Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-
12-01

Discovery
Discovery.
Foto: NASA.

Reparationsarbetet gällande Ground Umbilical Carrier Plate (GUCP) avslutades officiellt under tisdagen. Det som eventuellt återstår är ett tankningstest innan uppskjutningen men som det ser ut i dagsläget kommer inget tankningstest att ske. Istället kommer den riktiga tankningen att få fungera som ett test. Gällande sprickbildningen på den externa bränsletanken är reparationsarbetet inne i slutfasen och ett nytt lager isolering har sprayas på.

Som en del av reparationsarbetet av bränsletanken har en arbetsgrupp genomfört datorsimuleringar för att bättre förstå hur stor risken för att isolering lossnar från det reparerade området under uppskjutning samt hur stor risken för skador på rymdfärjan i sådana fall är. Resultatet är rätt nedslående och visar att även små mängder fallande isolering är en fara för vingkanterna och undersidan på vingarna. Främst är det i tidsspannet 65 till 78 sekunder efter start som den största skaderisken från fallande isolering föreligger.

När det gäller uppskjutningen ser det i skrivande stund mörkt ut för en uppskjutning under det korta uppskjutningsfönstret i december. Även det uppskjutningsfönstret som finns i januari är tveksamt om det går att använda. Det sistnämnda beror på att det ibörjan av nästa år är flera andra uppskjutningar till ISS inplanerade. Nästa tillgängliga uppskjutningsfönster efter januari för Discovery är i februari nästa år. Om STS-133 skulle försenas till februari kommer STS-134 försenas till minst april.

Att uppskjutningsfönstret i december mer eller mindre är ute ur bilden beror på att ansvariga för rymdfärjeprogrammet gärna vill hitta en grundorsak till sprickorna på aluminiumprofilerna. Om ingen grundorsak kan hittas vill man i alla fall vara tillräckligt säkra på att det är tillräckligt säkert att genomföra en uppskjutning. Alternativet att byta bränsletank fungerar inte denna gång då alla tre återstående bränsletankar är byggda på samma sätt vilket gör att om det är ett strukturfel är risken stor att alla återstående bränsletankar är drabbare. Ett beslut om hur arbetet ska gå vidare kommer att tas på torsdag (2 december) då ansvariga för rymdfärjeprogrammet har möte.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.