www.astrowebb.com
 
Astronomi| European Extremely Large Telescope
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-04-28

Artistbild av E-ELT.
Artistbild av E-ELT
.
Bild: Swinburne Astronomy Productions/ESO.

ESO (Europeiska sydobservatoriet) beslutade tidigare i veckan att det planerade jordbaserade teleskopet European Extremely Large Telescope (E-ELT) ska placeras på berget Cerro Armazones. Cerro Armazones, 3060 meter över havet, ligger i den centrala delen av Chiles Atacamaöken.

Platsen för det nya teleskopet har valts efter en noggrann urvalsprocess där flera faktorer har spelat in. Bland annat har antalet molnfria nätter, nederbörd, vindförhållanden, mängden vattenånga, atmosfären stabilitet med mera studeras noggrant för att komma fram till det perfekta stället att bygga teleskopet på. Även byggnads- och driftkostnader har spelat roll samt närheten till ESOs teleskop VLT (Very Large Teleskop). Totalt har Cerro Armazones över 320 stjärnklara nätter per år.

Teleskopet, som kommer att arbeta i synligt och infrarött ljus, kommer ha en spegel med en diameter på 42 meter. Detta kan jämföras med VLT som har fyra speglar på vardera 8,2 meter. Förutom att på egen hand öppna upp Universum på ett helt nytt sätt räknar ESO med att E-ELT och VLT ihop kommer kunna utföra storverk.

Det slutgiltiga beslutet att bygga E-ELT kommer tas i slutet av 2010 och planerad driftstart är 2018.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.