www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2010-10-31

Efter en planenlig resa på två dagar dockade Progress 40 med Pirsmodulen på lördagseftermiddagen. Själva inflygningen och rendezvousen med rymdstationen genomfördes även den planenligt men strax innan dockningen uppstod det dock ett tekniskt fel. Vad som orsakare felet är i dagsläget okänt men istället för en automatisk dockning fick Alexander Kaleri ta över och manuellt styra in kapseln till dockning. Efter den lyckade dockningen genomfördes läcktester innan luckorna mellan farkosterna öppnades.

Dockningen skedde klockan 18:36, svensk tid.

2010-10-27

Startögonblicket
Startögonblicket.
Foto: NASA TV.

Klockan 14:22, svensk tid, den 25 oktober utdockade den obemannade Progress 37 från ISS.  Utdockningen skedde planenligt och progressfarkosten kommer nu tillbringa ungefär tre veckor i omloppsbana innan den sänker sin omloppsbana och brinner upp i atmosfären. Under dessa tre veckor kommer ett antal automatiska manövrar att genomföras. Anledningen till utdockningen var att en ny progressfarkost lyfte på onsdagen.

Uppskjutningen av Progress 40 skedde klockan 17:11.49, svensk tid, på onsdagen från Baikonur Cosmodrome. Precis som måndagens utdockning skedde dagens uppskjutning problemfritt och Progress 40 nådde rymden utan rapporterade problem och fällde ut sina solpaneler. Progress 40s dockning med Pirsmodulen är planerad till klockan 18:39, svensk tid, den 30 oktober.

Under tisdagens ändrades rymdstationens omloppsbana med 700 meter för att öka avståndet till en satellitrest som under en tid såg ut att ligga på kollisionskurs med ISS. Det var klockan 12:25, svensk tid, den 26 oktober som en 180 sekunder lång motortändning på Progress 39 gjordes för att ändra omloppsbanan. Tio minuter innan motortändningen visade det sig att skräpobjektet skulle passera på ett säkert avstånd av två kilometer, beslut togs dock om att genomföra manövern ändå. Gränsen för att ett föremål ska anses passera för nära ISS är en kilometer i alla riktningar. Banändringen kommer inte påverka den kommande månadens utdockningar och dockningar i någon större utsträckning.

Klockan 09:13, svensk tid, den 22 oktober slog ISS Mirs gamla rekord när det gäller att vara bemannad längst. Tidigare hade Mir rekordet på 3641 dagar genom att vara bemannad mellan den 8 september 1989 och 28 augusti 1999. ISS har varit bemannad sedan den 2 november 2000, med andra ord är tioårsdagen bara dagar bort. Den 22 oktober aktiverades även vattenreningssystemet Sabatier system. Sabatier system använder sig av kemisk rening och arbetar tillsammans med rymdstationens andra urin- och vattenreningssystem.

2010-10-20

Artistbild över Soyuz TMA med återinträdesmodulen i mitten.
Artistbild över Soyuz TMA med återinträdesmodulen i mitten.
Bild: NASA.

Under en planenlig tågresa från fabriken i Ryssland till Baikonur Cosmodrome skadades den Soyuzkapsel som i december ska föra upp tre man till ISS. Exakt vad som hände har tillverkaren Energia inte offentliggjort. Klart är dock att en ny återinträdesmodul kommer skickas till Baikonur för att monteras på resten av Soyuzkapseln. Enligt Nasas ansvariga för rymdstationsprogrammet, Michael Suffredini, kommer arbetet med att byta ut delmodulen endast att försena uppskjutningen av Soyuz TMA-20 med högst några dagar. I dagsläget är uppskjutningen planerad till klockan 21:53, svensk tid, den 13 december. Trion som kommer åka upp är Catherine Coleman, Dmitri Kondratiev och Paolo Nespoli.

Den återinträdesmodul som har skickas iväg är den som var tänkt att användas vid nästa Soyuzuppskjutning i mars nästa år. Enligt Energia finns det ungefär 30 Soyuzkapslar som är i olika stadium av färdigställande.

