www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2010-06-30

Progress 38 lyfter.
Progress 38 lyfter.
Foto: RuTube.

På utsatt tid, klockan 17:35 (svensk tid) på onsdagseftermiddagen lyfte en raket av typ Soyuz-U från Baikonur Cosmodrome. På toppen av raketen fanns den ryskbyggda obemannade fraktfarkosten Progress 38. Ombord på progresskapseln finns över två och en halvt ton förnödenheter och annan material. Bland annat finns mat, syre, bränsle, reservdelar och personliga tillhörigheter för astronauterna ombord på ISS.

Uppskjutningen och stigningen till den första tillfälliga omloppsbanan skedde planenligt och utan problem. Resan upp till den första omloppsbanan tog som brukligt lite under nio minuter, väl framme separerade progresskapseln från det sista raketsteget. Nästa steg var utfällandet av solpanelerna och kommunikationsantennen. Även denna manöver genomfördes utan problem och nu väntar en två dagar lång jakt på rymdstationen. Under dessa dagar kommer fyra större motortändningar ske för att anpassa progresskapselns omloppsbana efter rymdstationens dito. Till detta kommer även ett antal mindre motortändningar, varav de flesta under dockningsfasen.

Den automatiska dockningen med Zvezdamodulen är planerad till klockan 18:58, svensk tid, på fredag den 2 juli.

2010-06-29

Soyuzkapseln under omlokalisering.
Soyuzkapseln under omlokalisering.
Foto: NASA TV.

På måndagskvällen var det dags för Doug Wheelock, Shannon Walker och Fyodor Yurchikhin att ge sig ut på en liten flygtur. Turen skedde i den Soyuzkapsel (Soyuz TMA-19) som anlände den ISS tidigare denna månad. Anledningen till utflykten var att omlokalisera Soyuzkapseln från dockningsporten på Zvezdamodulen till en dockningsport på Rassvetmodulen (MRM-1). Omlokaliseringen gjordes för att lämna dockningsporten på Zvezdamodulen ledig inför den Progressfarkost som är planerad att lyfta den 30 juni i år.

Utdockningen genomfördes klockan 21:13, svensk tid, på måndagen. Efter tjugo minuter dockade Yurchikhin kapseln med Rassvetmodulen. Då Rassvet inte har fått sitt automatiska dockningssystem aktiverat ännu skedde dockningen manuellt. Det automatiska dockningssystemet på Rassvet kommer aktiveras under en rymdpromenad den 26 juli.

Hela manövern genomfördes planenligt men starten blev försenad med 75 minuter då markkontrollen hade svårt att få solpanelssegment P4 i lås tläge. Som säkerhetsåtgärd stoppas alltid solpanelernas rotation vid arbete utanför rymdstationen. Vad orsaken var till problemet är i dagsläget inte känt.

2010-06-18

Efter en problemfri inflygning dockade Soyuz TMA-19 med rymdstationen klockan 00:21, svensk tid, på fredagen. Dockningen skedde enligt protokollet och Doug Wheelock, Shannon Walker och Fyodor Yurchikhin har nu anlänt till rymdstationen och är redo att påbörja sin tjänstgöring ombord. Dockningen kom två dagar efter att Soyuzraketen hade lyft från Kazakstan. Under dessa två dagar har Soyuzfarkosten tänt sin motor ett antal gånger för att anpassa sin omloppsbana efter den omloppsbana som rymdstationen har.

Efter den lyckade dockningen var det dags för läcktester. Dessa tester genomförs för att säkerställa att farkosterna sitter ihop ordenligt och inga läckor förekommer. Läcktesterna utföll till belåtenhet och klockan 02:58, svensk tid, på fredagen öppnades luckorna mellan farkosterna. Som vanligt utbröt allmänt kramkalas innan välkomstceremonin och säkerhetsgenomgången genomfördes. Under säkerhetsgenomgången får de nyanlända bland annat reda på vad som gäller vid en nödsituation och vad skydds- och brandbekämpningsutrustning finns.

Fredagens dockning skedde med Zvezdamodulen men redan på måndag kommer Soyuzkapseln att utdocka för att omlokaliseras till en dockningsport på den nyanlända Rassvetmodulen. Manövern kommer påbörjas klockan 19:56, svensk tid, på måndag och beräknas ta 20 minuter.

Dockningen och välkommandet
 

2010-06-15

Uppskjutningen.
Uppskjutningen av Soyuz TMA-19.
Foto: NASA TV.

Vid niotiden, svensk tid, på tisdagskvällen var det dags för Doug Wheelock, Shannon Walker och Fyodor Yurchikhin att kliva ombord på Soyuzraketen. Vid denna tidpunkt återstod det ungefär två och en halv timme till den planerade uppskjutningen, en uppskjutning som var den hundrade uppskjutningen till ISS. Innan besättningen gick ombord hade Soyuzraketen fyllts på med bränsle inför den nio minuter långa stigningen till den första primära omloppsbanan.

Efter att besättningen satt sig tillrätta fortsatte nedräkningen planenligt och klockan 23:35.19, svensk tid, på tisdagskvällen tände det nedersta Soyuzraketen sina motorer och lyfte från startplattan. Under uppskjutningen har besättningen ombord i stort sätt inga arbetsuppgifter då allt är automatiserat så det är bara för alla tre ombord att njuta av resan.

Ombord på Soyuz TMA-19 under uppskjutningen.
Ombord på Soyuz TMA-19 under uppskjutningen.
Foto: NASA TV.

