www.astrowebb.com
 
Kritik mot Nasas Hubbleersättare
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-11-11

En oberoende utredningskommission har kommit med en slutrapport där Nasas nästa stora teleskop, James Webb Space Telescope, kritiseras för att gått utanför både budget och tidsramar. Teleskopet, som från början var tänkt att skickas upp 2010, kommer enligt rapporten att kunna lyfta tidigaste i september 2015. För att klara detta behövs dock 1,6 miljarder kronor både år 2011 och 2012, pengar som kommer vara svåra att få fram. Totalt räknar utredningskommissionen med att den totala livscykelkostnaden för projektet kommer vara 43,7 miljarder kronor.

Siffrorna ska jämföras med Nasas siffror från april i år där livscykelkostnaderna budgeterades till 34,3 miljarder kronor och uppskjutningen planerades till juni 2014. Hittills har Nasa och dess samarbetsparters ESA och CSA spenderat 20 miljarder kronor på projektet. ESAs stora ekonomiska del i projektet är att bistå med bärraketen för uppskjutningen. Bärraketen kommer vara av typ Ariane 5.

Även om pengarna som behövs nästa och nästnästa år kan fås fram kommer det drabba andra projekt inom Nasas astrofysiska avdelning, detta då teleskopet står för 40 procent av avdelningen budget.

I rapporten får inte bara den spruckna budgeten kritik utan även för ledarskapet både på lokal nivå och på Nasas huvudkontor i Washington D.C. Kommissionen förslår till och med att visa administrativa förändringar genomförs.
Teleskopet har en planerat livslängd på minst fem och ett halvt år med möjlighet till förlängning på minst fyra och ett halvt år.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.