www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:

- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt augusti 2008
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2008-11-30

Progressfarkosten under inflygning mot dockningsporten på Pirsmodulen.
Progressfarkosten under inflygning mot dockningsporten på Pirsmodulen.
Foto: NASA TV.

Efter en fyra dagar lång resa sedan uppskjutningen tidigare i veckan dockade Progress 31 med ISS på söndagseftermiddagen. Dockningen och inflygningen mot ISS genomfördes i stort sett planenligt och klockan 13:28, svensk tid, skedde dockningen. Då markkontrollen lyckades veckla ut den dockningsantenn som krånglade efter uppskjutningen kunde inflygningen ske helt automatiskt. Dock fick Yuri Lonchakov ta över styrningen av progressfarkosten när det återstod ungefär 20 meter. Enligt uppgift ska det varit ett mindre tekniskt problem med dockningssystemet ombord på progresskapseln som fick markkontrollen att avbryta den automatiska dockningen.

Det är fortfarande inte kartlagt varför dockningsantennen inte vecklades ut som planerat vid första försöket. En teori är att något höll fast antennen och att detta föremål släppte under de motortändningar som kapseln genomförde för att lägga sig i korrekt omloppsbana.

Efter dockningen väntar ungefär två timmar av läcktester innan besättningen kan öppna luckorna mellan farkosterna. När detta är gjort börjar sedan arbetet med att flytta över material från progresskapseln till ISS. Förutom vatten, syre, reservdelar och förnödenheter finns det även julklappar och andra personliga saker till besättningen ombord.

2008-11-26 | Uppdaterad

Progressfarkost under inflygning.
Progressfarkost under inflygning.
Foto: NASA.

Som planerat lyfte Progress 31 från Baikonur Cosmodrome strax före klockan två, svensk tid, på onsdagseftermiddagen. Uppskjutningen, som skedde klockan 13:38, och den åtta minuter långa resan till rymden genomfördes utan problem. Även farkostens två solpaneler ska ha vecklas ut som planerat, dock finns det uppgifter som tyder på att en av farkostens antenner inte har vecklas ut som planerat. Antennen ingår i det automatiska dockningssystemet och om markkontrollen inte lyckas med att fälla ut antennen innan söndagens dockning kan det bli aktuellt med en manuell dockning av farkosten. Om en manuell dockning blir aktuell kommer den fjärrstyras från ISS.

Antennen som inte har vecklas ut är en av två som mäter bland annat avstånd under inflygningen mot ISS. Tack vare farkostens uppdaterade datorsystem och andra modifikationer väger Progress 31 75 kilo mindre än den tidigare progressmodellen. Detta gör att det finns möjlighet att ta med mer nyttolast.

2009-11-26

Endeavour och hennes besättning har ännu inte utdockat från ISS men det är redan hög tid för ISS-besättningen att blicka framåt. Detta då nästa obemannade progresskapsel kommer lyfta från Baikonur på onsdagseftermiddagen. Om går som planerat kommer Progress 31 lyfta klockan 13:38.38, svensk tid, med hjälp av en bärraket av typ Soyuz-U. Ombord finns 2,5 ton kläder, mat, vatten, reservdelar, förnödenheter och framförallt julklappar. Då Progress 31 är utrustat med ett nytt digitalt styr- och dockningssystem kommer kapseln ta fyra dagar på sig till ISS istället för två. Detta för att ge markkontrollen tid att prova alla sensorer och all elektronik ombord. Som förberedelse inför söndagens dockning kommer ISS-besättningen att under onsdagen öva på det nya dockningssystemet. Dockningen är planerad till klockan 13:23, svensk tid, på söndag.

Om vi tar en titt ännu längre fram i tiden är det nu klart att ESA-astronauten Frank De Winne kommer bli den första europériska befälhavren ombord på ISS. De Winne, som kommer från Belgien, har tidigare varit ombord på ISS mellan den 30 oktober och 10 november 2002. När De Winne anländer till ISS i maj nästa år kommer han göra det som flygtekniker. Det är först i oktober samma år, när halva besättningen roterar, som han kommer ta över befälet och behålla det till han återvänder till jorden i november 2009.

