www.astrowebb.com
 
Falcon 9/Dragon. 
Uppdrag: Falcon 9/Dragon.
Uppskjutning: Klockan 20:45 den 4 juni 2010.
Startplatta:  SLC-40, Cape Canaveral, Florida.
- Mer läsning -
ISSnytt
ISSfakta
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| Falcon 9/Dragon
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2010-02-24

Falcon 9.
Falcon 9.
Foto: SpaceX.

I lördags anlände företagets Space Exploration Technologies (SpaceX) nya raket Falcon 9 till startplatta 40 på Cape Canaveral I Florida. Falcon 9 är en vidareutveckling av SpaceXs raket Falcon 1 och i enlighet med ett avtal med NASA ska tolv uppskjutningar av Falcon 9 till ISS genomföras. Ombord på varje raketuppskjutning kommer den obemannade kapseln Dragon finnas. Ett liknande avtal finns även med det privata företaget Orbital Sciences.

Innan det kan bli dags för uppskjutning måste dock ytligare tester av Falcon 9 genomföras samt att den nya raketen måste godkännas av USAs flygvapen och USAs motsvarighet till Sveriges luftfartsverk. Bland annat måste SpaceX kunna visa att navigationssystemet är säkert och att det i händelse av ett haveri går att avbryta uppskjutningen utan fara för människor och närliggande startplattor och byggnader. När det gäller föregångaren Falcon 1 har den genomfört två framgångsrika uppskjutningar på fem försök.

Att nya rakettyper måste godkännas innan den första uppskjutningen tillhör rutinen och normalt kan godkännandet komma bara dagar innan den planerade uppskjutningen Enligt SpaceX är tidigaste datum för uppskjutning den 22 mars beroende på pappersarbetet runt alla godkännanden. Dock kan uppskjutningen likaväl ske i april eller maj. Tiden fram till uppskjutningen kommer användas för slutkontroller och tester. Bland annat kommer huvudmotorn i det första raketsteget tändas i 3,5 sekunder samt öva tankning av raketen. När det gäller motortändningen ses detta som nästa stora milstolpe.

Om uppskjutningen sker den 22 mars är uppskjutningsfönstret öppet mellan klockan 16:00 och 20:00, svensk tid. Nyttolasten kommer som sagt utgöras av den obemannade kapseln Dragon.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg./font>
Läs mer om vad det innebär.
AAstrowebb är en del av johnnyronnberg.com.