Ikväll klockan 21:41, svensk tid, kommer Progress 39 användas för att höja rymdstationens omloppsbana. Kapselns motorer kommer vara tända i tre minuter och 49 sekunder. Banhöjningen görs inför dockningen av Progress 40 den 29 oktober. Uppskjutningen av Progress 40 kommer ske två dagar tidigare klockan 17:11, svensk tid.

Ombord på rymdstationen har besättningen den senaste veckan arbetat med olika experiment ombord samt genomfört en del förberedelser inför en rysk rymdpromenad den 15 november. Rymdpromenaden kommer utföras av Yurchikhin och Skripochka.

2010-10-10

Soyuz TMA-01M fotograferad på ett avstånd av 40 meter.
Soyuz TMA-01M fotograferad på ett avstånd av 40 meter.
Foto: NASA TV.

Efter en planenlig resa på två dagar var det under natten till söndag, svensk tid, dags för Soyuz TMA-01M att docka med Poiskmodulen. Ombord på Soyuzkapseln fanns Alexander Kaleri, Oleg Skripochla och Scott Kelly vilka skulle förena sig med Doug Wheelock, Shannon Walker och Fyodor Yurchikhin ombord på ISS. Dockningen mellan farkosterna skedde klockan 02:01, svensk tid, på söndagen och genomfördes utan problem.

Som brukligt genomfördes läcktester innan markkontrollen gav grönt ljus för öppnandet av luckorna mellan Soyuzkapseln och Poiskmodulen. Luckorna öppnades klockan 05:09, svensk tid, på söndagen. Efter det sedvanliga kramkalaset samlades alla sex besättningsmedlemmar i den ryska sektionen för att ta emot gratulationer från den ryska respektive amerikanska markkontrollen. Efter detta följde den sedvanliga säkerhetsgenomgången.

Gällande Doug Wheelock, Shannon Walker och Fyodor Yurchikhin kommer trion att lämna ISS den 30 november ombord på Soyuz TMA-19. Samtidigt som utdockningen sker kommer ISS-besättning 25 officiellt bli ISS-besättning 26. Innan utdockningen kommer Wheelock lämna över befälet till Scott Kelly. Läs mer orm besättningen >>>

Närmare i tid ligger en höjning av rymdstationens omloppsbana den 20 oktober med hjälp av Progress M-07M. Den 25 oktober kommer Progress M-05M utdocka från Pirsmodulen för att lämna plats åt Progress M-08M som kommer att docka den 30 oktober. Discovery STS-133 är planerad att docka med PMA-2 den 3 november.

Dockningen

2010-10-08

Soyuz TMA-01M lyfter.
Soyuz TMA-01M lyfter.
Foto: NASA.

Sent på torsdagen, svensk tid, gick Alexander Kaleri, Oleg Skripochla och Scott Kelly ombord på den Soyuzkapsel som några timmar senare skulle inledda sin resa till ISS. Timmarna fram till uppskjutningen var mest väntan men klockan 01:10, svensk tid, på fredagen ändrades detta drastiskt då motorerna på Soyuzraketen tändes och den tio minuter långa resan till den första omloppsbanan inleddes. Uppskjutningen och stigningen till omloppsbana följde både tidsschemat samt övrig planering och den uppgraderade Soyuzkapseln fungerade problemfritt.

För trion ombord väntar nu en två dagar lång resa och jakt innan framkomsten till ISS tidigt på söndagen. Under dessa två dagar kommer Soyuzkapseln gradvis och med hjälp av motortändningar höja och anpassa sin omloppsbana flera gånger, allt för att komma i rätt läge inför dockningen. Dockningen med Poiskmodulen är planerad till klockan 02:02, svensk tid, på söndag. Lucköppningen och välkomstceremonin kommer ske ungefär tre timmar efter dockningen.

Väl ombord väntar fem månader av tjänstgöring för Kaleri, Skripochla och Kelly innan det är dags att återvända hem i mitten av mars nästa år. Kelly kommer dock få träffa delar av sin familj tidigare än så då hans bror, Mark Kelly, kommer och besöker honom i slutet på februari ombord på Endeavour STS-134. Att två bröder befinner sig ombord på samma rymdfarkost samtidigt är något unikt.