En annan glädjande besättningsnyhet är att italienaren Paolo Nespoli kommer ingå i besättning 26/27 och tillbringa tiden november 2010 till maj 2011 ombord på ISS. Det är även fastställt hur besättningarna ska se ut till och med maj 2011. Läs mer om ISS-besättningarna >>>

2008-11-17

Zaryamodulen fotograferad från Endeavour den 6 december 1998.
Zaryamodulen fotograferad från Endeavour den 6 december 1998.
Foto: NASA.

Den 20 november är en speciell dag i historien om ISS. För det var på denna dag för tio år sedan som den första modulen till ISS lyfte. Modulen var den ryska servicemodulen Zarya och en dryg månad senare förenades Zarya med den amerikanska modulen Unity. Att vi under de senaste åren har sett historia skrivas är det ingen tvekan om och trots alla motgångar har byggandet av ISS visat att internationellt samarbete fungerar och förenar. För om vi bakar tio år till och landar i 1988 var det nog väldigt få personer som trodde att USA och Ryssland tio år senare skulle ha en gemensam rymdstation i omloppsbana runt jorden. Med andra ord är ISS-bygget inte bara viktig utifrån ett tekniskt och vetenskapligt perspektiv utan även utifrån ett politiskt dito. För det är genom samarbete och förståelse mellan länder och kulturer som vi bygger starka band och minskar risken för framtida konflikter.

Det som byggandet av ISS har visat är att trots motgångar, både tekniska och politiska, finns det inget som kan sätta stopp för människans inbyggda strävan efter att upptäcka och utveckla nya saker. ISS är inte en slutstation, som en del vi få det att framstå som, utan en början på människans strävan ut i rymden. För det är ombord på ISS, i närheten av jordens trygga famn, som vi i lugn och ro kan utveckla och lära oss att tillbringa långa perioder i tyngdlöst tillstånd. Det handlar dock inte bara om hur människan påverkas utan även lika mycket om hur material påverkas och förändras i den hårda miljö som råder i rymden. Innan ISS-projektet påbörjades hade vi liten kunskap om långtidspåverkan av material som dag efter dag utsätts från miljön utanför jorden. Under de senaste tio åren har denna kunskap blivit större men det krävs många tiotals år till innan vi vet tillräckligt för att kunna skicka iväg människor på ett säkert sätt till Mars och längre bort än så.

ISS fotograferad från Discovery den 11 juni 2008
ISS fotograferad från Discovery den 11 juni 2008.
Foto: NASA.

Med andra ord är ISS inget snesprång eller vägslut utan en kunskapens väg som är nödvändig att vandra på för att fortsätta resan ut i det okända. För det är bättre att vi gör misstagen nu och lär oss av dessa istället för att göra misstagen halvvägs till Mars.

Under de gångna tio åren har personer med ursprung från bland annat USA, Kanada, Ryssland, Japan, Sverige, Tyskland, Frankrike, Italien, Costa Rica, Storbritannien, Peru, Ungern, Sydafrika, Indien, Brasilien, Belgien, Sydkorea, Australien, Malaysia och Spanien besökt den internationella rymdstationen. Totalt rör det sig om 164 personer (17 november 2008) från alla världsdelar, utom Syd- och Nordpolen, som har besökt ISS en längre eller kortare tid. Oavsett om dessa personer varit turister, ingått i en rymdfärjebesättning eller ISS-besättning har de alla sätt samma sak - en värld utan gränser, en värld så omtålig men ändå så stark. ISS är ett första steg i ett internationellt samarbete som sträcker sig bortom jorden, månen och Mars. Ett steg som inte alltid varit lätt att ta, men som måste tas. För om vi inte lär oss att samarbeta och utmanar den yttersta gränsen är vi dömda.

Det är lätt att blicka tillbaka vid jubileum men just denna gång är det än viktigare än någonsin att blicka framåt! Framåt mot ett färdigställande av ISS och mer samarbete och gemensamma visioner. Framåt mot en värld utan gränser - precis en sådan värld som bland annat besökarna på ISS har sett.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.