STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar - -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-09-05

Sensorbommen installeras i Discovery den 3 augusti i år.Det är inte bara besättningen på Atlantis STS-115 som förbereder sig inför sitt uppdrag utan även vår svenska astronaut Christer Fuglesang och resten av besättningen på Discovery STS-116 är i slutfasen av sina förberedelser. Bland annat har man torrövat på rymdpromenaderna den senaste tiden. Dessa övningar går ut på att man går igenom rymdpromenaden steg för steg och utför den kommunikation som man kommer att göra i rymden. Då och då får astronauterna en papperslapp där det framgår att något oväntat händer. Denna övning är bara en av många där man går igenom alla dagar av uppdraget. I övningarna deltar både markpersonalen och besättningen.

Tidigare under sensommaren har Fuglesang och de andra tränat mer "hands on" på rymdpromenaderna då man tillbringat tid i NASAs stora vattenpool och där simulerat rymdpromenaderna och utfört alla operationer på fullstora modeller.

För närvarande är STS-116 satt till den 15 december 2006, men då man bara har en dags till sitt förfogande funderar ansvariga hos NASA på att ändra den regel som gör att man bara får lyfta i dagsljus. Regeln kom till efter Columbiahaveriet och finns där för att man ska kunna fotografera bränsletanken efter separation. Med största sannolikhet kommer man att avskaffa regeln ifall STS-115s uppskjutning går planenligt. Detta skulle i sådana fall innebära att man får fler uppskjutningsmöjligheter då man även kan lyfta när det är mörkt. Enligt nuvarande dagsljusregel är nästa uppskjutningsmöjlighet för STS-116 i mitten av februari 2007.

Fuglesang ansvarig för tre satellitutskjutningar
Förutom att ha med sig P5-segemntet och andra delar till rymdstationen kommer STS-116 även ha med sig tre små experiment från det amerikanska försvaret. Dessa kommer att sitta fast på ett rack som i sin tur sitter fast i Discoverys lastrum. Alla tre experiment består av småsatelliter som kommer att skickas iväg efter att man utdockat från ISS. De heter ANDE (Atmospheric Neutral Denisty Experiment), MEPSI (MicroElectromechanical Picosat Inspector) och RAFT (RAdar Fence Transponder). Alla tre satelliter består av två eller flera delar som kommer skickas iväg samtidigt och Fuglesang kommer att vara ansvarig för att sköta detta.

Den största satelliten, ANDE, kommer att skickas iväg genom att skjutas ut i en kanonliknande anordning. Den ANDE-satellit som finns med på STS-116 är i huvudsak en testsatellit för att se om uppskjutningskanonen fungerar som den ska. Under ett senare rymdfärjeuppdrag kommer man att skicka iväg en riktig ANDE som har till uppgift att mäta densiteten och sammansättningen i atmosfären mellan 100 och 400 kilometers höjd.

De två andra satelliter är så kallade pico-satelliter och väger mellan två och tre kilo och är ungefär en diameter stora. Med MEPSI vill man testa hur man kan använda en liten satellit till att inspektera en större dito. MEPSI är som sagt uppdelad i två delar och den ena av dessa har små raketer som drivs av xenongas. Experimentet kommer att få ut på att den ena delen ska flyga runt den andra. Tillsammans har de två delarna tolv kameror som kommer att skicka bilder till jorden.

Den sista satelliten, RAFT, är till för att se hur små objekt i rymden man kan uppfatta med hjälp av radar.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.