www.astrowebb.com
 
Mars Science Laboratory
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Mars Science Laboratory/Curiosity.
Land: USA.
Uppskjutning: Klockan 16:02 den 26 november 2011.
Uppskjutningsfönster: 25 november - 18 december 2011.
Bärraket: Atlas 5.
Startplatta: Pad 41 Cape Canaveral Air Force Station.
Framkomst Mars: 6 augusti 2012.
Uppdragslängd: Minst 687 jorddagar.
- Mer läsning -

MSL startsida/nyheter.
Info. om uppdraget.
Info om instrumenten och rymdsonden.

Andra marssonder.
Amerikanska rymdsonder.

Mars| Mars Science Laboratory
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2012-01-12

MSL
MSL.
Bild: NASA.

T
idigt på torsdagen genomförde Mars Science Laboratory (MSL) uppdragets största banändringsmanöver. Manövern genomfördes för att trimma in rymdsonens kurs mot Mars. Som följd av manövern är nu MSL 14 timmar och 40 000 kilometer närmare sin landningsplats jämfört med om manövern inte hade genomförts.

Manövern började vid midnatt med att en motor ur varje uppställning på fyra motorer tände i ungefär 19 minuter var. Efter detta följde 200 stycken fem sekunders tändningar av varje set på fyra motorer. Totalt innebar dessa 200 motortändningar en brinntid på 40 minuter under en period av ungefär två timmar.

Nästa banändringsmanöver, som kommer vara en sexdel av torsdagens, är planerad till den 26 mars i år och totalt kommer upp till fyra till manövrar genomföras innan det är dags för landning den 6 augusti i år.

På torsdagskvällen, svensk tid, kommer MSL ha färdas 130,6 kilometer på sin totalt 567 kilometer långa resa. Den relativa hastigheten sett till jorden är 16 000 kilometer och relativt solen är hastigheten 110 500 kilometer per timme.

2012-01-09

På torsdag är det dags för rymdsonden Mars Science Laboratory (MSL) att genomföra den största motortändningen under sin åtta månader långa resa till Mars. Motortändningen är planerad sedan tidigare och genomförs för att placera rymdsonden i läge inför den planerade landningen i Gale Crater på Mars den 6 augusti i år.

Om allt går som planerat kommer den 175 minuter långa motortändningen starta klockan 00:00, svensk tid, den 12 januari och ske med åtta motorer. Anledningen till att motortändningen måste ske är att uppskjutningen inte riktas direkt mot Mars. Detta görs som en ren säkerhetsåtgärd för att det sista raketsteget, som inte rengörs på samma sätt som rymdsonden, inte ska slå ner på Mars och förorena planeten med bakterier från jorden.

Motortändningen kommer ske med en hastighet av 5,5 meter per sekund.

Äldre nyheter >>> 

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.