www.astrowebb.com
 
Wide-field Infrared Survey Explorer
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Wide-field Infrared Survey Explorer.
Uppskjutning:  Klockan 15:09 den 14 december 2009.
Fönster: Klockan 15:09:33 - 15:23:51 den 14 december 2009.
Raket: Delta II.
Startplatta: Vandenbergs flygbas- SLC 2.
Uppdragslängd: Tom januari 2011.
Omloppsbana: polarbana på 525 kilometers höjd.
- Mer läsning -

Amerikanska rymdsonder.

Wide-field Infrared Survey Explorer
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2011-02-01

Wise lyfter.
Wise lyfter i slutet av år 2009
.
Foto: NASA

Efter att ha avslutat sitt primära uppdrag i oktober förra året har Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) nu även avslutat sitt förlängda uppdrag. Detta förlängda uppdrag gick ut på att skanna av himlen efter oupptäckta kometer, asteroider och andra objekt. Totalt har 2,7 miljoner fotografier av objekt tagits inklusive allt från galaxer till asteroider.

Avskanningen ledde till upptäckten av bland annat 20 kometer, över 33 000 asteroider, samt 134 nära-jordenobjekt (NEO). Dessa sistnämnda är kometer och asteroider inom 45 kilometer från jorden omloppsbana. WISE har även bekräftat förekomsten av 153 000, av 500 000, kända objekt, inklusive de 33 000 som teleskopet upptäckte själv. Av asteroiderna som WISE har upptäckt ligger ungefär 2000 i trakterna av Jupiters omloppsbana.

WISE kommer nu att gå in i viloläge och behålla sin omloppsbana för att kunna väckas i framtiden för nya uppdrag.

2010-10-06

Rossetnebulosan (NGC 2237) fotograferad av Wise.
Rossetnebulosan (NGC 2237) fotograferad av Wise
.
Foto: JPL/NASA

Det rymdbaserade teleskopet Wise (Wide-field Infrared Survey Explorer) har nått den punkt då vätet ombord, som har kylt teleskopets detektorer, har tagit slut. Detta innebär att hela rymdsonden håller på att värmas upp och att huvuduppdraget nu är slut. Under tiden sedan uppskjutningen i december förra året har Wise skannat av himmelen en och en halv gång och tagit över 1,8 miljoner bilder.

Under denna avskanning har har Wise bland annat upptäckt 19 kometer, 33 500 asteroider samt gjort den noggrannaste kartläggningen av Universum i infrarött någonsin. Att gå igenom och bearbeta all data som har samlas in kommer att ta årtionden och komma tusentals forskare till nytta. Den första delen av den insamlade datan kommer släppas till forskare under våren 2011 medan resten kommer släppas ett år senare.

Även om huvuduppdraget nu är slut har NASA beslutat att Wise ska få fortsätta leva men rymdteleskopet kommer nu rikta in sig på att leta efter asteroider och kometer i vårat eget solsystem. Att få en korrekt och noggrann bild över hur många kometer och asteroider det finns samt deras banor är av största vikt om människan ska ha en möjlighet att kunna avvärja hot från dessa i framtiden. Wise kommer även att fortsätta hålla koll på några brunna dvärgar i vårat närområde. Totalt finns två av teleskopets totalt fyra detektorer tillgängliga för den fortsatta utforskningen.

2010-01-08

Fotografiet nedan var det första som togs efter att Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)hade separerat från det hölje som hade skyddat teleskopets spegel. Fotografiet är med andra ord det första taget av Wise. Det som ses på fotografiet är stjärnbilden Carina som ligger nära Vintergatan. Vidden på fotografiet är tre gånger fullmånens vidd och fotografiet är taget i tre (blått, grönt och rött) av Wides fyra spektrumområden, exponeringen är 8 sekunder.

Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA.

2010-01-04

Efter att markkontrollen hade kontrollerat att alla system ombord på Wise (Wide-field Infrared Survey Explorer) fungerade som planerat samt orienterat teleskopet rätt var det den 28 december 2009 dags att avlägsna den kåpa som skyddat spegeln. Kåpan satt framtill på teleskopet som ett skydd för att förhindra skador på spegeln som skulle kunna uppstått om teleskopet var riktat mot Solen eller jorden. Risken att teleskopet skulle riktas mot något av dessa objekt fanns under början av uppdraget innan Wise var korrekt orienterat.

