www.astrowebb.com
 
Obama lägger fram ny nationell rymdplan
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-06-29


Månen, inget för Obama.
Foto: NASA.

Sent på måndagskvällen offentliggjorde Obamaadministrationen sin nationella rymdplan för USA. Barack Obama följer sina demokratiska föregångare och presenterar en rätt lam rymdplan med få konkreta mål. Några av dessa konkreta mål är en bemannad resa bortom månen efter år 2025, eventuellt till en asteroid, samt en bemannad omloppsbanaresa till Mars i mitten av 2030-talet. NASA får även i uppgift att ta fram en tunglyftarraket för att lyfta tunga laster till omloppsbana. Även rymdsonder lyfts fram i rapporten, dock nämns inget konkret.

Det som Obama lägger tyngdpunkten på i rymdplanen är samarbete, fredlig utforskning, kommersiella aktörer, säkerhetsfrågor och nedskräpningen i rymden. Med samarbete avses samarbete mellan länder samt mellan NASA och privata företag samt andra amerikanska myndigheter. Avseende den fredliga användningen av rymden sätts en tydlig gräns när det gäller en nations nationella säkerhet, med andra ord går det bra att använda rymden för att försvara sig men inte för att anfalla. I verkligheten brukar dock vapensystemen kunna göra både och. När det gäller kommersiella aktörer anser Obamaadministrationen, som tidigare är känt, att dessa ska ta ett större ansvar både för utvecklandet, byggandet och investeringen i rymdprojekt. I rymdplanen skrivs bland annat att om ett privat företag kan göra det bättre och billigare än en myndighet ska företaget få jobbet. I rymdplanen fastställs även att byggandet av rymdfarkoster ska ske inom USA.

Säkerhetsfrågor i rymden handlar mest om arbete med att försvara USA mot fiender och ligger utanför NASAs ansvarsområde då NASA har ansvar för den civila delen av USAs rymdprogram. Gällande nedskräpningen i närområdet runt jorden ägnas en betydandet del av rymdplanen åt detta. Bland ska USA vara ledande i arbetet med att ta fram metoder och planer för att minska nedskräpningen. Dock ska USA inte själva ta allt ansvar utan även andra länder som skickar upp raketer måste ta sitt ansvar står det i rymdplanen. Detta är inget unikt för denna punkt utan hela planen genomsyras av mer samarbete mellan länder måste till. USA ska dock vara ledande inom alla områden som rymdplanen täcker.

I rymdplanen betonas även vikten av att ha en fungerande övervakning av jordens klimat.

Innan den nya nationella rymdplanen kan bli lag måste USAs Kongress och Senat godkänna den och det har redan kommit kritik. Främst kommer kritiken från politiker i delstater som förlorar jobb på att CX-programmet läggs ner.

Ladda ner rymdplanen (PDF, engelska).

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.