Uppskjutningen

2010-10-06

Soyuz TMA-01M på startplattan.
Soyuz TMA-01M på startplattan.
Foto: NASA.

På tisdagen förflyttades Soyuz TMA-01M från monteringshallen till startplattan. Som brukligt skedde transporten per järnväg med ett diesellok. Även ryska militärens säkerhetsstyrkor fanns som vanligt på plats. Efter att den planenliga transporten var avslutad och raketen framme vid målet lyftes Soyuzraketen till vertikalt läge och arbetsplattformarna fördes på plats runt raketen.

Uppskjutningen av Soyuz TMA-01M, med Alexander Kaleri, Oleg Skripochla och Scott Kelly ombord, är planerad till klockan 01:10, svensk tid, på fredag den 8 oktober. Dockningen med rymdstationen är planerad till klockan 02:02, svensk tid, på söndag. Efter läcktester kommer sedan luckorna mellan rymdfarkosterna att öppnas och den 25:de långtidsbesättningen ombord får full bemanning. När det gäller Kaleri, Skripochla och Kelly kommer trion att tillbringa ungefär fem månader ombord innan det är dags att återvända hem den 16 mars nästa år.

Även om Soyuzkapseln som trion ska åka upp med ser likadan ut på utsidan som tidigare modeller är Soyuz TMA-01M den första av en ny typ Soyuzkapslar. Bland annat har nya kontrolldatorer och ny mjukvara installeras. Bland annat ger det nya systemet besättningen bättre överblick samt minskar arbetsbelastningen under uppdragets kritiska faser. Det nya systemet har tidigare testas ombord på Rysslans obemannade Progresskapslar med gott resultat. Dock kommer det vid återinträdet den 16 mars 2011 vara första gången som systemet används vid den typ av återinträde som Soyuzkapslarna gör.

Ombord på rymdstationen har Doug Wheelock, Shannon Walker och Fyodor Yurchikhin den senaste tiden bland annat arbetat med att reparera löpbandet (T2), lasta ur progress 39, pratat med studenter i Italien via rymdstationens amatörradiosystem samt förberett inför installationen av ett system som ska ta hand om koldioxid, metan och väte från system ombord för återvinning och dumpning. Besättningen har även övat på att snabbt kunna reagera och åtgärda en snabb och oväntad förlust av trycket ombord.

Soyuzraketen på väg till startplattan.
Soyuzraketen på väg till startplattan.
Foto: NASA.

Gällande ESAs nästa obemannade ATV-kapsel, Johannes Kepler (ATV-2), har uppskjutningen av denna justeras något och nytt uppskjutningsdatum är att till den 15 februari 2011. Dockningen med Zvezdamodulen kommer ske nio dagar senare, vilket är dagen innan uppskjutningen av Endeavour STS-134.

När det gäller den pumpmodul som slutade att fungera den 1 juli 2010 pågår utredningen fortfarande men visa slutsatser har redan kunnas dras. Bland annat undersöks om ammoniak kan ha läckt in i motorns stator, ett område som normalt endast är fyllt med kväve.

Samtidigt som utredningen om pumphaveriet pågår arbetas det även på en plan om hur rymdstationens olika dockningsportar ska kunna utnyttjas på bästa möjliga sätt. Främst handlar det om att få plats med alla framtida obemannade fraktfarkoster (HTV, ATV, Dragon, Cygnus och Progress), samtidigt som plats för bemannade rymdfarkoster och reservportar måste finnas. Eventuellt kan det bli aktuellt att omlokalisera en del mindre moduler för att få fler dockningsportar tillgängliga. Då det inte bara är antalet dockningsportar som är viktiga utan även marginalerna vid inflygningen kan en omplacering frigöra en dockningsport som annars är otillgänglig på grund av att någon annan del av rymdstationen är ivägen.

Utrullningen

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.