www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:

- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt augusti 2008
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2008-12-28

Artistbild av Cygnus
Artistbild av Cygnus
.
Bild: Orbital.

NASA har tillkännagivit vilka privata företag som har fått uppdrag att genomföra obemannade materialtransporter till ISS. Företagen som fått uppdraget att se till att USA har möjlighet att genomföra obemannade uppdrag till ISS efter att rymdfärjan tagits ur bruk och till och med den 31 december 2016 är Orbital Sciences Corp. och Space Exploration Technologies (SpaceX). För SpaceX handlar det om ett kontrakt på 12,8 miljarder kronor och tolv uppdrag medan Orbital Sciences kontrakt är värt 15 miljarder kronor för åtta uppdrag.

För Orbital Sciences del kommer uppdragen ske med en nyutvecklad farkost vid namn Cygnus som kommer lyfta med hjälp av en bärraket av typ Taurus II. Som mest kommer Cygnus kunna frakta 2300 kilo till ISS och ta tillbaka 1200 kilo till jorden. Första uppdraget är planerat till 2011 men kan komma att flyttas fram i tiden om rymdfärjeprogrammet förlängs till 2012.

SpaceX kommer använda sin nyutvecklade farkost Dragon som kommer skjutas upp med en bärraket av typ Falcon 9. Dragon kan transportera upp till sju personer eller över 2500 kilo till låg omloppsbana. För ISS är det fraktkapaciteten som är det intressanta. Båda kontrakten ger NASA minst 20 ton av "uppmassa" vardera och i priset ingår bland annat även icke standard- support och service som NASA anser nödvändig. Båda kontrakten är fastpris.

Båda fraktfarkosterna är i stort sätt färdigutvecklade sedan tidigare och båda företagen har tidigare fått pengar från NASA för att utveckla fraktfarkoster för ISS-uppdrag. Sedan tidigare har NASA även avtal med ESA, Japan och Ryssland som ger USA plats ombord på respektive lands obemannade fraktfarkoster.

2008-12-23

View från Lonchakovs hjälmkamera.
View från Lonchakovs hjälmkamera
.
Bild: NASA TV.

Årets sista rymdpromenad genomfördes planenligt dagen före julafton. Under den nästan sex timmar långa rymdpromenaden placerade Michael Fincke och Yuri Lonchakov bland annat ut flera olika experimentplattformar. Plattformarna som placerades ut vara EXPOSE-R, bekostad av ESA, och IMPULSE, bekostad av Ryssland. Båda experimenten kommer lämnas utsatta för rymdens påfrestningar i ungefär ett år. Ombord på plattformarna finns olika typer av material som ska bevisa hur bra dem kan motstå rymdens påfrestningar. Under rymdpromenaden plockades även experimentplattformen BIORISK-MSN #2 in.

En annan viktig aktivitet under rymdpromenaden var monteringen av Langmuir Probe. Langmuir monterades i närheten av dockningssegmentet för Soyuzmodulen. Anledningen är att ryssarna vill utföra mätningar på den elektricitet som uppstår när rymdstationen rör sig genom jorden magnetfält. Den elektriska skillnad som uppstår mellan rymdstationen och utsidan tros vara en av orsakerna bakom att de explosiva bultarna på Soyuzmodulen inte uppfört sig som planerat.

Rymdpromenaden påbörjades klockan 01:51, svensk tid, och avslutades klockan 07:29, svensk tid. Rymdpromenaden utfördes med ryska rymddräkter med amerikanska lampor och en amerikansk kamera monterad på Lonchakovs rymddräkt. Astronauterna använde även amerikanska verktyg.

Strax innan rymdpromenaden började förekom det bland annat en del kommunikationsproblem och problem med en ventil vilket försenade starten av rymdpromenaden.

Lonchakov och Fincke  syns här tillsammans.
Lonchakov och Fincke syns här tillsammans.
Bild: NASA TV.

