www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2010-07-28

Kosmonaut på rymdpromenad.
Kosmonaut på rymdpromenad.
Foto: NASA TV.

På tisdagen genomförde Fyodor Yurchikhin och Mikhail Kornienko den 25de ryska och den 147de rymdpromenaden i rymdstationsprojektet. Rymdpromenaden, som var den fjärde för Yurchikhin och den första för Kornienko började klockan 06:11, svensk tid, på tisdagsmorgonen. Total tid för rymdpromenaden var sex timmar och 42 minuter.

Under rymdpromenaden arbetare kosmonauterna på den ryska sidan av rymdstationen med att bland annat slutföra installationen av det automatiska dockningssystemet på Rassvetmodulen. Man byte även ut en trasig TV-kamera som används vid dockningen av ESAs ATV-modul (Automated Transfer Vehicle). Kosmonauterna förläggde även ett antal kommunikations- och elkablar på utsidan av rymdstationen. Efter att den nya TV-kameran hade kontrolleras fick Yurchikhin och Kornienko godkännande att kasta iväg den gamla. Anledningen till att den gamla kameran inte togs ombord var att tekniker på jorden missänkte att det skulle finnas mer eller mindre lösa bitar på kameran som skulle kunna lossna, något som ej är önskvärt ombord.

Med tisdagens lyckade rymdpromenad i gott minne var det redan på onsdag dags för besättningen att börja fokusera på nästa rymdpromenad som sker den 5 augusti. Denna gång är det Caldwell Dyson och Doug Wheelock som kommer kliva utanför rymdstationen.  Arbetsuppgifterna under rymdpromenaden är att installera en Portable Data Grapple Fixture (PDGF) på Zaryamodulen, kasta bort ett skydd som tagits bort inför installationen av PDGF samt koppla samman elkontakter på Zaryamodulen. Installationen av PDGF kommer utöka Candarm2s arbetsområde även till den ryska sidan av rymdstationen. Astronauterna kommer även förlägga en elkabel inför ankomsten av Permanent Multipurpose Module.

2010-07-25

Tidigt på tisdagsmorgonen är det dags för Fyodor Yurchikhin och Mikhail Kornienko att ge sig ut på en sex timmar lång rymdpromenad. Rymdpromenaden är planerad att börja klockan 05:45, svensk tid, den 27 juli och kommer ske med ryska rymddräkter. Tidigare i veckan provade kosmonauterna dräkterna och kontrollerade att all utrustning som ska användas under rymdpromenaden fungerade korrekt. Provningen och kontrollerna utföll till belåtenhet och Yurchikhin och Kornienko hade även möjlighet att öva på en del av uppgifterna som ska utföras under rymdpromenaden.

Då det är en rysk rymdpromenad kommer kosmonauterna utgå från luftslussen i Pirsmodulen på den ryska sidan av rymdstationen. Arbetet under rymdpromenaden kommer främst röra utsidan av Zaryamodulen och Zvezdamodulen. Bland arbetsuppgifterna finns färdigställandet av dockningssystemet på Rassvetmodulen, förläggning av kablar på utsidan av ISS samt utbyte av en utvändig videokamera. Videokameran kommer användas vid framtida automatiska dockningar med Zvezdamodulen. Även dockningssystemet på Rassvetmodulen kommer användas vid framtida automatiska dockningar.

Tisdagens rymdpromenad är den första för besättning 24 men redan den 5 augusti är dags för nästa rymdpromenad. Denna gång sker promenaden med amerikanska dräkter och det är Caldwell Dyson och Doug Wheelock som kommer tillbringa sex och en halv timme utanför ISS. Rymdpromenaden är planerad att börja klockan 12:55, svensk tid, den 5 augusti och som brukligt kommer rymdpromenaden utgå från luftslussen i Questmodulen.

Arbetsuppgifterna under rymdpromenaden är att installera en Portable Data Grapple Fixture (PDGF) på Zaryamodulen, kasta bort ett skydd som tagits bort inför installationen av PDGF samt koppla samman elkontakter på Zaryamodulen. Installationen av PDGF kommer utöka Candarm2s arbetsområde även till den ryska sidan av rymdstationen.

Under veckan har astronauterna även fått igång den amerikanska syregeneratorn efter en viss tids problem.

Båda rymdpromenaderna kommer sändas på NASA TV.

2010-07-09

ISS som rymdstationen ser ut idag.
ISS som rymdstationen ser ut idag.
Foto: NASA.

