www.astrowebb.com
 
Kommunikationsproblem för Voyager 2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-05-12

Enligt Spaceflightnow, som intervjuat Voyagers vetenskapsmanager Ed Stone, kan Voyager 2s kommunikationsproblem bero på ett mjukvarufel. Enligt Stone kan det vara så enkelt som att en eller ett par databits skiftat från 0 till 1 eller från 1 till 0. Detta skulle göra att rymdsondens dator inte kan formatera datan korrekt och slutresultatet blir att Voyager 2 inte kan skicka några vetenskapliga data till markkontrollen. En av orsakerna till att Voyagerteamet tror att detta kan vara orsaken är att övrig data som rymdsonden skickar är normal.

Voyagerteamet kommer dock undersöka det hela mer och först i slutet på denna vecka räknar man med att ha fastställt en definitiv orsak. Om det skulle visa sig att misstanken om bitsen är korrekt kan detta lösas med en mjukvaruuppdatering.

2010-05-07

Artistbild över Voyager.
Artistbild över Voyager.
Bild: NASA.

Den amerikanska rymdsonden Voyager 2, som sköts upp på 1970-talet, har stött på problem. Enligt uppgift från Jet Propulsion Laboratory (JPL), som sköter driften av rymdsonden skickade inte rymdsonden några vetenskapliga data när den skulle. Övrig kommunikation med rymdsonden fungerar normalt vilket gör att JPLs tekniker inte riktigt vet vad det är som är fel. Den data som Voyager 2 kan skicka visar att rymdsondens allmänna hälsa är normal och att det inte finns några rapporterade problem.

Första gången data från rymdsonden visade att allt inte stod rätt till var den 22 april i år. Data mottagen den 1 maj i år visade att rymdsonden i helhet mår bra.

Förutom att det kan vara svårt att fastställa ett fel som bara delvis slår ut kommunikationen gör även avståndet sitt till att för att försvåra felsökningen. Bland annat tar det tretton timmar från det att markkontrollen skickar en signal till Voyager 2 tills dess att den når fram till rymdsonden. Avståndet till Voyager 13,8 miljarder kilometer.

Om felsökningen och efterföljande eventuella räddningsförsök skulle visa sig vara resultatlösa kan det hela innebära slutet på Voyager 2s vetenskapliga uppdrag. Rymdsonden i sig kommer dock fortsatta sin resa ut ur solsystemet och bränslet ombord räcker till att hålla liv i instrumenten ombord till år 2020.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.