Gällande urin- och vattenåtervinningssystemet ombord har detta fungerat bättre än planerat och besättningen har fått tillåtelse att använda det renade vattnet vid hårtvätt. Än är alla analyser dock inte klara vilket gör att vattnet inte får användas som dricksvatten ännu. Hittills ska dock alla analysmål ha uppnåtts. Om urin- och vattenåtervinningssystemet fortsätter att fungera problemfritt räknar ansvariga för rymdfärjeprogrammet att besättningen ska kunna dricka det renade vattnet i slutet av februari eller början av mars.

När det gäller styrbords SARJ verkar det som dem åtgärder som besättningen på STS-126 genomförde fungerar. Alla analyser hittills visar att strömåtgången, och därmed friktionen, minskat. Det krävs dock mer analyser över tid för att fastställa om det hela fungerar i det längre perspektivet. Ett beslut om huruvida NASA ska gå vidare med planen att montera en tredje ring för att ersätta den nuvarande väntas under sommaren. Projektplanereingen av att montera en tredje ring går under namnet SARJ XL och om det hela skulle bli verklighet skulle det krävas minst tio rymdpromenader för att utföra allt arbete. Planen är i sådana fall att flytta över alla kullager och andra anordningar till den nymonterade ringen. Fördelen med detta alternativ är att reservringen, som redan finns monterad på ISS, skulle finnas kvar som reserv även i framtiden. Om dem gjorda åtgärderna skulle visa sig fungera skulle en överflyttningen av kullager och dylikt dock inte behövas.

2008-12-17

Dextre
Dextre.
Bild: NASA.

Ombord på ISS håller den tre personer starka besättningen som bäst på att förberedda sig inför nästa veckas rymdpromenad. Rymdpromenaden, som kommer att utföras med ryska rymddräkter och från den ryska luftslussen på Pirsmodulen, kommer att utföras av Michael Fincke och Yuri Lonchakov. Om allt går som planerat kommer rymdpromenaden påbörjas klockan 01:10, svensk tid, den 23 december.

Bland uppgifterna som kommer att utföras är utplacerande av experimentplattformar samt intagande av andra experimentplattformar. På experimentplattformarna finna det bland annat olika materialprover som under låg tid utsätts för rymdens extrema klimat. Astronauterna kommer även att installera en mätare som ska mäta dem elektriska strömmar som uppstår på utsidan av ISS. Främst är ryssarna intresserade av att kartlägga de skillnader i elektrisk spänning som uppstår. Mätaren kommer installeras i närheten av dem explosiva bultarna som finns på Soyuzkapseln. Mätningarna görs som en del av utredningen kring de två senaste onormala Soyuzlandningarna.

Ett arbetsmoment ombord som dock har fått flyttas framåt i tiden är flyttandet av roboten Dextre. Anledningen är att tekniker upptäckt ett komponentfel som gör att Dextre kan matas med ström från två håll samtidigt. Det hela upptäcktes i slutet på förra veckan och tills teknikerna vet mer om hur felet påverkar planerade aktiviteter får inte Dextre flyttas. Detta då stationens robotarm måste användas för en flytt och i värsta fall kan Dextre bli fast på robotarmen på grund av felet. Då robotarmen behövs under Discoverys planerade besök i februari är det inte värt att ta den risk som en flytt skulle innebära.

Felet som uppstått går att spåra till en elektrisk omkopplare som ska fungera som en ”vägledare” för strömmen och se till att Dextre endast kraftförsörjs från ett håll. Omkopplaren sitter mellan den ordinarie kraftförsörjningen och reservkraftförsörjningen. I normalfall skall omkopplaren slå om mellan två lägen så att strömmen endast kan komma från en av källorna.

Varför omkopplaren inte fungerar som det är tänkt är i dagsläget okänt. Det är inte heller helt kartlagt vad felet beror på. I grunden är det inget komplicerat fel men då Dextre befinner sig på utsidan av ISS på en höjd av 350 kilometer ger det hela en extra dimension. Om det vill sig riktigt ila kan det behövas en rymdpromenad och ett utbyte av den aktuella komponenten för att få Dextre att fungera igen. Det är dock för tidigt att sia om när en eventuell extra rymdpromenad kan ske.

Dextre monterades på ISS under STS-123s besök i våras.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.