Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Rymdpromenaderna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-10-08


Nyttolastcontainern lyfts upp ute på startplattan.
Foto: NASA.

Vid strax efter klockan åtta, svensk tid, på torsdagsmorgonen anlände Discoverys nyttolast till startplattan. Den största delen av nyttolasten består av Permanent Multipurpose Module (PMM) Leonardo. Leonardo byggdes i mitten av 1990-talet som en av tre fraktmoduler för att frakta nyttolast upp och ner från rymdstationen med hjälp av rymdfärjorna. När beslut togs om att rymdfärjeprogrammet skulle läggas ner föddes idén om att bygga om minst en modul för permanent dockning.

Monteringen av nyttolasten i Discoverys lastutrymme försenades ett dygn då en hårddisk som behövs för operationen saknades. Sedan tidigare blev utkörningen av nyttolasten försenad ett dygn på grund av att Leonardo var tvungen att vägas om. Det hela ska dock inte påverka uppskjutningsdatumet.

Bland förändringarna som gjorts med Leonardo inför dess sista uppskjutning är att modulen fått skydd mot småmeteoriter samt att datasystemet ombord har uppgraderas, även inredningen har fått sig en genomgång. Som det ser ut i dagsläget kommer Leonardo vara USAs och NASAs sista modulbidrag till ISS. Läs mer om rymdstationens olika moduler >>>

Förberedelserna inför Discoverys uppskjutning den 1 november pågår för fullt och under onsdagen och torsdagen hölls FRR-mötet (Flight Readiness Review) på rymdfärjeprogramsnivå. Under det två dagar långa mötet gicks allt det tekniska som har med uppdraget att göra igenom och eventuella problem togs upp. Bland mötespunkterna fanns bland annat rymdfärjan, startraketerna, huvudmotorerna, rymdpromenaderna, Leonardo och om det är något som i dagsläget hindrar en uppskjutning. Då det i dagsläget inte finns något som äventyrar en uppskjutning den 1 november och att det även i övrigt ser bra var utfallet av mötet att rekommendera FRR-mötet på högsta NASA-nivå att godkänna uppskjutningen. Detta FRR-möte kommer att hållas den 25 oktober.

Den 12 oktober kommer besättningen att anlända till Florida och Kennedy Space Center för att delta i den stora slutövningen och nedräkningssimuleringen. Ankomsten är beräknad till elvatiden, svensk tid, på tisdagskvällen. Nedräkningssimuleringen kommer ske den 15 oktober och som brukligt avslutas övningen med en utrymning av rymdfärjan. Samma dag kommer även Discoverys lastrumsdörrar att stängas en sista gång innan uppskjutningen.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.