www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2009-11-24

Besättningarna samlade ombord på ISS inför befälsbytet.
Besättningarna samlade ombord på ISS inför befälsbytet.
Foto: NASA TV.

På tisdagseftermiddagen var det dags för befälsbyte ombord på ISS. Normalt sker detta i samband med en Soyuzutdockning och rymdstationen officiellt byter besättning. Men då besättningsmedlemmen Nicole Stott lämnade rymdstationen idag ville dåvarande befälhavare Frank De Winne tidigarelägga ceremonin för att möjliggöra för Stott att vara med. Då Atlantis STS-129s besättning fortfarande var ombord vid ceremonin blev detta första gången som ett befälbyte sker ombord på ISS samtidigt som en rymdfärja med besättning är på besök.

Som brukligt berömde De Winne sin besättning och efter det obligatoriska ringandet i fartygsklockan tillträdde Jeff Williams som befälhavre. Då själva ISS-besättningen inte övergår från ISS-besättning 21 till ISS-besättning 22 förrän nästa vecka kommer Williams att vara befälhavre över ISS-besättning 21 några dagar.

Efter befälbytet fortsatte förberedelsearbetet inför tisdagens luckstängning och farvälsceremoni. Rymdfärjebesättningen, där Stott nu ingår, lämnade ISS vid halv sjutiden, svensk tid, på tisdagskvällen och under onsdagen kommer Atlantis att utdocka från ISS. Aktuell besättning ombord på ISS är Maxim Suraev, Jeffrey Williams, Frank De Winne, Roman Padalka och Robert Thirsk. Inom kort kommer dock besättningen att minska ytterligare, detta då Soyuz TMA-15 kommer utdocka den 1 december.

Innan utdockningen kommer en farvälsceremoni hållas och luckstängning ske klockan 01:50, svensk tid, den 1 december. Utdockningen är planerad till klockan 04:30, svensk tid, samma dag och landningen är planerad till klockan 08:16, svensk tid, med en "deorbit burn" ungefär 50 minuter tidigare. Ombord på Soyuzfarkosten kommer Frank De Winne, Roman Padalka och Robert Thirsk finnas. Detta betyder att Maxim Suraev och Jeffrey Williams kommer vara ensamma kvar ombord på ISS.

Försträckning, i form av Oleg Kotov, Soichi Noguchi och Timothj J. (TJ) Creamer, kommer att anlända till rymdstationen den 22 december i år. Läs mer om besättningarna >>>

När det gäller rymdstationens urinrengöringsapparatur kommer denna att återföras till jorden för felsökning. En ny kommer förhoppningsvis skickas upp med nästa rymdfärjeuppdrag, STS-130, i februari.

2009-11-17

Medan ISS-besättningen förbereder inför onsdagens rymdfärjedockning har ansvariga för ISS-projektet bestämt att hämta hem delar av rymdstationens urinrengöringsapparatur. Detta efter att ett problem uppstod förra veckan som kräver utbyte av delar som inte finns ombord. NASAs tekniker vill även genomföra en felsökning av delen nere på jorden. Det är inte riktigt klarlagt exakt vad problemet består i men troligen är det ett mekaniskt fel i den aktuella delapparaturen. Felsignaturen likar tidigare problem och yttrar sig i en spänningsökning i en motor. I praktiken innebär felet att det inte går att rengöra något urin och få ut drickbart vatten. Istället lagras urinen i tankar ombord. Toaletten går dock att använda som vanligt.

Delapparaturen kommer packas väl, för att skyddas under återinträdet och landningen, och återvända till jorden ombord på Atlantis mittdäck.

När det gäller den ryska modulen Poisk har besättningen öppnat luckorna till modulen och hittills har allt fungerat planenligt.

2009-11-12

Klockan 16:41, svensk tid, på torsdagseftermiddagen dockade den ryska modulen Mini-Research Module 2 (MRM-2), även känd under namnet Poisk, med ISS. Dockningen skedde med den dockningsport på Zvezdamodulen som pekar bort från jorden. Både inflygningen mot ISS och dockningen med den samma skedde automatiskt och utan problem. Uppskjutningen av Poisk skedde i tisdags från Baikonur Cosmodrome.

Ungefär tio minuter efter dockningen hade alla hackar som håller fast Poisk vid Zvezdamodulen låst fast. Detta betydde att läcktester och förberedelser inför lucköppningen kunde påbörjas. Enligt planeringen kommer ISS-besättningen att äntra Poisk under fredagsförmiddagen.

Dockningen

2009-11-10

MRM2 lyfter.
MRM2 lyfter.
Foto: NASA TV.

Klockan 15:22, svensk tid, på tisdagseftermiddagen lyfte den ryska ISS-modulen Mini-Research Module 2 (MRM-2), även känd under namnet Poisk, och dess bärraket från Baikonur Cosmodrome. Uppskjutningen och stigningen till de första primära omloppsbanan genomfördes utan problem. Vid tidpunkten för uppskjutningen hade mörkret precis fallit över uppskjutningsplatsen och raketen avtecknades mot en mörk men klar himmel.

Väl i omloppsbanan fälldes solpanelerna och huvudantennen ut och den två dygn långa jakten på ISS kunde börja. Dockningen med ISS är planerad till klockan 16:44, svensk tid, på torsdag.

 

Uppskjutningen
 

2009-11-09

På söndagen fraktades den ryska modulen Mini-Research Module 2 (MRM-2), även känd under namnet Poisk, och dess bärraket ut till startplatta 1 på Baikonur Cosmodrome. Resan genomfördes planenligt och som vanligt när det ryssarna skedde hela resan på järnväg. Väl framme på startplattan restes raketen från vertikalt läge till horisontellt dito. När detta var gjort restes stöttorna och ställningarna runt raketen.

Om allt går som planerat kommer uppskjutningen av Poisk ske klockan 15:22, svensk tid, tisdagen den 10 november. Poisk är ryssarnas första egna ISS-modul på mer än tio år. Till form och storlek är den nästan identisk med Pirsmodulen och förutom att utöka förrådsutrymmet ombord kommer Poisk förse rymdstationen med ytterligare en dockningsport för Soyuz- och progressfarkoster.  Läs mer om ISS-modulerna >>>

Resan till ISS kommer ta ungefär två dygn och på torsdag klockan 16:44, svensk tid, kommer Poisk utföra en automatisk dockningen med en av Zvezdamodulens dockningsportar. För att klara resan till ISS kommer Poisk vara dockad med samma typ av servicemodul som progressfarkosterna. Modulen kommer efter dockningen att separera från Poisk för att senare brinna upp i atmosfären.

Under fredagen passerade en ungefär fem centimeter lång rymdskrotdel förbi rymdstationen. Ett tag såg det ut som att besättningen skulle få ta skydd i Soyuzkapslarna men efter mer noggranna studier blåste markkontrollen faran över. Rymdskrotet passerade sedan ISS utan att utgöra någon fara för rymdstationen.

Utkörningen

2009-11-02

Den obemannade japanska fraktfarkosten H-2 Transfer Vehicle (HTV) utdockade planenligt från ISS i fredags. Utdockningen skedde klockan 15:02, svensk tid, och genomfördes med hjälp av rymdstationens robotarm. Själva släppandet av HTV1 skedde klockan 18:32, svensk tid på fredagen. Ombord på farkosten fanns över 700 kilo sopor.

Inträdet i atmosfären skedde planenligt klockan 22:26, svensk tid, på söndagen.

Äldre ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.