www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2010-02-21

Tidigt på söndagseftermiddagen, svensk tid, slutade rymdstationens huvuddator (command and control computer) att fungera. Totalt finns det tre stycken likadana datorer varav den andra är en backup som står redo att gå in direkt om något händer med huvuddatorn. Den tredje datorn är även denna en backup men står inte i samma krisberedskap. Huvuddatorn var dock inte den enda att drabbas av problem utan även backupdatorerna drabbades av problem. Detta resulterade i att markkontrollen inte hade möjlighet att kommunicera med rymdstationen under en tid. Besättningen lyckades dock att återställa systemen och återupprätta kommunikationen med markkontrollen.

I dagsläget är det inte känt vad som orsakare datorproblemen men en utredning har satts igång, någon form av mjukvaraproblem misstänks. Söndagens tillbud vara inte första gången som huvuddatorerna slutar fungera.

2010-02-05

Klockan 05:26, svensk tid, på fredagsmorgonen dockade den obemannade Progress 26 med Zvezdamodulen. Dockningen skedde helt automatiskt och utan problem. Ombord på progressfarkosten finns flera ton förnödenheter och material som besättningen nu kommer börja lasta ur. Under inflygningen och dockningsfasen stod besättningen redo att gripa in och avbryta dockningen eller att docka progressfarkosten manuellt, inget av detta behövdes dock göras.

Utdockningen av Progress 26 är planerad till den 10 maj i år.

2010-02-03

Progressfarkost.
Progressfarkost.
Foto: NASA.

Om några dagar börjar en hektisk tid för besättningen ombord på ISS. På fredag är det dags att ta emot Progress 26 som lyfte på onsdagsmorgonen och på tisdag anländer Endeavour och hennes besättning till utposten.

Progress 26 lyfte som planerat klockan 04:45, svensk tid, på onsdagsmorgonen från Baikonur Cosmodrome. Precis som uppskjutningen genomfördes även stigningen till omloppsbanan utan problem och den obemannade fraktfarkosten har nu inlett jakten på ISS. Dockningen är planerad till klockan 05:26, svensk tid, på fredagsmorgonen.

Progress 26 kördes ut till startplattan i måndags och ombord finns en nyttolast bestående av 880 kilo bränsle, 48 kilo syre, 420 kilo vatten och 1216 kilo reservdelar och övriga förnödenheter. Dockningen kommer ske med Zvezdamodulen. Efter dockningen kommer ISS-besättningen påbörja arbetet med att last ur progressfarkosten för att sedan börja inlastningen av sopor. Utdockningen av Progress är planerad till den 10 maj i år.

Video - uppskjutningen

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.