www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2010-01-25

I slutet av förra veckan nådde Internet den yttersta mänskliga utposten. Detta då astronauterna och kosmonauterna ombord på ISS fick direkt tillgång till Internet och allt som finns där. Tidigare har e-post och nu på sistone twittermedelanden fått skickas ner till markkontrollen för att sedan vidarebefordras via Internet. Den främsta anledningen till att den direkta Internetuppkopplingen har dröjt är säkerhetsaspekten. För även då datorerna som är uppkopplade mot Internet inte är kopplade till viktiga datasystem ombord är dessa ett het mål för hackare.

Den personliga Internettillgången, som går under namnet Crew Support LAN, använder existerande kommunikationssätt och tanken är att den isolering som ett långtidsuppdrag på ISS innebär ska kännas mindre betungande. Under tiderna när KU-bandsantennen kan användas för högkastighetskommunikation med jorden kommer besättningen ha möjlighet att använda Internet via "remote access" till en av datorerna hos markkontrollen.

Den första direkta twitteruppdateringen gjordes av T.J. Creamer på hans twitterkonto, @Astro_TJ, i fredags. Meddelandet var följande; "Hello Twitterverse! We r now LIVE tweeting from the International Space Station -- the 1st live tweet from Space! :) More soon, send your ?s". Reglerna som gäller angående användandet av Internet är den samma som för alla federala anställda i USA.

2010-01-21

Soyuz TMA-16
Soyuz TMA-16.
Foto: NASA TV.

På torsdagsförmiddagen begav sig Maxim Suraev och Jeff Williams ut på en liten flygtur. Turen företogs i Soyuz TMA-16 och anledningen var en omlokalisering av kapseln. Med Suraev bakom spakarna utdockade Soyuzkapseln från ena dockningsporten på Zvezdamodulen klockan 11:03, svensk tid, på förmiddagen. Som längst befann sig kapseln ungefär 30 meter från ISS och 21 minuter efter utdockningen dockade
Soyuz TMA-16 med den nyligen aktiverade dockningsporten på Poiskmodulen. Omlokaliseringen skedde för att frigöra dockningsporten på Zvezdamodulen inför en obemannad Progresskapsel som kommer docka med ISS i början av februari. När manövern var slutförd återgick arbetet ombord till det vanliga.

På lördag kommer TJ Creamer och Williams använda Candarm2 för att omlokalisera Mating Adapter-3 från babords dockningsport på Unitymodulen till ena dockningsportern på Harmonymodulen. Anledningen till förflyttningen för att skapa utrymme inför dockningen av Tranquilitymodulen nästa månad.

Under veckan har ansvariga tagit beslut om att tillfälligt stänga av vattenrengöringsapparaturen. Detta betyder att både vatten- och urinrengöringsapparaturen är avstängda. Orsaken till veckans avstängning är en blockering i en av ledningarna. Båda apparaterna kommer vara avstängda tills Endeavour STS-130 kommer på besök. För med ombord på Endeavour finns en pump och filter för att få igång vattenrengöringsapparaturen samt nya delar till urinrengöringsapparaturen. Fram till dess får besättningen använda det lagrade dricksvattnet ombord.

2010-01-14

Kotov under rymdpromenad 24.
Kotov under rymdpromenad 24.
Foto: NASA.

På torsdagen genomförde kosmonauterna Maxim Suraev och Oleg Kotov årets första rymdpromenad. Rymdpromenaden var den 24:de ryska ISS-rymdpromenaden och den 137:de totalt inom ISS-projektet. Den fem timmar och 44 minuter långa rymdpromenaden inledes klockan 11:05, svensk tid, och avslutades klockan 16:49, svensk tid. Under rymdpromenaden arbetare Kotov och Suraev mest med och omkring den nyligen anlända ryska modulen Mini-Research Module 2 (Poisk).

Alla i förväg planerade arbetsuppgifter genomfördes utan problem. Bland dessa arbetsuppgifter var att montera upp dockningsmål, antenner, handtag och kablar på utsidan av Poisk. Att alla arbetsuppgifter genomfördes planenligt innebär att Poisk nu är redo att ta emot andra rymdfarkoster vid sin dockningsport. Totalt finns det nu fyra dockningsportar på den ryska delen av rymdstationen.

Ombord på rymdstationen har det tidigare under veckan pågått arbete med den vattenrengörningsapparatur som finns ombord. Precis som med urinrengöringsapparaturen har det förekommit problem med vattenrengörningsapparaturen. Båda två ingår i samma anläggning ombord och en del av förklaringarna till problemen med urinrengöringsapparaturen tros vara att ledningarna kalkar igen. Igenkalkningen ska i sin tur bro på att besättningens urin innehåller mer kalcium än normalt. Den högre mängden kalcium beror på att tyngdlösheten påverkar skelettet.

2010-01-12

Oleg Kotov tillsammans med sin rymddräkt.
Oleg Kotov tillsammans med sin rymddräkt.
Foto: NASA.

Nytt år och nya utmaningar, för ISS och dess tjugoandra besättning innebär detta årets första rymdpromenad (rymdpromenad 24). Rymdpromenaden är planerad att påbörjas klockan 11:00, svensk tid, den 14 januari. Längden på rymdpromenaden är planerad till fem timmar och 15 minuter. Rymdpromenaden kommer utföras med ryska rymddräkter. Rymddräkter som i början av veckan kontrollerades och det enda onormala som upptäcktes var något höjda syrehalter. Detta fenomen har förekommit under tidigare rymdpromenader och utgör ingen fara för verken rymddräkter eller besättningen. Personerna som kommer utföra rymdpromenaderna är Maxim Suraev och Oleg Kotov.

Rymdpromenaden kommer vara den första för Suraev och den tredje för Kotov. Som brukligt vid ryska rymdpromenader kommer porten på Pirsmodulen användas. Huvudsyftet med rymdpromenaden är att iordningställa och förberedda den nyligen anlända ryska modulen Mini-Research Module 2 (Poisk) inför framtida dockningar. Bland uppgifterna är att installera ledningar, handtag, ta bort skyddskåpor sant omlokalisering av antenner. I slutet av rymdpromenaden kommer kosmonauterna plocka i en experimentplattforn med materialprover som suttit på utsidan av ISS.

Den första dockningen till den nya modulen kommer ske den 21 januari då Jeffrey Williams och Suraev kommer omlokalisera Soyuz TMA-16 från Zvezdamodulen. Omlokaliseringen är planerad till klockan 10:45, svensk tid, den 21 januari.

Andra aktiviteter ombord denna vecka har bland annat varit omlokalisering av External Stowage Platform-3 (ESP-3) till fackelsegment S3. Operationen genomfördes av Soichi Noguchi och T.J. Creamer med hjälp av Candarm2. Omlokaliseringen genomfördes för att frigöra plats på fackelsegment P3 inför ankomsten av Express Logistics Carrier-3 ombord på Endeavour STS-134 senare under detta år.

Den 23 januari kommer PMA-3 omlokaliseras från sin dockningsport på Node 1 till sitt nya hem på Node 2. Omlokaliseringen görs för att frigöra den dockningsport som Node 3 ska använda när den anländer till ISS ombord på Endeavour STS-130.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.