www.astrowebb.com
 
Barack Obama lägger ner Constellationprogrammet
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-02-01

Artistbild på Orion.
Artistbild på Orion.
Bild: NASA.

På måndagen släppte Obamaadministrationen sin första NASA-budget. Som Astrowebb rapporterade om i fredags innebär budgeten att Constellationprogrammet läggs ner. Anledningen är att Vita Huset tycker att kostnaderna för programmet har skenat iväg och oberoende utredningar har visat att det skulle behövas ytterligare flera miljarder amerikanska dollar per år för att kunna genomföra Constellationprogrammet inom angiven tidsram. Trots nedläggningen av Constellationprogrammet ökar NASAs budget och för budgetåret 2011 hamnar den på omkring 19 miljarder amerikanska dollar. En ökning som bland annat ska användas till klimatforskning, utvecklandet av metoder för utforskning av rymden utanför låg omloppsbana samt utvecklandet av kommersiella farkoster för att frakta astronauter till och från ISS.

När det gäller det sistnämnda kommer NASA inleda ett nära samarbete med den privata rymdsektorn när det gäller att utveckla en eller flera rymdfarkoster för astronauttransport. Förhoppningen är att genom att arbeta på detta sätt ska det gå snabbare att ta fram en rymdfarkost än vad det skulle ha tagit att utveckla Orion. Förutom nya rymdfarkoster för transport till och från ISS kommer ISS-programmet förlängas minst till år 2020. NASA har redan varit i kontakt med sina internationella ISS-partners och alla är positivt inställda till en förlängning, en inställning som varit känd sedan tidigare.

ISS
ISS.
Foto: NASA.

Förutom att satsa på sitt bemannade rymdprogram kommer NASA även satsa på obemannade rymdsonder till månen, Mars och asteroider samt på satelliter för klimatövervakning. I budgeten finns det även 600 miljoner amerikanska dollar avsatta för ett säkert avslutande av rymdfärjeprogrammet under kalenderåret 2010. I budgeten har det även avsatts pengar för utvecklandet av en ny tunglyftare för nyttolast. Även stora inventeringar i infrastrukturen på Kennedy Space Center kommer göras.

Redan i slutet av förra veckan mötes Vita Husets budget av massiv kritik och denna har inte bedarrat utan Obamaadministrationen från kritik från båda politiska läger. Det ska dock mycket till för att budgeten inte ska gå igenom USAs senat och kongress.

Kostnaden för att lägga ner Constellationprogrammet är budgeterad till 2,5 miljarder amerikanska dollar under två år (2011 och 2012). I denna summa ingår eventuella ökade kostnader för rymdfärjeprogrammet på grund av nedläggningen av Constellationprogrammet. År 2015 ska NASAs budget ligga på 20,9 miljarder amerikanska dollar, det återstår dock att se om detta löfte kommer uppfyllas.

NASAs budgetår 2011 sträcker sig från den 1 oktober 2010 till den 30 september 2011.

Dokument
Sammanfattning av budgeten (pdf, engelska).

2010-01-29

Ares I-X lyfter.
Ares I-X lyfter.
Foto: NASA.

På måndag nästa vecka kommer Obamaadministrationen presentera sin första budget för NASA. Bland det som läckt ut i förväg är att Obama vill lägga ner Constellationprogrammet och därmed avsluta NASAs bemannade månprogram. Detta innebär att Ares I-X kommer vara det enda som vi kommer få se av NASAs Aresraketer. Pengarna som blir över vill Obama satsa bland annat på en förlängning av ISS-programmet till år 2020, utveckling och forskning om framtida bemannade färder bortom låg omloppsbana samt utvecklandet av kommersiella farkoster för att frakta astronauter till och från ISS. Totalt avsätts 6 miljarder amerikanska dollar för utvecklandet av kommersiella farkoster. En del av dessa pengar kommer från en ökning av NASAs budget med 1,3 miljarder amerikanska dollar per år under en femårsperiod. Mer exakta uppgifter om hur Obamaadministrationen har tänkt sig USAs nya rymdprogram kommer under måndagen.

Om budgetförslaget går igenom USAs Senat och Kongress kommer det vara första gången som NASA måste förlita sig på kommersiella farkoster för astronauttransport. Det är dock långt ifrån säkert att budgetförslaget kommer ta sig igenom både Senaten och Kongressen. Hittills har det framkommit kritik från flera håll. Till en del handlar det om kritik från politiker i USAs ”rymdstater” som är oroliga att Obamas föreslagna förändring av USAs rymdprogram kommer leda till lokala jobbförluster inom rymdindustrin. Det förekommer också kritik mot att lägga USAs framtida bemannade rymdprogram i händerna på privata intressen.

Det enda som är säkert idag är att vi har en intressant tid framför oss där USAs framtida bemannade rymdprogram kommer granskas i sömmarna.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.