Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-
11-17

En tekniker håller i en av ersättningsprofilerna.
En tekniker håller i en av ersättningsprofilerna.
Foto: NASA.

Arbetet med att reparera Discoverys externa bränsletank fortlöper utan större problem. Bland annat har dem skadade områdena på S6 och S7 (aluminiumprofilerna) blivit borttagna och förstärkta ersättningsprofiler kommer monteras dit inom kort. Samtidigt har arbetet med att röntga delar av den externa bränsletanken från utsidan inletts, om allt går som planerat kommer detta arbete avslutas under torsdagen. Om rötgen inte visar något utöver det vanliga och när arbetet med att fästa aluminiumprofilerna är avslutat kan ny isolering börja tillfogas det aktuella området. Isoleringen kommer att sprutas på den aktuella området för att sedan slipas till önskad form.

När det gäller Ground Umbilical Carrier Plate (GUCP) har snabbkopplingsenheten som fäster bränsleledningen vid GUCP-plattan monteras på plats. Hittills verkar arbetet ha genomförts med framgång, dock återstår en del mindre justeringsarbete och kontroller innan arbetet kan ses som avslutat. Under onsdagen ska bland annat bränsleledningen och plattan läcktestas. Överlag har båda reparationerna fortlöpt planenligt och som det ser ut idag kommer arbetet kunna slutföras i tid inför uppskjutningsförsöket den 30 november.

Annat arbete som har pågått ute på startplattan är återmonteringen av den styrpanel som orsakare det inställda uppskjutningsförsöket den 3 november. Panelen godkändes inför återstående uppskjutningsförsök men då det efter väteläckan fanns tid att demontera enheten och ta sig en närmare titt gjorde Nasa detta. Kontrollen visade att det var korrosion på en av brytarna som var orsaken till problemen. Efter att hela panelen hade kontrolleras bytes den aktuella brytaren åt och panelen kunde återmonteras utan problem.
Om ansvariga på måndag beslutar att det är klart för ett uppskjutningsförsök den 30 november kommer besättningen att gå in i karantän på tisdag.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.