www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2010-04-28

Progress 37 Roscosmos
Progress 37 fotograferad på startplattan
.
Foto: Roscosmos.

På onsdagskvällen lyfte den ryska obemannade fraktfarkosten Progress 37. Uppskjutningen skedde som brukligt med en Soyuzraket och genomfördes planenligt och utan problem. Uppskjutningstiden var 19:15, svensk tid. Väl i omloppsbana inledde progresskapseln den tre dygn långa jakten på ISS. En jakt som genom flera separata motortändningar kommer ta Progress 37 till en dockning med rymdstationen på lördagskvällen.

Den automatiska dockningen till Pirsmodulen är planerad till klockan 20:30, svensk tid, på lördagskvällen. Efter dockningen och dem obligatoriska läcktesterna kommer luckorna mellan farkosterna öppnas. När detta är gjort är det dags för besättningen att påbörja urpackningen av progresskapseln. Kapseln innehåller bland annat förnödenheter, vatten, syre och bränsle. Totalt finns över 2,6 ton nyttolast ombord. Dockningen kommer sändas live på NASA TV.

I torsdags utdockade den obemannade Progress 35 från prismodulen och klockan 20:05, svensk tid, på tisdagskvällen tände den sin motor för sista gången för att påbörja inträdet i atmosfären. Som alla andra progresskapslar hade Progress 35 ingen värmesköld vilket gjorde att kapseln brann upp över Stilla Havet. Nästa progresskapsel att utdocka är Progress 36 och denna utdockning är planerad till den 10 maj i år. Den 12 maj kommer Soyuz TMA-17 att omlokaliseras från Zaryamodulen till Zvezdamodulen. Ombord kommer Oleg Kotov, Soichi Noguchi och T.J. Creamer finnas.

Ombord på rymdstationen har besättningen bland annat tillbringat tid den senaste veckan för att förberedda inför dockningen av Progress 37, utdockningen av Progress 35, genomföra en brandövning och med att utföra olika vetenskapliga experiment.

2010-04-04

Den 2 april, klockan 06:04 (svensk tid), lyfte Soyuz TMA-18 som planerat. Med ombord fanns Alexander Skvortsov, Mikhail Kornienko och Tracy Caldwell Dyson och alla hade den internationella rymdstationen som mål. Efter ungefär åtta minuter hade kapseln nått rymden och kunde därmed inledda sin två dygn långa jakt på ISS.

Efter två dygn och flera motortändningar, alla genomförda för att ändra omloppsbanan, nådde Soyuz TMA-18 fram till ISS på söndagsmorgonen. Dockningen skedde klockan 07:25, svensk tid, den 4 april och några timmar senare öppnades luckorna mellan rymdfarkosterna. Efter den sedvanliga välkomstceremonin och efterföljande säkerhetsgenomgång var nykomlingarna en del av ISS-besättningen.

Uppskjutningen

Dockningen

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.