www.astrowebb.com
 
Rapport: Omöjligt för NASA att avsluta rymdfärjeprogrammet 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-03-26

Atlantis strax innan dockningen med ISS.
Atlantis strax innan dockningen med ISS.
Foto: NASA.

På torsdagen kom NASAs Office of the Inspector General, som bland annat håller koll på NASAs finanser, med en rapport angående rymdfärjorna. Rapporten är resultatet av en genomgång av rymdfärjeprogrammet som avdelningen gjort. Bland annat har utredningen kollat på fakta om hur NASA lyckas med att genomföra rymdfärjeuppdrag inom planerad tid. Resultatet av utredningen är att det är högst osannolikt att NASA kommer lyckas med att genomföra resterande rymdfärjeuppdrag inom septembermånads slut. Anledningen till att NASA vill avsluta rymdfärjeprogrammet i september 2010 är att budgetåret 2010 avslutas den 31 september 2010.

Genom att studera gångna förseningar och hur gångna rymdfärjeuppdrag har påverkas av dessa har Office of the Inspector General kommit fram till att februari 2011 är mer sannolikt som månad för det sista rymdfärjeuppdraget. I rapporten har man inte tagit hänsyn till en eventuell förlängning av rymdfärjeprogrammet med STS-135, en förlängning som enligt visa rykten ska vara på gång.

I sitt budgetförslag för NASA har Vita Huset redan avsatt pengar i budgeten för 2011 för att avsluta rymdfärjeprogrammet detta budgetår. Dessa pengar handlar dock om att avsluta rymdfärjeprogrammet senast i december 2010.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.