www.astrowebb.com
 
USAs kongress godkänner senatens budgetförslag
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-09-30

Discovery STS-131 fotograferad från rymden.
Discovery STS-131 fotograferad från rymden.
Foto: NASA.

Tidigt på torsdagen, svensk tid, röstade USAs kongress igenom det lagförslag gällande NASAs budget för budgetåret 2011. Förslaget hade sedan tidigare röstas igenom av USAs senat. Tidigare hade Kongressen arbetat fram ett eget förslag men då NASAs budgetår börjar den 1 oktober började det bli bråttom med att få igenom ett förslag och ge arbetsro åt NASA och dess personal. Därför valde Kongressens vetenskapsutskott att lägga fram samma förslag som Senaten redan hade godkänt. Detta spar tid då det inte behövs någon seglivad process för att jämka ihop två olika budgetförslag och sedan rösta igen.

Innan omröstningen utkom en skrivelse av ordföranden för vetenskapsutskottet, Bart Gordon (Demokrat) där han kritiserade visa delar av förslaget men då tiden var knapp förordade han att det skulle godkännas. Bland annat är Gordon kritisk till att 500 miljoner dollar som ska gå till rymdfärjeprogrammet år 2011 inte är finansierade. Han är även kritisk till att den tunglyftarraket som ska byggas då han anser att den är mer anpassad till Senatens behov än NASAs behov.  Även bristen på mer detaljstyrning är Gordon kritisk mot. Även andra ledamöter av Kongressen som stödde förslaget har framfört liknande kritik.

När det på småtimmarna, svensk tid, blev dags för debatt inför omröstningen var det en ledamot som stack ut, nämligen republikanen Gabrielle Giffords från Arizona. Hon argumenterade länge och väl för att Kongressen skulle rösta nej till förslaget. Hennes främsta anledning till motståndet var att hon är emot alla förslag som på något sätt lägger ner eller minskar Constellationprogrammet. Övriga ledamöter som var uppe och argumenterade var mer positiva och omröstningen blev tämligen odramatisk även om den drog ut flera timmar i tid, detta då Giffords krävde en inspelad omröstning vilket tog några timmar att iordningställa. När alla röster var lagda och räknande stod det klart att ja-sidan hade vunnit en jordskredsseger. Antalet ja-röster var 304 stycken, antalet nej-röster var 118 stycken och tio stycken röster var nedlagda.

Atlantis STS-132 lyfter.
Atlantis STS-132 lyfter.
Foto: NASA.

Förutom att förslaget ger NASA 1,9 miljarder dollar för utvecklandet av en tunglyftarraket får NASA budgetåret 2011 bland annat 3,99 miljarder dollar för rymdutforskning, 1,3 miljarder för utveckling av en ny djuprymdskapsel, 144 miljoner dollar för fortsatt utvecklandet av en obemannad transportkapsel till ISS, 312 miljoner dollar för privatutvecklad bemannad kapsel samt fem miljarder dollar för rymdoperationer. Av dessa fem miljarder dollar går 2,8 miljarder till ISS-projektet. Det genomröstade förslaget ger även NASA i uppdrag att genomföra uppdraget STS-135 under år 2011.

Totalt är NASAs budget för budgetåret 2011 på 19 miljarder dollar, motsvarande 127 miljarder kronor. Budgetåret börjar den 1 oktober 2010 och avslutas den 30 september 2011.

Även om nu både USAs kongress och senat har godkänt budgetförslaget finns det en teoretisk möjlighet att president Barack Obama säger nej. Sannolikheten för detta får dock anses vara väldigt låg även om förslaget på flera punkter går emot det förslag som Obamaadministrationen förde fram tidigare i år.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.