Kinas rymdprogram
- Uppdragsdata -

Uppdrag: Tiangong-1.
Uppskjutning:
Klockan 15:16 den 29 september 2011.
Mål: Omloppsbana runt jorden.
Bärraket: Långa marschen 2F.
Uppdragslängd: Minst 2 år.
Omloppsbana: 200 -347 km och 42,75 grader.
Dockar med: Shenzhou-8, -9 och -10.

- Mer läsning -
Kinas rymdprogram.
Shenzhouprgrammet.
Long March 2F.
Rymdsonder.
www.astrowebb.com
 
Kina| Tiangong-1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-09-29

Information om dockningen mellan Shenzhou 8 och Tiangong-1 finner du här.

Uppskjutningen.
Uppskjutningen.
Foto: CCTV.

På årsdagen av uppskjutningen av den ryska rymdstationen Salyut 6 lyfte Kinas första rymdstation Tiangong-1. Uppskjutningen, som skedde klockan 15:15.03 svensk tid, på torsdagseftermiddagen sändes direkt både i teve och på Internet, något som hittills varit ovanligt när det gäller Kina och rymduppskjutningar. Förutom alla runt om i världen som kunde följa uppskjutningen via olika media var flera av partitopparna i Kinas kommunistiska parti på plats och såg uppskjutningen från markkontrollen.

Under nedräkningen till uppskjutningen fortlöpte allt enligt plan och när det första stegets fyra sidoraketer tände lyfte raketen långsamt innan den tog fart och påbörjade sin resa mot rymden. Motorerna i det första raketsteget brann i ungefär tre minuter innan steget separerade och det andra raketstegets motorer tog vid. Dessa motorer fortsatte att brinna i ytterligare sju minuter innan Tiangong-1 separerade från det andra raketstaget. Noskornet runt Tiangong-1 separerade strax efter att det första raketsteget hade separerat.

När Tiangong-1 separerade befann sig raketen och modulen på en höjd av 200 kilometer. Tiangong-1 fortsatte sedan av bara farten till sin planerade omloppsbana med en högsta höjd av 347 kilometer och med en vinkel mot ekvatorn på 42,75 grader. Ankomst till den slutgiltiga omloppsbanan skedde klockan 15:35, svensk tid. Ungefär fem minuter tidigare hade bekräftelse på att båda solpanelerna hade fällts ut kommit.

När nu Tiangong-1 befinner sig i omloppsbana kommer alla system ombord kontrolleras för att se om allt står rätt till. Om inget oväntat händer kommer den obemannade Shenzhou-8 att lyfta strax efter midnatt, svensk tid, natten till den 1 november i år. Den automatiska dockningen med Tiangong-1 är planerad till ett par dagar senare.

Då Tiangong-1 bara har en dockningsport kommer Shenzhou-8 utdocka innan Shenzhou-9 lyfter under den första halvan av nästa år. Shenzhou-9 kommer vara ett bemannat uppdrag precis som Shenzhou-10, som är planerat att docka med Tiangong-1 i slutet av nästa år eller i början av år 2013.

Tanken är sedan att Tiangong-2 ska lyfta 2013/2014 och Tiangong-3 2013/2014. Det är först med Tiangong-3 som det kommer vara möjligt att ha flera rymdfarkoster dockade samtidigt.

Uppskjutningen

Servicetornet svängs undan

2011-09-27

Under söndagen genomförde markkontrollen en fullskalig nedräkningssimulering inför den planerade uppskjutningen av Tiangong-1. Nedräkningssimuleringen började vid T-3 timmar och precis som vid exempelvis en nedräkningssimulering vid en rymdfärjeuppskjutning gick alla steg och processer i nedräkningen igenom. Det enda som inte genomfördes under söndagen var själva uppskjutningen. Simuleringen ska enligt uppgift ha utförts som planerat.

När det gäller själva uppskjutningen har denna blivit framflyttad till tidigaste den 29 september och det beror på att en kallfront har dragit in över Jiuquan Satellite Launch Center ibörjan av veckan. Detta samt andra ej angiva faktorer fick ansvariga att besluta om en senareläggning av uppskjutningen. Senareläggningen innebär att det aktuella uppskjutningsfönstret för Tiangong-1 sträcker sig från den 29 september till den 30 september.

2011-09-21

Raketen ute på plattan.
Raketen ute på plattan.
Foto: CMSEO.

Officiella källor gör gällande att Tiangong-1 kommer lyfta i slutet av denna månad. Beskedet kom efter att bärraketen, med Tiangong-1 ombord, hade körts ut till uppskjutningsplatsen på Jiuquan Satellite Launch Center i den nordvästra provinsen Gansu. Fram till uppskjutningen kommer tekniker och annan personal att genomföra en sista kontroll av alla system ombord på modulen och raketen. Alla olika system kommer även kontrolleras för att säkerställa att inget oväntat händer.

Tanken med Tiangong-1 är att genomföra en automatisk dockning, driva en automatisk och obemannad rymdstation under lång tid samt att driva en bemannad rymdstation under kortare perioder. När Tiangong-1 väl lagt sig i omloppsbana kommer en obemannad Shenzhoukapsel, Shenzhou 8, att lyfta för att sedan i rymden utföra en automatisk dockning med Tiangong-1.

Vikten på Tiangong-1 är 8,5 ton och uppskjutningen kommer ske med en raket av typ Långa marschen II-F.

Det aktuella uppskjutningsfönstret sträcker sig mellan den 27 och 30 september.

Äldre nyheter >>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.