder med kraftiga vindar gjorde att mottagarantennerna, som en ren säkerhetsåtgärd, sattes i "safe mode". Innan kontakten med ISS bröts fick Olivas och Stott nya order och skulle fotografera EuTEF och MiSSIE 6.

Olivas var först ut.
Olivas var först ut.
Foto: NASA TV.

När kontakten sedan återupptogs fortsatte astronauterna med den förplanerade arbetet och lossade EuTEF. Nästa steg i processen var att fästa EuTEF på en lastplattform på ena väggen i Discoverys lastutrymme. Denna uppgift tog dock lite längre tid än beräknat då Stott till en början endast lyckades att skruva två varv istället för elva med bultdragaren för att fästa bulten, som EuTEF skulle fästas med. Efter lite omplacering av EuTEF gick det dock bra att skruva fast bulten ordentligt.

Efter detta begav sig astronauterna igen iväg till Columbusmodulen för att hämta in MISSIE 6a och 6b. Dessa materialplattformar ser ut som väskor som fälls ihop. När väskorna skulle lossas och fällas ihop fick Olivas arbeta lite extra med pinarna som höll fast MiSSIE 6a och 6b innan väskorna kunde föras till Discoverys lastutrymme. I lastutrymmet fästes sedan MISSIE 6a och 6b planenligt.

Under två separata tillfällen under rymdpromenaden hade Olivas problem med sina handskar. Båda gångerna såg det ut som att dessa hade fransat upp sig. Personal på marken jämförde dock videobilder med fotografier på handskarna tagna innan uppskjutningen och kunde konstatera att det hela var ett ofarlig tillverkningsavvikelse. Han installerade även ett fotstöd på fackelverk Z1.

Rymdpromenad 2 - 00:12 - 06:51 den 4 september, Olivas och Fuglesang
Fuglesang ute på flygtur.
Fuglesang ute på flygtur.
Foto: NASA.

Den andra rymdpromenaden borde nästan en timme sent trots att förberedelsearbetet som mest låg ungefär en halvtimme före. Orsakerna till den försenade starten var dels att mikrofonutrustningen i Fuglesangs hjälm fick bytas ut samt att en hakrem i Olivas hjälm gick sönder. Det sista fick till följd att Olivas hjälm fick tas av för att åtgärda remmen. Detta ledde i sin tur till att Olivas under tre minuter andes "vanlig" luft istället för den mer syrerika som används under rymdpromenaderna och som rymdpromenadsastronauterna andas från och med kvällen innan. För att inte öka risken för att Olivas skulle drabbas av dykarsjuka fick han andas syrgas under en längre tid innan rymdpromenaden kunde börja.

När väl rymdpromenaden kom igång arbetare Olivas och Fuglesang effektivt och låg hela tiden före i tidsschemat. Den största delen av rymdpromenaden gick åt till att installera den nya ammoniaktanken. Det började med att Olivas och Fuglesang begav sig till Discoverys lastutrymme för att ta lossa den nya ammoniaktanken. Detta arbetet sköte Olivas medan Fuglesang monterade ett fotstöd på Candarm2. Detta fotstöd satte Fuglesang sig sedan fast i för att sedan greppa tag i ammoniaktanken.

Fuglesang och Olivas i lastutrymmet.
Fuglesang och Olivas i lastutrymmet.
Foto: NASA TV.

Robotarmen förde sedan Fuglesang och ammoniaktanken till monteringsplatsen på babords fackelverk, denna resa tog ungefär en timme. Vikten på ammoniaktanken uppgår till 800 kilo. Efter att ha satt fast ammoniaktanken med fyra bultar började Olivas ansluta alla ledningar, både elektriska, hydrauliska och ammoniak, till taken. Under tiden väntade Fuglesang mest på att Olivas skulle bli klar.

När den nya ammoniaktanken var på plats och inkopplad begav sig astronauterna tillbaka till Discoverys lastutrymme. Väl framme kopplades den gamla ammoniaktanken bort från robotarmen och monterades på den lastplattform som den nya ammoniaktanken hade suttit på för några timmar sedan. Efter att ammoniaktanken bultas fast städade Olivas och Fuglesang upp arbetsområdet. Efter detta gjorde astronauterna lite småsysslor då de hade tid över. Bland annat plockade Fuglesang bort fotstödet på robotarmen och monterade linsskydd på armens kameror. Det sistnämnda gjordes för att skydda utrustningen från när japanska fraktfarkosten HTV kommer tända sina motorer.

Rymdpromenad 3 - 22:49 den 5 september - 05:51 den 6 september, Olivas och Fuglesang
Olivas under rymdpromenad tre.
Olivas under rymdpromenad tre.
Foto: NASA TV.

Under det som med största sannolikhet var Fuglesangs sista rymdpromenad genomförde han och Olivas flera viktiga uppgifter. Den första uppgiften, efter att astronauterna kommit ut ur luftslussen, var att fälla ut plattformen Payload Attachment System (PAS). PAS kommer användas till att förvara experiment på och tanken var att plattformen skulle ha fällts ut under STS-127 uppdrag. Oväntade problem gjorde dock att uppgiften flyttades till STS-128.

Utfällandet av PAS genomfördes utan problem och astronauterna kunde sedan fortsätta till dem andra uppgifterna. Bland annat bytes ett gyroskop ut samt en kraftförsörjningsenhet. Fuglesang och Olivas lekte även elektriker och monterade ledningar på utsidan av ISS. Kablarna kommer användas när Node 3 dockas till ISS och kommer förse modulen med el- och datakraft. Det uppstod visa problem under kabeldragningen som gjorde att en kabel inte kunde kopplas in korrekt. Detta kommer dock göras under en senare rymdpromenad.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.font>
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.