STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar - -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-05-02

Besättning på STS-116:
Befälhavare: Mark Polansky
Pilot: William A. Oefelein
Uppdragsspecialist: Robert L. Curbeam
Uppdragsspecialist: Joan Higginbotham
Uppdragsspecialist: Nicholas Patrick
Uppdragsspecialist: Christer Fuglesang
ISS besättning (ner): Thomas Reiter
ISS besättning (upp): Sunita Williams

Befälhavare| Mark Polansky

Mark Polansky
Mark Polansky.
Foto: NASA.

Befälhavare på STS-116 är Mark Polansky. Polansky är född den 2 juni 1956 i Paterson, New Jersey USA. Bland hans intressen återfinns ishockey, skidåkning, musik, konst och flygning av ultralätta flygplan. Han är gift Lisa Paterson och tillsammans har de en dotter.

Paterson började sin astronaututbildning hos NASA i augusti 1996. Innan dess hade han arbetat fyra år hos NASA som tekniker inom olika delar. Hans utbildnings hos NASA gjorde honom till Pilot för rymdfärjan och sedermera befälhavare.

Tidigare har Paterson varit pilot på Atlantis STS-98 (9 - 20 februari) och dess flygning till ISS. Bland annat hade man med sig forskningsmodulen Destiny som man under tre rymdpromenader fäste på stationen.

Pilot| William A. Oefelein
William A. Oefelein
William A. Oefelein.
Foto: NASA.

Robert L. Curbeam
Robert L. Curbeam.
Foto: NASA.

Joan Higginbotham
Joan Higginbotham.
Foto: NASA.

Nicholas Patrick
Nicholas Patrick.
Foto: NASA.

Pilot på STS-116 är William A. Oefelein och han är kaptenkommendör inom USAs marin. Han föddes den 29 mars 1965 i Ft. Belvoir, Virginia, men växte upp I Anchorage, Alaska. Han har fru och två barn. Hans intressen är tyngdlyftning, skidor, fiske med mera.

Utbildningen hos NASA började i augusti 1998 och under de två efterkommande åren utbildade han sig till pilot för rymdfärjan. Precis som Christer Fuglesang är STS-116 hans första uppdrag.

Uppdragsspecialist | Robert L. Curbeam
Uppdragsspecialist 1 på STS-116 är Robert L. Curbeam, Jr. Han föddes den 5 mars 1962 i Baltimore, Maryland. Hans familj består av fru och två barn. Hans intressen är tyngdlyftning, cykling och att vara med sin familj.

Utbildningen hos NASA började i mars 1995. Efter ett år var han färdigutbildad astronaut. Hittills har han varit uppdragsspecialist på två uppdrag: STS-85 (7 - 19 augusti 1997) och STS-98 (7 - 20 februari 2001). Han har över 593 timmar i rymden inklusive 3 rymdpromenader på totalt 19 timmar. Alla rymdpromenader genomförde han under STS-98. Det är Robert Curbeam som tillsammans med Christer Fuglesang kommer att genomföra de tre rymdpromenaderna underSTS-116s uppdrag.

Mellan sina uppdrag har han varit ansvarig för att kommunikationen mellan markkontrollen och rymdfärjan/ISS.

Uppdragsspecialist | Joan Higginbotham
Uppdragsspecialist 2 ombord kommer att vara Joan Higginbotham. Hon är född i Chicago, Illinois i USA och hennes fritidsintressen är bland annat musik, cykling och tyngdlyftning.

Karriären hos NASA började 1987 då hon blev anställd som Payload Electrical Engineer. Fram till 1996, då hon blev antagen att påbörja astronaututbildning, arbetare hon bland annat med tekniska system ombord på rymdfärjorna och den last som olika uppdrag hade med sig.

Sedan hon blev antagen att påbörja astronaututbildning har hon utbildads på NASAs olika center med inriktning mot ISS och rymdfärjan. Hon har även suttit i markkontrollen under flera rymdfärje – rymdstationsuppdrag. STTS-116 kommer att bli hennes första uppdrag.

Uppdragsspecialist | Nicholas Patrick
Uppdragsspecialist 3 är Nicholas Patrick och han föddes 1964 i North Yorkshire, Storbritannien. Sedan 1994 är han amerikansk medborgare och både hans mamma och pappa bor i USA. Hans fritidsintressen är bland annat flygning, läsning och att fixa och bygga saker.

Patrick blev antagen av NASA att påbörja astronaututbildning 1998 och påbörjade utbildningen i augusti samma. Under sina år på NASA har han bland annat varit med och utvecklat den nya cockpit som används ombord på rymdfärjan. STS-116 är hans första rymdfärjeuppdrag.

Uppdragsspecialist | Christer Fuglesang
Uppdragsspecialist 4 på STS-116 kommer att vara Christer Fuglesang. Som du säkert vet är Christer Fuglesang Sveriges första och enda astronaut. Läs mer om Christer Fuglesang på följande sida.

ISS besättning 13 (ner)| Thomas Reiter

Thomas Reiter
Thomas Reiter.
Foto: NASA.

Reiter är född i den tyska staden Frankfurt den 23 maj 1958. Förutom att vara med sin familj, fru och två barn, gillar han att laga mat, spela badminton och spela gitarr med mera. Reiter har bland annat en magisterexamen i "Aerospace Technology".

Samma år som Christer Fuglesang, 1992, påbörjade Reiter sin astronaututbildning hos ESA. När han sedan blev uttagen till Euromir 95, som Fuglesang var reserv för, påbörjade han kosmonautträning i Star City, Ryssland. Han har även utbildas i USA för att kunna flyga med på någon av USAs rymdfärjor.

År 2001 blev Reiter uttagen att påbörja träning inför att ingå i en ISS-besättning. Sen år 2004 har han varit uppskriven för ett uppdrag. Han kommer att ansluta till ISS besättning 13 i juni i år. Resan till ISS kommer att ske med Discovery STS-121.

Reiter har tidigare varit besättningsmedlem på ett rymduppdrag, Euromir 95 (3 september 1995 - 29 februari 1996). Uppdraget varade 179 dagar ombord på den ryska rymdstationen Mir. Under dessa dagar utförde Reiter bland annat över 40 olika vetenskapliga experiment för ESAs räkning.

ISS besättning 14 (upp)| Sunita Williams
Sunita Williams
Sunita Williams.
Foto: NASA.

Sunita Williams är född den 19 september 1965 i Euclid, Ohio, USA. Hon är gift tillsammans med Michael J Williams. De har inga barn tillsammans, dock ett antal hundar.

Bland hennes intressen kan man finna löpning, simning, cykling och snowboardsåkning.

Innan hon påbörjade sin utbildning hos NASA var hon aktiv i USAs marin, vilket hon är än idag. Hennes grad är befälhavare. Sin astronaututbildning påbörjade hon i augusti 1998 efter att ha blivit utvald i juni samma år. Under sin utbildning hos NASA har hon specialiserat sig på rymdfärjans och rymdstationens olika system.

Hennas uppdrag på ISS kommer att bli hennes första.

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.