STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader:
4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Fuglesang
Christer Fuglesang ombord på Discovery.
Foto: NASA.

Under några veckor i slutet av 2006 drabbades Sverige av fullständig rymdfeber. Anledningen var, som du säkert känner till, att Sveriges första astronaut - Christer Fuglesang - genomförde sitt första rymduppdrag. Tidningar, TV, Radio och annan media, som annars inte bryr sig speciellt mycket om rymdfart, fylldes av rymdartiklar av det skiftande slag. Tyvärr vara många artiklar, speciellt i kvällspressen, dåligt underbyggda och faktakontrollen på sina ställen obefintlig. Intresset för tidningarna att skriva om rymdfart avtog även i nästan samma takt som det tog för Fuglesang att återanpassa sig till 1G.

Till skillnad mot stora delar av media har Astrowebb följt Christer Fuglesang under alla år som webbsidan funnit och speciellt sedan han blev uttagen till STS-116s besättning våren 2002. De flesta artiklar finner du genom STS-116s nyhetsarkiv, som sträcker sig tillbaka till år 2002. I menyn till höger finner du bakgrundfakta, fotografier, videofilmer och annan information från uppdraget. Glöm inte att titta in på sidorna om Atlantis STS-128 och Fuglesangs andra resa till ISS.


Snabbgenomgång

Uppdraget
Discovery STS-116, med bland annat Christer Fuglesang ombord, lyfte från Kennedy Space Center den 10 december klockan 02:47, svensk tid. Under det tretton dagar långa uppdraget till den internationella rymdstationen genomförde Fuglesang bland annat tre rymdpromenader samt var ansvarig för tre satellitutskjutningar.

Under sina tre rymdpromenader hjälpte Fuglesang bland annat till med att koppla om elen på utsidan av ISS, aktivera de nya solpanelerna samt reparera solpanel P6.

"Heja Sverige! Heja Norge! Heja Europa!" Fuglesangs hälsning innan han går ombord på Discovery.
"Heja Sverige! Heja Norge! Heja Europa!" Fuglesangs hälsning innan han går ombord på Discovery.
Foto: NASA TV.

Att Sverige har en astronaut visar på att vi är beredda, eller i alla fall var det, att satsa på rymdforskning och på att tänja på gränserna. För i och med att Sverige stödjer och hjälper till i forskningen som utförs på bland annat den Internationella rymdstationen, ISS, bidrar vi med att göra världen till en bättre plats att leva på.

Med sig upp till ISS hade Discovery fackelelementet P5, som kommer att fungera som en mellanmodul mellan solpanel P6 och P5, samt SPACEHAB. SPACEHAB är en modul som man monterar i rymdfärjans lastutrymme och som fylls med förnödenheter och annat material som ska med upp.

Uppdrag "Celsius"
Christer Fuglesangs uppdrag har av ESA fått namnet "Celsius" efter den kända svenska vetenskapsmannen och astronomen Anders Celsius.

Fuglesangs personliga minnessaker
Alla astronauter får ta med sig några få minnessaker upp i rymden. Dessa minnessaker går under namnen "Official Flight Kit" och "Special Flight Data File". Under den förstnämnda kategorin hade Fuglesang med sig;

En affisch från Umeå Universitet, en flagga från Stockholms universitet, en svensk flagga, ett tygmärke från Fysiksektionen av Tekniska Högskolans Studentkår på KTH, en guldnål från Kungliga Tekniska Högskolan, en nål från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, en vimpel från Stockholms Segelsällskap, Stockholms stad vapen (S:t Erik) samt en norsk flagga då hans far är från Norge.

I den senare kategorin ingick en frisbee som Fuglesang designade och hade med sig under sin Atlantsegling, en ESA-flagga samt en medalj från Stockholm maraton (som han sprungit ett flertal gånger).

Med frisbeen utförde Fuglesang en del tricks ombord för att visa på nollgravation. Med nämnda frisbee slog han även under uppdraget rekordet i att ha en snurrande frisbee hängande längst i luften. Tiden var 20 sekunder.

Mat ombord
Fuglesangs matmeny under uppdraget (pdf).

STS-uppdrag
Föregående Efterföljande
Atlantis STS-115. Atlantis STS-117


S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.