www.astrowebb.com
 
Astronomi| Minst fem exoplaneter runt samma stjärna
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-08-26

Genom att använda ESOs (Europeiska sydobservatoriet) HARPS-instrument har en team av astronomer upptäckt ett planetsystem med minst fem planeter. Planeterna, som är i Neptunusstorlek, kretsar runt den sollika stjärnan HD 10180. Antalet planeter gör solsystemet unikt då det innan inte har upptäckts något solsystem förutom vårat med lika många planeter. Till detta ska även läggas att astronomerna har starka bevis på att det finns minst två planeter till i det aktuella solsystemet. Även den hittills lättaste planet som observerats runt en annan stjärna tros finnas runt HD 10180.

Stjärnan HD 10180 ligger på ett avstånd av 127 ljusår i stjärnbilden Lilla vattenormen. Genom studerandet av HD 10180 har astronomerna kunnat detaljstudera ett helt planetsystem istället för enskilda exoplaneter, vilket är unikt. denna situation har bland annat gett möjligheter att studera växelverkan mellan planeterna och moderstjärnan.

Totalt har astronomteamet genomfört 190 enskilda mätningar för att kunna fastställa att det är minst fem planeter som påverkar moderstjärnan. Genom att studera dessa påverkningar har astronomerna kunnat fastställa storlekarna på planeterna till mellan 13 till 25 gånger jordens massa vilket placerar planeterna i Neptunusstorlek. Omloppsbanan för dessa fem planeter ligger på mellan 0,06 till 1,4 gånger jordens medelavstånd till Solen, med andra ord ligger dessa planeter nära sin moderstjärna.

När det gäller dem två andra planeterna som finnas i omloppsbana runt HD 10180 är den ena i Saturnusstorlek med en massa 65 gånger större jorden medan den andra har en massa på 1,4 gångers jorden. Den senare befinner sig dock i en omloppsbana motsvarade endast två procents av jordens vilket gör den till den lättaste planeten hittills som upptäckts av människan.

Med sina minst fem planeter inom samma radie som Mars avstånd från Solen är HD 10180 ett unikt solsystem, i alla gall som vi vet.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.