Nssaspaceflight.com rapporterar om att det har gått ut en förfrågan från ISS-programmet till ISS-länderna om att dessa ska utreda om det går att förlänga ISS-programmet. Tidigare var det tänkt att ISS-programmet skulle avslutas 2016 men tidigare i år har länderna som är med i projektet kommit överens om att förlänga till 2020. Den senaste förfrågan handlar om en förlängning till 2025 med möjlighet att senare förlänga till 2028.

Det som medlemsländerna ska titta på är om det finns några tekniska eller andra hinder som förhindrar eller försvårar en förlängning. Detta kan gälla allt från modulernas uppbyggnad, livslängden på teknisk apparatur ombord till möjligheten att få upp reservdelar. Det är även en ekonomisk fråga men om det tekniska klarar av en förlängning ska det nog gå att få fram pengar för fortsatt drift. Medlemsländerna har till 2016 på sig att komma med en rapport.

Om en förlängning till 2028 blir verklighet kommer de äldsta ISS-modulerna tillbringat 30 år i rymden, vilket är dubbelt så länge som Mir. Det kommer även innebära att människan haft 28 år av permanent mänsklig närvaro i rymden.

ISS-programmet har även kommit fram med en plan när det gäller solpanelernas rotationssegment (Solar Alpha Rotary Joints (SARJ)). Tidigare fanns det planer på att skicka upp ett nytt segment och under tio rymdpromenader byta ut den ena SARJn. Åtgärderna med smörja alla rörliga delar i segmenten har dock visat sig vara framgångsrikt vilket gör att utbytet inte längre är aktuellt. Istället kommer det räcka med att genomföra samma smörjningsoperation 2015 och sedan en fem år senare ifall ISS-programmet förlängs. Tidsåtgången vare gång är en rymdpromenad par SARJ vilket innebär totalt två rymdpromenader per gång.

ISS-programmet har även utsett besättningsmedlemmar till och med första halvan av ISS-besättning 34.

2010-07-05

Efter att fredagens planerade dockning mellan Progress 38 och Zvezdamodulen avbröts automatiskt har den ryska markkontrollen arbetat med att finna orsaken till det hela. Efter att ha undersökt när det automatiska avbrytandet uppstod kunde ryssarna dra slutsatsen att TV-systemet ombord, som används vid en eventuell manuell dockning, hade satts på i samma stund som en störsignal fick det automatiska dockningssystemet att avbryta inflygningen.  När orsaken till störningen var utredd gick det sedan enkelt att utesluta det automatiska dockningssystemet som felorsak. Exakt varför TV-signalen störde ut det automatiska dockningssystemet är inte känt.

När det stod klart att det automatiska dockningssystemet fungerade som det skulle inriktade alla sig på en dockning på söndagskvällen. Inflygningen under söndagen genomfördes planenligt och det gjorde även dockningen som skedde klockan 18:17, svensk tid, på söndagskvällen. Om även denna dockning hade fått avbrytas fanns det bränsle kvar ombord för en dockning till. Efter detta finns det även möjlighet att använda det bränsle som kapseln har med sig upp till rymdstationen.

Dockningen

2010-07-02

Fredagens automatiska dockning av en progresskapsel fick avbrytas efter att dockningssystemet på ISS hade tappat kontakten med kapseln. Exakt vad som gick fel vet inte ryssarna i dagsläget men en undersökning pågår. Förutsatt att en felorsak kan hittas kommer ett nytt dockningsförsök göras på söndag vid runt klockan 18:17, svensk tid. Tanken är då att kapseln ska flyga tillräckligt nära ISS så Alexander Skvortsov ska kunna ta manuell kontroll över styrningen.

Att dockningssystemet slutar fungera har hänt innan men då har det gällt bemannande Soyuzkapslar vilket gjort att Soyuzbefälhavaren kunnat ta över dockningen. För att ISS-besättningen ska kunna ta över dockningen måste kapseln befinna sig inom några hundra meter från ISS. Under fredagens dockningsförsök befann sig aldrig Progress 38 inom detta avstånd. Ryssarna tror dock inte att det ska vara något problem att få kapseln inom detta avstånd inför nästa dockningsförsök. Det hela förutsätter dock att man vet vad som gick fel under fredagens dockningsförsök.

När det gäller besättningen var denna aldrig i någon fara då dockningen avbröts när progresskapseln befann sig på säkert avstånd från rymdstationen. Dockningen var tänkt att ske med Zvezdamodulen.

Progress 38 lyfte planenligt i onsdags från Baikonur Cosmodrome.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.