Kommandot för att separera kåpan från resten av teleskopet skickades upp klockan 23:30, svensk tid, den 28 december. Alla uppgifter tyder på att separationen genomfördes planenligt och spegeln är nu frilagd för att ta emot Universums infraröda strålar.

2009-12-14

Wise lyfter.
Wise lyfter
.
Foto: NASA

Strax efter klockan tre, svensk tid, på måndagseftermiddagen lyfte det amerikanska rymdteleskopet Wise (Wide-field Infrared Survey Explorer). Uppskjutningen skedde från USAs västkust med hjälp av en Deltaraket. Precis som planerat skedde uppskjutningen och stigningen till omloppsbana utan problem. Den officiella uppskjutningstiden var 15:09, svensk tid. Uppskjutningen hade försenas tre dagar på grund av problem med av motorerna i Deltaraketens ena sidomotorer. Efter ett motorbyte fungerade dock raketen som den skulle.

Wise kommer nu tillbringa ungefär en månad i en test- och kontrollfas. Först därefter kommer rymdteleskopet påbörja en sex månader lång avsökning av himlen i det infraröda spektrumet. När denna avsökningfas är slutförd kommer en tredje fas ta vid där Wiseteamet kommer rikta in teleskop på intressanta platser på himlen. Denna fas är planerad att pågå i tre månader. När sedan tio månader har gått sedan uppskjutningen kommer uppdraget avslutas då kylmedlet, som kyler detektorerna, kommer vara slut.

2009-12-11

Arbetet med att åtgärda den motor i Deltaraketens ena startraket som uppvisade problem tidigare i veckan kommer ta längre tid än tidigare beräknat. Detta gör att uppskjutningen av Wise (Wide-field Infrared Survey Explorer) tidigaste kommer ske på måndag den 14 december. Uppskjutningstiden är den samma, det vill säga klockan 15:09.33, svensk tid. Väderprognosen pekar på 80 procents chans att vädret tillåter en uppskjutning.

När det gäller den felande motorn kommer tekniker under fredagen att byta ut en del komponenter som misstänks ligga bakom problemen. Efter detta ska sedan alla system kontrolleras och testas innan ett nytt uppskjutningsförsök kan genomföras.

2009-12-10

Under onsdagen godkändes Wise officiellt för uppskjutning. Vid tidpunkten för mötet fanns inga kända tekniska problem och det enda som såg ut att kunna hindra en uppskjutning var vädret. På torsdagen upptäckte dock tekniker problem med en styrmotor i en av Deltaraketens styrmotorer. Det är inte helt klart exakt vad som är fel med enligt officiella uppgifter handlar det om hur motorn rör sig. För att ge teknikerna mer tid att undersöka och åtgärda problemet beslutade ansvariga att flytta fram uppskjutningen minst ett dygn. Ny uppskjutningstid är satt till klockan 15:09, svensk tid, på lördag.

Uppskjutningen kan dock komma att försenas än mer om teknikerna inte hinner åtgärda och säkerställa att den aktuella motorn fungerar som den ska. Väderutsikterna inför lördagen är likadana som inför fredagen med 80 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning. Främst är det på grund av ett regnområde som drar in över Kalifornien och Vandenberg som gör att väderutsikterna är dåliga.

2009-12-08

På fredagseftermiddagen planerar NASA, tillsammans med United Launch Alliance, att skjuta upp rymdteleskopet Wise (Wide-field Infrared Survey Explorer). Wise är ett infrarött rymdbaserat teleskop som kommer användas till för att skanna av i stort sätt hela himlen i det infraröda spektrumet. Om uppskjutningen genomförs som planerat kommer det vara NASAs sista uppskjutning detta årtionde. Uppskjutningsfönstret öppnar klockan 15:09.33, svensk tid, på fredag och sträcker sig fram till 15:23.51, svensk tid, samma dag. Planen är att lyfta i början av uppskjutningsfönstret.

Under onsdagen kommer ansvariga för uppdraget samlas och hålla ett sista möte inför uppskjutningen. Förhoppningsvis kommer slutsatsen under mötet bli att uppskjutningen kan ske som planerat. Vädermässigt är det 20 procents chans att vädret tillåter en uppskjutning på fredag. Om det skulle bli en försening på ett dygn håller väderprognosen i sig.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.