www.astrowebb.com
 
USAs senat ger STS-135 grönt ljus
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-08-07

Atlantis STS-132 lyfter.
Atlantis STS-132 lyfter.
Foto: NASA.

Innan ledamöterna i USAs senat gick på sommarlov hann man sent på torsdagen, lokal tid, med att rösta om det lagförslag till ny budget för NASA som hade lagts fram. Lagförslaget, som fick bifall, innebär att NASA för budgetåret 2011, som börjar i oktober, får 19 miljarder amerikanska dollar. Senaten vill även att NASA ska genomföra STS-135 samt börja utveckla en tunglyftarraket. Senaten vill även flytta fram uppdrag till bortom låg omloppsbana från år 2025 till år 2016. I lagförslaget ingår även en förlängning av ISS-programmet till år 2020.

Även om nu senaten har sagt ja till STS-135 är det ännu en lång väg kvar innan NASA kan genomföra uppdraget. Dels ska USAs kongress röst om sitt lagförslag om NASAs budget, som skiljer sig på några punkter från senatens, sedan ska lagförslagen bli ett lagförslag innan det kan skickas till Vita Huset för godkännande av USAs president. Kongressens lagförslag skiljer sig något från Senatens men båda vill genomföra STS-135. Gällande kongressen hann den inte med att rösta om det lagförslag som rör NASAs budget innan sommaruppehållet vilket gör att omröstningen kommer ske efter sommaruppehållet.

Förutom att ett extra rymdfärjeuppdrag innebär möjlighet att både ta upp och ner mer nyttolast till och från ISS innebär det även att en hel del jobb kan behållas inom rymdsektorn, främst i Florida men även på andra ställen. Detta även efter nedläggningen av rymdfärjeprogrammet ifall senatens förslag om att börja utveckla en tunglyftarraket budgetår 2011 går igenom.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.