Mars
- Uppdragsdata -
Uppdrag: MER.
Uppskjutning: 10 juni/1 juli 2003.
Framme: 4/25 januari 2004.
Uppdragslängd: minst 90 dagar.
- Mer läsning -

MER A | Spirit
MER B | Opportunity

Astrowebb
 
MER| Spirit och Opportunity
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

Information om "bilarna" | Läs om Opportunity | Läs mer om Spirit

2012-01-12

Spirit med dammiga solpaneler.
Spirit med dammiga solpaneler.

Foto: JPL/NASA.

I
veckan meddelade Nasa att Opportunity kommer tillbringa de kommande månaderna på en nordslutning för att spara elenergi. Detta är första gången sedan rymdsondens ankomst till Mars som Opportunity har fått genomföra en sådan här manöver. Anledningen är att rymdsondens solpaneler för närvarande är ordentligt täckta med damm.

Helt overksam kommer Opportunity dock inte vara utan när energitillgången så tillåter kommer bland annat fotografier av närområdet tas. MER-teamet kommer även ta tillvara det faktum att Opportunity står still för att genomföra mätningar på variationer i planetens rotation. Dessa mätningar kommer ge forskare insyn i Mars djupa inre och dess kärna.

Exakt hur lång tid Opportunity kommer få stå där den nu står beror på ifall någon vindpust rengör solpanelerna eller ej. En uppskattning är dock att Opportunity inte kommer börja röra på sig förrän i mitten av 2012, vintersolståndet, vilket kommer vara Opportunitys femte, kommer inträffa den 30 mars.

Platsen som MER-teamet valt för vintervilan är en nordslutning vid Greeley Haven som gör att solpanelerna vinklas femton grader mot Solen. Då Opportunity befinner sig närmare ekvatorn än sin nu inaktiva systersond Spirit behöver hon inte en lika brant slutning för att överleva vintern.

2011-12-08

Kalciumsulfat
Kalciumsulfat.
Foto: JPL/NASA.

Nära åtta år sedan Opportunity landade på Mars fortsätter en av Nasas mest framgångsrika rymdsonder att göra nya upptäcker på vår röda grannplanet. I dagarna presenterades ännu en upptäckt som ställer det utom tvivel att flytande vatten har funnits på Mars under längre perioder av dess historia.

Det som Opportunity har funnit är ett ljust mineral vid kanten på Endeavourkratern. Med största sannolikhet är detta ljusa mineral Kalciumsulfat som var kvarlämnat av vatten för miljardtals år sedan. Det finns sedan tidigare flera indicier och bevis på att det funnits flytande vatten på Mars under olika delar av planetens historia men upptäckten av Kalciumsulfat är det enskilda största beviset på att vatten har funnits. Med andra ord finns det nu längre inga tvivel när det gäller Mars och vatten.

Opportunity har tillbringat det senaste dryga året vid Endeavourkratern. Kratern i sig är 22 kilometer vidd och fyndet av Kalciumsulfat är 51 centimeter långt och knappt två centimeter brett. Att det var Kalciumsulfat kom astronomerna fram till efter att ha undersökt mineralen med Opportunitys kameror och röntgenspektrumeter.

Kalciumsulfat är vanligt förekommande på jorden och används bland annat för att framställa gipsskivor.

2011-08-10

En del av västra kanten på Endeavour.
En del av västra kanten på Endeavour.
Foto: JPL/NASA.

Den amerikanska rymdsonden Opportunity har efter en nära tre år lång biltur nått fram till kratern Endeavour. Opportunitys bekräftelse på att rymdsonden hade nått fram till kanten av kratern kom den 9 augusti då Opportunity meddelade att hon stod vid Spirit Point. Avståndet som Opportunity har kört under åren sedan rymdsonden lämnade Victoria kratern är 21 kilometer. Detta gör att diametern på Endeavour kratern, som är 22 kilometer, är större än den sträcka Opportunity kört dem senaste tre åren. Jämfört med Victoria kratern är Endeavourkratern 14 gånger större.

Anledningen till att teamet bakom Opportunity har valt ut Endeavourkratern är att man väntar sig finna betydligt äldre stenar och jordlager än tidigare. Förhoppningsvis kommer stenarna och övriga lämningar vara från planetens tidiga historia då Mars var betydligt våtare och varmare än planeten är idag. Detta kommer med största sannolikhet leda till upptäckter som kan sprida ljus över förutsättningarna för liv på Mars under planetens tidiga historia.

Hur länge undersökningen av kratern kommer pågå är i dagsläget inte bestämt utan tanken är att köra på antingen till dess att rymdsonden slutar fungera eller till dess att alla intressanta områden i kratern är undersökta.

Äldre nyheter >>>
Läs mer om bilarna >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.