Två minuter efter uppskjutningen och på en höjd av ungefär 46 kilometer separerade räddningskornen med sina raketer från toppen av Soyuzraketen. Någon sekund senare var det dags för dem fyra startraketerna, även kallat första steget, på sidan av huvudraketen att separera. Det andra raketsteget separerade ungefär fem minuter efter start och ytterligare fyra minuter separerade besättningskapseln från det tredje raketsteget. Bara sekunder efter denna sista separation vecklades solpanelerna och antennerna ut. Soyuzkapseln var nu redo att börja jakten på ISS.

Under denna jakt kommer Soyuz TMA-19 justera sin omloppsbana flera gånger för att anpassa den till rymdstationens omloppsbana. Dockningen med ISS är planerad till klockan 00:25, svensk tid, på fredag. Luckorna mellan farkosterna kommer öppnas mellan klockan 04:00 och 04:20, svensk tid, på fredag och klockan 04:50, svensk tid, hålls välkomstceremonin.

Besättningen ombord på ISS såg uppskjutningen live.

Uppskjutningen

2010-06-14

Soyuz TMA-19 på väg ut till startplattan.
Soyuz TMA-19 på väg ut till startplattan.
Foto: NASA.

Under söndagen transporterades Soyuzraketen, som ska ta del 2 av ISS-besättning 24 till ISS, från monteringshallen till startplatta. Som brukligt genomfördes transporten med hjälp av ett disseldraget lok. Förflyttningen skedde utan problem och raketen står nu redo på startplattan inför tisdagens uppskjutning. Även besättningen, bestående av Doug Wheelock, Shannon Walker och Fyodor Yurchikhin, är redo inför uppskjutningen och i dagsläget finns inga kända tekniska problem som skulle kunna hindra en uppskjutning.

Om allt går som planerat kommer uppskjutningen av Soyuz TMA-19, med Wheelock, Walker och Yurchikhin ombord, ske klockan 23:35, svensk tid, på tisdag. Efter den sedvanliga stigningen till den första primära omloppsbanan kan sedan jakten på ISS börja. Dockningen med rymdstationen är planerad till klockan 00:25, svensk tid, på fredag.

Ombord på rymdstationen väntar besättningsmedlemmarna Alexander Skvortsov (befälhavre), Mikhail Kornienko och Tracy Caldwell Dyson på sina nya kollegor efter några veckor i ensamhet. Trion har dock inte haft svårt att sysselsätta sig och bland annat har felsökning av den amerikanska syregeneratorn sket. Detta efter att generatorn än en gång slutat fungera. Ännu har ingen orsak till det senaste stoppet hittas men felsökningen fortsätter. Under tiden användas reservsystem ombord för att producera syre.

Nu finns information om alla framtida beslutade ISS-besättningar, listan sträcker sig fram till slutet av 2012 och ISS-besättning 33.

2010-06-01 

Landningen
Landningen.
Foto: NASA.

Efter att luckstängningen skedde planenligt strax innan elva, svensk tid, på tisdagskvällen och läcktesterna utförts var det under natten dags för utdockningen av Soyuz TMA-17. Utdockningen skedde planenligt klockan 02:04, svensk tid, på onsdagen. Efter utdockningen kunde den tre man starka besättningen sätta kurs mot en landning på stäppen i Kazakstan.

Återinträdet i jordatmosfären inledes strax efter att landningsmodulen separerat från resten av Soyuzkapselen och ungefär en halvtimme innan landningen. återinträdet skedde utan problem och klockan 05:25, svensk tid, landade kapseln med besättningen ombord. Efter landningen plockades besättningen upp av räddningsstyrkor och fördes till Rysslands kosmonautcenter utanför Moskva.

I och med utdockningen övergick besättningen ombord på ISS från ISS-besättning 23 till ISS-besättning 24.

Utdockningen och landningen

2010-06-01

Under natten till onsdag är det dags för Oleg Kotov, T.J. Creamer och Soichi Noguchi att lämna ISS och sina besättningskamrater bakom sig och återvända till jorden. Om allt går som planerat kommer luckan mellan ISS och Soyuz TMA-17 stängas klockan 22:50, svensk tid, på tisdagskvällen. Efter obligatoriska läcktester kommer sedan utdockningen ske klockan 02:08, svensk tid, på onsdagen. Till skillnad mot när rymdfärjan utdockar sker en Soyuzlandningen samma dag som utdockningen.

Planen är att Soyuzs tre delmoduler ska separera klockan 05:00, svensk tid, på onsdagen och det är då som landningsmodulen påbörjar återinträdet i atmosfären. Efter ett förhoppningsvis planenligt och lugnt återinträde kommer landningen ske klockan 05:27, svensk tid, på onsdagen. Var och en av astronauterna har vid landningen tillbringat drygt fem månader i rymden.

För att åter få ISS-besättningen till sex personer kommer del 2 av ISS-besättning 24, bestående av Doug Wheelock, Shannon Walker och Fyodor Yurchikhin, lyfta den 15 juni med en dockning två dagar senare. Uppskjutningstiden är satt till 23:35, svensk tid, den 15 juni. Dockningen kommer, om den sker planenligt, ske klockan 00:34, svensk tid, den 18 juni. Luckorna mellan rymdfarkosterna kommer öppnas 03:34, svensk tid, den 18 juni. Efter lucköppningen följer den obligatoriska välkomstceremonin och säkerhetsgenomgången.

När Kotov, Creamer och Noguchi har utdockat kommer resten av ISS-besättning 23 (Alexander Skvortsov (befälhavre), Mikhail Kornienko och Tracy Caldwell Dyson) formellt bli ISS-besättning 24. Det formella överlämnade av befälet ombord skedde under måndagen och det var första gången som en ryss lämnade över befälet över ISS till en annan ryss.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.