www.astrowebb.com
 
Astronomi| Eris utmanar Pluto - vilken är egentligen störst?
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-11-08


Ockultationen sedd från San Pedro de Atacama i Chile
.
Film: Sebastian Sarabia med flera.

Efter att flera astronomer i Chile i helgen gjort nya mätningar av diametern på dvärgplaneten Eris har frågan om vilken som är störst av Pluto och Eris aktualiseras. Mätningarna av radie på Eris gjordes genom att studera när dvärgplaneten förmörkade en avlägsen stjärna i Valfiskens stjärnbild.

Att förmörkelsen skulle ske har varit känt ett längre tag men det har funnits en osäkerhet exakt var i Sydamerika den skulle vara synlig på grund av avstånden till dem inblandade objekten. Till slut visade det sig dock att tre var tre olika observationsgrupper på olika ställen i Chile som såg den mellan 27 och 76 sekunder långa ockultation. Teleskopen som användes var på 60-, 50- respektive 40-centimeter, med andra ord relativt medelstora teleskop.

Genom att jämföra hur länge förmörkelsen varande på olika kända platser går det att räkna ut diametern på det objekt som skapade förmörkelsen. Detta förutsätter självklart kännedom om ljusstyrka, avstånd etc även på det förmörkade objektet. Genom att utföra dessa beräkningar har Eris radie uppskattas till 1170 kilometer, vilket är något mindre än Plutos radie på 1172 (±10) kilometer. Det finns en viss osäkerhet i beräkningarna men enligt Sky & Telescope är det inte omöjligt att Eris siffra kommer minskas med 50 - 60 kilometer med mer noggranna mätningar. Hur som helst är den uppskattade storleken på Eris lägre än tidigare då siffror av radien på 1300 kilometer har nämnts. Mätningar från Hubbleteleskopet och Spitzerteleskopet har gett resultatet för diametern på omkring 2400 kilometer.

Även om Eris skulle visa sig ha en mindre diameter än Pluto är det inte sannolikt att detta skulle ändras den sistnämndas status på något sätt. Mätningar har även visat att Eris massa är större än dito för Pluto.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.